Niemi Palvelut Oy:n biokaasulla kulkeva auto liikenteessä

Biokaasumuutot ovat Niemen valttikortti – Kysyntä kasvaa jatkuvasti

Niemi Palvelut Oy on muuttanut suomalaisia biokaasulla jo viiden vuoden ajan. Minimaalisten päästöjen lisäksi asiakkailta saatu positiivinen palaute ja biokaasuautojen dieselautoja pienemmät elinkaarikustannukset ovat saaneet yrityksen hankkimaan uusia kaasuautoja vuosittain. Toimitusjohtaja Juha Niemi uskoo biokaasuun myös tulevaisuudessa.

Vuonna 2016 Niemi Palvelut Oy otti hypyn tuntemattomaan, kun yrityksen käyttöön hankittiin ensimmäiset biokaasukäyttöiset autot. Muutto- ja logistiikkapalveluja tarjoava Niemi käytti alkuun kaasuautoja vain pääkaupunkiseudulla. Pian niitä alettiin kuitenkin toivoa käyttöön myös yrityksen muissa toimipisteissä.

”Silloin kaasuautot tuntuivat oikealta valinnalta ja halusimme katsoa sen kortin. Jälkikäteen moni on tullut sanomaan, että päätöksemme oli oikea, vaikka se oli heitä tuolloin epäilyttänytkin”, toimitusjohtaja Juha Niemi kertoo nyt.

Tällä hetkellä Niemi Palveluiden kalustosta 25 prosenttia kulkee biokaasulla. Niemi Palveluiden kalustostrategiaan kuuluu, että vuonna 2030 sen koko kalusto on nollapäästöinen.

Elinkaarikustannukset 10 prosenttia pienemmät

Viiden yhteisen vuoden jälkeen Niemi Palveluiden kokemukset biokaasuautoista ovat pelkästään hyviä. Autojen elinkaarikustannukset ovat dieselautoja kymmenisen prosenttia pienemmät, autot toimivat moitteettomasti kaikissa olosuhteissa ja kuljettajat ajavat mielellään uusiutuvaa biokaasua käyttäviä vähäpäästöisiä autoja, joiden melutaso on myös alhainen.

Biokaasun käytöllä voidaan vähentää koko elinkaarenaikaisia kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 % fossiiliseen polttoaineen käyttöön verrattuna. Lisäksi biokaasu tuottaa vain murto-osan lähipäästöjä verrattuna perinteisiin polttoaineisiin, mikä parantaa kaupunkien ilmanlaatua.

”Yllättävää on ollut, että jopa isoilla, 18-tonnisilla kaasukuorma-autoilla ajaa hyvän matkaa. Kuljettajamme ovat järjestäneet jopa pienimuotoisen pihistelykilpailun siitä, kuka pystyy ajamaan biokaasulla pisimpään tankkaamatta. Voittaja löytyi Lahdesta. Hän ajoi kuorma-autolla 600 kilometriä.”

Juha Niemi kertoo, että yritys on hankkinut uusia kaasuautoja vuosittain. Tänä vuonna hankintoihin pystyttiin hakemaan Traficomin myöntämää hankintatukea, mitä yritys aikoo hyödyntää myös ensi vuonna. Vuoden 2022 suunnitelmissa on hankkia Niemi Palveluiden ensimmäinen nesteytetyllä biokaasulla eli LBG:llä kulkeva rekkaveturi.

Biokaasu kantaa pitkälle tulevaisuuteen

Niemi Palveluiden asiakkaat voivat pyytää, että heidän muuttonsa hoidetaan kokonaan biokaasulla. Biokaasumuuttojen kysyntä kasvaakin jatkuvasti, ja asiakkailta tulee positiivista palautetta ilmastoystävällisestä mahdollisuudesta.

”Se on meille ehdoton valttikortti. Tämän vuoden aikana vähäpäästöisyys on alettu huomioimaan myös julkisen puolen kilpailutuksissa paremmin. Uskon, että EU:n vaatimukset tulevat ajamaan biokaasun merkitystä kilpailutuksissa oikeaan suuntaan”, Niemi toteaa.

Tulevaisuudessa Niemi toivoo, että myös autonvalmistajat heräävät uudelleen kaasuautojen potentiaaliin. Tällä hetkellä biokaasuautoissa voi olla joissain kokoluokissa saatavuusvaikeuksia. Gasumin kattavan tankkausasemaverkoston ansiosta kaasuautot riittävät Niemi Palveluiden tarpeisiin paremmin kuin hyvin. Juha Niemelle onkin selvää, että yrityksen autot tulevat kulkemaan biokaasulla vielä pitkään.

Haluatteko tehdä ilmastoteon yrityksenne logistiikassa?

Jos kiinnostuit kaasun hyödyntämisestä logistiikassa ja haluat kuulla tarkemmin lisää, miten kaasuun käyttäminen tukee yrityksenne vastuullisuustavoitteita, autamme mielellämme! Ota meihin rohkeasti yhteyttä.