Arlan biokaasulla kulkeva maitoauto

Arlan maitotuotteet kulkevat tiloilta meijeriin ja meijeristä kauppoihin biokaasun voimalla

Arlan tuotteiden jakelussa on käytetty biokaasuautoja vuodesta 2019 lähtien. Nyt myös maidonkeräilyssä on siirrytty biokaasuaikaan, kun ensimmäinen kaasulla kulkeva maitoauto on otettu käyttöön.

”Kaasuautoissa on vain hyviä puolia. Päästöt vähenevät, ja biokaasu on polttoaineena edullisempaa kuin diesel”, toteaa Arlan jakelun tiiminvetäjä Otto Ahola.

Tuotteiden jakelussa Arlalla on neljä uusiutuvalla biokaasulla kulkevaa autoa, ja lisää on tarkoitus hankkia sitä mukaa, kun dieselautojen leasingsopimukset menevät umpeen.

Kaasuautojen jakelureitit kulkevat Sipoon meijeriltä tukkureille ja kaupoille Uudenmaan alueella. Reittien varrella on useita kaasutankkausasemia, joten tankkaaminen ei tuo lisämutkia matkaan.

”Vaikka jakeluajo on melko kuluttavaa, yhdellä tankillisella pääsee yli 400 kilometriä. Jakeluautot ajavat päivittäin 100–150 kilometrin matkoja, joten tankkaus kahden tai kolmen päivän välein riittää”, Ahola kertoo.

Arla Otto Ahola

Kuva: Jakelun tiiminvetäjä Otto Ahola ajaa biokaasulla myös siviilissä.

Hiljainen käyntiääni sopii yöjakeluun

Otto Aholan mukaan kuljettajat ovat suhtautuneet kaasuautoihin positiivisesti.

”Kaasuautot toimivat niin kuin muutkin kuorma-autot, mutta käyntiääni on hiljaisempi. Se on hyvä asia, sillä jakelu tapahtuu yöllä ja aamulla.”

Paineistetulla kaasulla kulkevien jakeluautojen hankintahintaero dieselautoon verrattuna on Aholan mukaan marginaalinen.

”Kaasuauto on vain muutaman prosentin kalliimpi kuin dieselauto. Olemme hyödyntäneet hankinnoissa valtion hankintatukea.”

Biokaasulla kulkeva maitoauto näyttää esimerkkiä

Maidon keräilyssä Arla otti ensimmäisen nesteytetyllä biokaasulla kulkevan auton käyttöön marraskuussa 2022. Se noutaa maitoa tiloilta Etelä-Suomen alueella.

Arlan maidonhankinta- ja logistiikkapäällikkö Robert Sandström odottaa mielenkiinnolla ensimmäisiä kokemuksia biokaasuautosta.

”Auton luvattu keskimääräinen toimintasäde on yli tuhat kilometriä, mutta maitotiloilla tulee tyhjäkäyntiä, joka lyhentää toimintasädettä. Myös kuorma vaikuttaa. Kun ajetaan täydellä kuormalla, kulutus on suurempaa. Käytäntö tulee osoittamaan, kuinka pitkän matkan yhdellä tankillisella pääsee. 700 kilometriä riittäisi meille”, Sandström toteaa.

Arlan muut maidonkeräilyautot ovat liikennöitsijöiden omistamia. Yhtiö edellyttää kumppaneiltaan valmiutta siirtyä ei-fossiilisiin polttoaineisiin mahdollisuuksien mukaan.

”Kaasuautot ovat osa tulevaa strategiaamme. Haluamme tasoittaa omalla esimerkillämme tietä myös liikennöitsijöille”, Sandström sanoo.

Arlan Robert Sandström

Kuva: Biokaasun käyttäminen on kilpailuetu ja vaivaton ratkaisu päästä päästötavoitteisiin, sanoo maidonhankinta- ja logistiikkapäällikkö Robert Sandström.

Merkittäviä päästövähennyksiä biokaasulla

Arlan tavoitteena on vähentää yhtiön oman toiminnan kasvihuonekaasupäästöjä 63 prosenttia ja epäsuoria päästöjä 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Logistiikan päästöjen vähentämisessä biokaasu on isossa roolissa, sillä biokaasua käyttävän auton kasvihuonekaasupäästöt ovat jopa 90 prosenttia pienemmät kuin fossiilista polttoainetta käyttävän auton.

Tahtotilaa biokaasuun siirtymiseen siis löytyy. Pitkät ajomatkat ja raskaat kuormat asettavat kuitenkin vielä omat rajoituksensa.

”Meillä on tiloja ympäri Suomea, joten välimatkat ovat pitkiä. Tankkausasemia ei vielä ole ihan joka puolella Suomea, joten se on eniten rajoittava tekijä”, Sandström toteaa. Hän toivookin tankkausasemaverkoston laajenevan entisestään.

Myös raskaat kuormat asettavat omat vaatimuksensa.

”Tällä hetkellä saatavilla olevien kaasuautojen tehot eivät vielä riitä isoimpaan painoluokkaan, joten autoon ei saada ihan niin suuria kuormia kuin mitä haluttaisiin.”

Kuorma-autovalmistajilta on kuitenkin luvassa lähitulevaisuudessa kaasuautoja vielä nykyistä tehokkaammilla moottoreilla, mikä tulee mahdollistamaan yhä raskaampien kuormien kuljettamisen.

Jos alla oleva video ei näy, klikkaa tästä.

Tulevaisuudessa biokaasua omilta tiloilta

Lähitulevaisuudessa Arlan maitoa ja valmiita tuotteita voidaan mahdollisesti kuljettaa omilla tiloilla tuotetun biokaasun voimalla. Taustalla on ajatus ottaa talteen kaikki tiloilla syntyvä energia ja hyödyntää sitä.

”Tiloilla syntyy paljon biomassaa, jota voisi käyttää biokaasun tuotannossa. Tämä voisi olla jopa tulonlähde tiloille”, Robert Sandström visioi.

Arlan maitotiloilla onkin käynnissä hankkeita oman biokaasulaitoksen perustamiseksi.

”Yhdellä tilalla hanke on jo luvitusvaiheessa. Siellä voi olla ehkä jo vuoden sisällä oma kaasureaktori ja tankkauspiste”, Sandström kertoo.

Onko sinunkin yritykselläsi haussa reitti kohti puhtaampaa tulevaisuutta? 

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää kaasulogistiikan mahdollisuuksista.

Ota yhteyttä