Content image

Olga Väisänen

johtaja, viestintä ja vastuullisuus
p. 040 554 0578
olga.vaisanen@gasum.com
Twitter: @OlgaVaisanen

Content image

Anna-Sofia Malmi

viestintäpäällikkö
p. 050 469 0114
anna-sofia.malmi@gasum.com
Twitter: @annasofiamalmi

Mediayhteydet Gasumilla

Gasumin viestintä palvelee mediaa kaikissa yhtiöön liittyvissä asioissa, ota yhteyttä! Jos et tavoita puhelimella, lähetä tekstiviesti tai sähköpostia. 

Gasum lyhyesti

Energiayhtiö Gasum on pohjoismainen kaasu- ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Tarjoamme puhtaampaa energiaa ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluita teollisuuden ja lämmön ja sähkön yhteistuotannon tarpeisiin sekä puhtaampia polttoaineratkaisuja maantie- ja meriliikenteeseen. Autamme asiakkaitamme pienentämään heidän omaa hiilijalanjälkeään sekä heidän asiakkaidensa hiilijalanjälkeä. Yhdessä kumppaniemme kanssa edistämme kehitystä kohti hiilineutraalia tulevaisuutta sekä maalla että merellä. 

Gasum-konsernilla on noin 380 työntekijää Suomessa, Norjassa, Ruotsissa ja Saksassa. Gasum on Suomen valtion omistama yhtiö.

12.01.2022

Essity vaihtoi biokaasuun ja pudotti maailman ensimmäisenä pehmopaperin suurvalmistajana fossiiliset hiilidioksidipäästönsä nollaan

Ruotsalaisesta hygienia- ja terveystuoteyhtiö Essitystä tuli tammikuussa 2022 maailman ensimmäinen suuren mittakaavan pehmopaperivalmistaja, jonka tuotannosta ei aiheudu lainkaan fossiilisista polttoaineista lähtöisin olevia hiilidioksidipäästöjä. Essityn Ruotsin Lilla Edetissä sijaitseva tuotantolaitos on yhteistyössä Gasumin kanssa siirtynyt maakaasusta biokaasuun, mikä pudottaa laitoksen normaalin toiminnan hiilidioksidipäästöt nollaan. 

Fossiilittoman polttoaineen koekäyttö alkoi maaliskuussa 2021, kun Gasum toimitti Essitylle ensimmäisen erän nesteytettyä biokaasua (LBG) maaliskuussa. Nyt, vain yhdeksän kuukautta myöhemmin Essity on siirtynyt kaikissa toimituksissaan biokaasun käyttöön ja on siten maailman ensimmäinen pehmopaperin suurvalmistaja, jonka tuotannosta ei aiheudu lainkaan fossiilisia hiilidioksidipäästöjä. Tämä merkittävä askel kohti hiilineutraalia tulevaisuutta toteutui, koska yhtiö vaihtoi Ruotsin Lilla Edetissä sijaitsevan Edet Brukin tuotantolaitoksen polttoaineen maakaasusta biokaasuun. Laitos valmistaa muun muassa Tork- ja Lotus-tuotemerkeillä myytäviä Essity-tuotteita. 

“Essity haluaa tehdä oman osansa kestävän yhteiskunnan edistämiseksi. Autamme asiakkaita ja kuluttajia tekemään valintoja, jotka vähentävät haitallisia ympäristövaikutuksia ja saavat hiilijalanjälkemme mahdollisimman pieneksi. Olemme ylpeitä siitä, että meistä tuli maailman ensimmäinen pehmopaperin suurvalmistaja, jonka tuotannosta ei aiheudu lainkaan fossiilisia hiilidioksidipäästöjä Tämä tarkoittaa, että pystymme nyt tarjoamaan talous- ja WC-paperin kaltaisia päivittäistavaroita, joilla on parempi kestävyysprofiili. Tämä on yksi niistä tärkeistä askeleista, joilla pyrimme lisäämään hyvinvointia tarjoamalla edistyksellisiä ja kestäviä hygienia- ja terveysratkaisuja”, sanoo Essityn Lilla Edetissä sijaitsevan Edet Brukin tuotantolaitoksen johtaja Christian Carlsson.

Nesteytettyä biokaasua valmistetaan elintarvikejätteestä, lannasta ja muista biohajoavista raaka-aineista. Se on siten täysin uusiutuva polttoaine, jonka elinkaarenaikaiset hiilidioksidipäästöt voivat olla jopa 90 prosenttia pienemmät kuin tavanomaisten polttoaineiden. 

Edet Brukin tapauksessa siirtyminen maakaasusta biokaasuun vähentää vuotuisia fossiilisia hiilidioksidipäästöjä noin 9 000 tonnilla. Maakaasu ja biokaasu koostuvat molemmat lähes kokonaan metaanista, joten niitä voidaan vaihdella suoraan keskenään. Ratkaisu on myös kustannustehokas, koska se ei vaadi minkäänlaisia lisäinvestointeja.

