Markus Herranen Gasum

Markus Herranen

Kirjoittaja Markus Herranen toimii markkina-analyytikkona
Gasum Portfolio Services Oy:ssa, joka on osa Gasum-konsernia.

Salkunhallintapalvelut sähkö- ja päästömarkkinoille

Asiantuntijamme vastaa puolestasi sähkönhankinnasta tai sähköntuotannon optimoinnista valiten aina yrityksellesi parhaimman mahdollisen salkunhallintamallin. 

 

Lue lisää palveluistamme

23.01.2019

Vuosi vaihtui – vaihtuuko sähkön hinnan suunta?

Kulunut vuosi aloitettiin energiamarkkinoilla jännittyneissä tunnelmissa, sillä sähkön spot-hinnat ja futuurihinnat ovat nousseet korkeimmilleen noin kahdeksaan vuoteen. Nousseiden hintojen lisäksi markkinoita on leimannut voimakas heilunta. Sään vaihtelut ja suuri poliittinen epävarmuus pitävät tien pomppuisena energiamarkkinoilla myös alkuvuodesta.

Uhka talouskasvun hidastumisesta väistymässä?

Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä nähtiin osakemarkkinoilla runsas korjausliike alaspäin ja uhat maailmantalouden hidastumisesta näyttivät viitoittavan tietä kohti seuraavaa laajaa taloustaantumaa. Osakemarkkinoiden korjausliike ei ollut pelkästään sijoittajien hermoilua, sillä talousluvut näyttivät myös reaalitalouden suhdanteessa selviä heikkenemisen merkkejä. Talouden kasvuennusteita laskettiin ja huolet talouskasvun hidastumisesta tarttuivat vahvasti myös polttoaineiden hintoihin.
Kuluva vuosi on käynnistynyt optimistisemmissa tunnelmissa, kun muun muassa Yhdysvallat ja Kiina ovat päässeet saman neuvottelupöydän ääreen. Sumuisuutta talousnäkymissä ylläpitää kuitenkin edelleen huomattava poliittinen epävarmuus.

Poliittinen epävarmuus heiluttaa päästöoikeuden hintaa

Euroopassa epävarmuutta tuo muun muassa Britannian umpisolmussa oleva tilanne. Britannian on määrä erota EU:sta maaliskuun lopussa, mutta erosopimusta ei ole vielä saatu aikaiseksi. Uhka sopimuksettomasta erosta kummittelee myös taustalla. Poliittisen tilanteen epävarmuus heiluttaa päästöoikeuden hintaa, mutta näkymät ovat tästä huolimatta vahvat päästöoikeuksien niukentuneen tarjonnan takia. Vuoden alussa voimaantulleet muutokset vähensivät päästöoikeuksien tarjontaa markkinoilla.

Saksan energiapolitiikan osalta eletään myös jännittäviä aikoja, sillä työryhmän on määrä esittää helmikuun alussa jo pitkään valmisteltu mahdollinen suunnitelma kivihiilen käytöstä luopumiseksi. Saksan hiilidioksidipäästöt ovat EU:n suurimmat, joten komission suunnitelma tuo myös todennäköisesti päästöoikeuden hintaan heiluntaa.

Kuiva ja kylmä sää nostaa sähkön spot-hintoja

Pohjoismainen vesitilanne on heikko ja sääennusteet indikoivat säätyypin pysyvän ajoittaisista sateista huolimatta edelleen pääosin normaalia kuivempana. Heikko vesitilanne pitää pohjoismaisen spot-hinnan lähellä Keski-Euroopan hintatasoa. Kuluvana vuonna pohjoismainen spot-hinta on toteutunut toistaiseksi jopa selvästi Saksan hintaa korkeampana.

Talvipäivänseisaus on jo takana ja valon määrän muutoksen huomaa. Tilastollisesti vuodenajassa ollaan kuitenkin vasta siirtymässä vuoden kylmimpään ajankohtaan tammi-helmikuun vaihteessa. Säätyyppi on vielä tavanomaista kylmempi ja toistaiseksi sääennusteet indikoivat säätyypin pysyvän tavanomaista kylmempänä. Samalla tuuliolosuhteet pysyvät pääsääntöisesti normaalia heikompina.

Korkea sähkön kysyntä, heikko tuulituotanto ja matalat virtaamat tulevat seuraavina päivinä ja viikkoina ylläpitämään sähkön hinnan korkealla. Tilannetta jokainen kuluttaja voi helpottaa tarkastelemalla kulutustottumuksiaan erityisesti tähän aikaan vuodesta. Kukkaron lisäksi säästötalkoista kiittää myös ympäristö.

Markus Herranen
Analyst, Market Analysis
Certified Electricity Trader