LNG:llä ajettaessa kasvihuonepäästöt tippuvat 15–20 %, mutta biokaasun yleistyessä yli 85 %. Rikkioksidi- ja pienhiukkaspäästöt poistuvat kokonaan.
LNG:llä ajettaessa kasvihuonepäästöt tippuvat 15–20 %, mutta biokaasun yleistyessä yli 85 %. Rikkioksidi- ja pienhiukkaspäästöt poistuvat kokonaan.
LNG:n avulla voidaan saada noin 25 % vuotuiset polttoainesäästöt dieseliin verrattuna.
Miksi valita LNG eli nesteytetty maakaasu raskaan liikenteen polttoaineeksi? Lue lisää sen mahdollisuuksista päästöjen vähentämiseksi.
Kaasurekkojen kehittyvä teknologia luo uutta tulevaisuutta raskaan liikenteen sektorille. Päästöt ja käyttöominaisuudet ratkaisevat: muun muassa ero dieselrekkojen maksimikapasiteettiin kapenee koko ajan.
Kaasumoottorilla kulkevat rekat ovat jo lähes 90-vuotias keksintö, mutta viime vuosien kehitys on ollut nopeaa. Muun muassa Ivecon, Scanian ja Volvon kehitystyössä keskitytään nyt kuljetuksien kokonaispainon kasvattamiseen. Uuden moottoriteknologian myötä eroa dieselmoottoreiden 76 tonnin maksimikapasiteettiin on selvästi saatu kurottua umpeen. Esimerkiksi Volvon syksyllä lanseerattavat FM/FH-kokoluokan (420–460 hevosvoimaa) yhdistelmärekat pystyvät jo vetämään 60–65 tonnin kuormia.
Jarruna kaasurekkojen yleistymiselle ovat olleet muun muassa infrastruktuurin keskeneräisyys sekä ajoneuvojen valmistusmääristä johtuvat korkeammat hankintahinnat, vaikka LNG polttoaineena on selvästi dieseliä edullisempi.
Nyt markkinatilanne on jo kääntynyt houkuttelevaksi monelle raskaan sektorin yritykselle. Suomessakin kaasuinfra kasvaa vauhdilla: viime syksynä avattiin Porin sataman LNG-tuontiterminaali, ja vuoden 2017 lopulla raskaan liikenteen tankkausasemia pitäisi olla neljä. Verkostoa täydentävät jakelurekat.
Kiristyvät päästörajoitukset, ilmastopolitiikka sekä mahdollisimman päästötöntä toimitusketjua arvostavat asiakkaat kirittävät yrityksiä uusiin ratkaisuihin. Kaasumoottoreiden yleistymisen kohdalla kyse on etenkin kuljetusalan elintilasta ja kilpailukykyyn vaikuttavista konkreettisista ratkaisuista.
Kuljetusalalla kaluston käyttöikä ja huoltotarve kumuloituvat suoraan euroiksi. Kaasurekoissa on vähemmän huoltokohteita, koska partikkelisuodatinta tai diesel-ajoneuvoissa käytössä olevaa NOx-päästöjä vähentävää tankkitekniikkaa ei tarvita.
Myös kaasumoottoreiden hiljaisuus on vauhdittanut kasvua. Koska monissa maissa päivittäistavarakauppojen tavaratäydennyksiä tehdään yöllä, toiminnan hyväksyttävällä melutasolla on tiukat normit.
Esimerkiksi Italiassa ja Hollannissa vain hiljaisemmat kaasu- sekä hybridirekat saavat operoida kaupunkialueilla yöaikaan. Kaasurekkojen 4–6 desibeliä matalampi melutaso kuulostaa lukuna pieneltä, mutta käytännössä ero on huomattava, kymmenkertainen.
Teksti: Irene Easton
6.10.2017
Telakoiden tilauskirjat täyttyvät nyt nesteytettyä maakaasua käyttävistä aluksista.
Turun biokaasulaitoksen laajennus on yksi Suomen hallituksen kärkihankkeista.
Yrityksen päästövähennyksistä puhuttaessa käytetään usein termejä Scope 1, Scope 2 ja Scope 3. Luokitus on peräisin GHG Protocol -standardista, jota käytetää...