Content image

Herlinin startup-yritys Soilfood tuo täsmälannoitteet pelloille

Soilfood on Saara Kankaanrinnan ja Ilkka Herlinin perustama startup-yritys, josta tuli kesällä Suomen suurin ravinteiden kierrättäjä, orgaanisten lannoitteiden ja maanparannusaineiden tuottaja.

Yksi Soilfoodin yhteistyökumppaneista on Gasum, jonka biokaasulaitoksilta toimitetana ravinnejäännöstä sadoille suomalaisille maatiloille jo nyt. Soilfoodin jalostamana ravinnejäännöstä voidaan hyödyntää maanviljelyssä entistäkin tehokkaammin.

Investointi maaperän puolesta

Mädätysjäännös syntyy biokaasun tuotannon sivutuotteena. Se koostuu lähinnä hajoamattomasta materiaalista sekä prosessissa kasvaneesta ja eläneestä mikrobibiomassasta. Soilfood muokkaa jäännöksestä patentoidulla reseptillä edullista täsmälannoitetta, jolla voidaan korvata kalliit keinolannoitteet.

”Moni tietää, että ilman D-vitamiinia kalsium ei imeydy elimistöön. Samaan tapaan maaperässä tarvitaan typen ja fosforin lisäksi tärkeitä hivenaineita oikeassa suhteessa. Ratkaisevaa on mikrobitoiminta, johon yksipuolisessa kemiallisessa maataloudessa ei kiinnitetä huomiota. Maaperän parantaminen on ylivoimaisesti paras investointi, minkä viljelijä voi tehdä,” Kankaanrinta selittää.

Viljelijän etu on myös ympäristön: parhaat orgaanisesti lannoitetut pellot sitovat hiiltä maahan ja ravinteet päätyvät kasvuun eivätkä valu mereen. Itämeren ongelmien ratkaiseminen on Kankaanrinnalle ja Herlinille erityisen läheinen teema, pariskunnan perustaman Baltic Sea Action Group -säätiön myötä. Myös Gasum on antanut sitoumuksen Itämeren hyvinvoinnin edistämiseksi.

Soilfood vastaa Gasumin Riihimäen ja Oulun laitosten lannoitemyynnistä.