“Olemme yhtenä Pohjoismaiden suurimmista biokaasun tuottajista hyvin innoissamme panoksestamme Essityn energiasiirtymään. Yhteistyömme kestävien energiaratkaisujen etulinjassa tuottaa kokemusta ja oppeja, joita voidaan hyödyntää myös muiden toimialojen energiasiirtymän vauhdittamiseen. Jatkamalla investointejamme biokaasutuotannon kasvattamiseen kykenemme auttamaan yhä useampia teollisuuden, merenkulun ja liikenteen toimijoita ottamaan hiilineutraaliuteen tarvittavat askeleet”, sanoo Gasumin johtaja, teollisuus Tommy Mattila.

Lue lisää TÄÄLTÄ

Lisätietoja:

Tommy Mattila, johtaja, teollisuus, Gasum
puh. +358 40 581 9247, tommy.mattila(a)gasum.com

Energiayhtiö Gasum on pohjoismainen kaasu- ja energia-alan asiantuntija. Tarjoamme puhtaampaa energiaa lämmön ja sähkön yhteistuotannon sekä teollisuuden tarpeisiin ja puhtaampia polttoaineratkaisuja maa- ja meriliikenteeseen. www.gasum.fi 

Lue lisää
10.01.2022

Onnisen toimitukset asiakaskohteisiin kulkevat K-kauppojen biojätteellä – kaasulla vähennetään päästöjä Uudellamaalla

K-ryhmään kuuluvan teknisen tukkukaupan yritysasiakkaita palvelevan Onnisen toimituksia asiakkaille kuljettaa kaksi uutta biokaasua käyttävää kuorma-autoa pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan alueella. Vähäpäästöisellä ja uusiutuvalla biokaasulla kulkevia kuorma-autoja operoi Timecap Oy.

Pääkaupunkiseudulla ja Uudenmaan alueella on nyt mahdollista törmätä biokaasulla kulkeviin kuorma-autoihin, jotka toimittavat tavaroita Onnisen asiakkaille. K-ryhmään kuuluva Onninen on osa kiertotalouden malliesimerkkiä: uuteen kalustoon tankattava biokaasu on peräisin Gasumin biokaasulaitokselta, jossa uusiutuvaa polttoainetta valmistetaan muun muassa K-kauppojen syömäkelvottomasta biojätteestä.

Biokaasulla kulkevia kuorma-autoja operoi Timecap Oy kuljetuksissa Onnisen asiakkaille ja heidän työmaakohteisiinsa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun biokaasukäyttöisiä ajoneuvoja hyödynnetään tavaroiden toimituksissa rakennustyömaille Suomessa. Timecap on erikoistunut asiakkaan tarpeiden mukaan räätälöityihin kuljetuspalveluihin.

”Kiertotalousratkaisut ovat vastuullisuusstrategiamme keskiössä, ja biokaasukäyttöisen kaluston hyödyntäminen logistiikassa on erinomainen esimerkki siitä. Puhtaammat kuljetukset ovat jälleen yksi askel jakelu- ja logistiikkapalvelujemme kehittämisessä, jota viemme jatkuvasti ilmastoystävällisempään suuntaan. Uskomme myös asiakkaidemme olevan päätökseen tyytyväisiä, sillä pienentämällä omaa hiilijalanjälkeämme pystymme auttamaan myös heitä omien päästövähennystavoitteidensa saavuttamisessa”, kertoo kuljetuspäällikkö Samuli Pohjonen Onniselta.

Jo aiemmin Onninen on ottanut pääkaupunkiseudun jakelussaan käyttöön sähkökuorma-auton ja kesäisin Helsingin seudulla asiakastilausten toimitukseen on käytetty sähköavusteista rahtipyörää.

Hiilijalanjälkeä pienennetään pitkäaikaisella yhteistyöllä

Puhtaammat kuljetukset ovat osa Keskon ja Gasumin pitkäaikaista yhteistyötä, jonka tavoitteena on tukea Keskon vastuullisuustavoitteita ja pienentää yhtiön hiilijalanjälkeä. Keskon ja Onnisen päämääränä on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2025 mennessä. Päästöjä vähennetään systemaattisesti siten, että yhtiön oma toiminta ja kuljetukset ovat täysin päästöttömiä vuoteen 2030 mennessä.

”Kiertotalouteen osallistuminen on yksi tehokkaimmista keinoista ottaa harppaus kohti hiilineutraalia tulevaisuutta. Siirtymällä biokaasua käyttäviin raskaan kaluston ajoneuvoihin sekä hiilidioksidipäästöjä että lähipäästöjä on mahdollista leikata nopeasti ja kustannustehokkaasti. Kansallisella ja EU-tasolla määritellyt ilmastotavoitteet ohjaavat vahvasti tulevaisuuden investointeja, ja on hienoa nähdä yritysten ottavan vähäpäästöiset polttoaineet ja kaasuajoneuvot vastaan mahdollisuutena luoda arvoa niin asiakkaille kuin yhteiskunnalle”, sanoo Juha-Matti Koskinen, raskaan liikenteen myyntipäällikkö Gasumilta.

Orgaanisista jätteistä, kuten kotitalouksien ja yritysten biojätteistä, lietteistä ja muista sivuvirroista valmistettu biokaasu soveltuu liikenteen polttoaineeksi tai teollisuuden käyttöön. Liikennekäytössä biokaasulla voidaan vähentää polttoaineen elinkaarenaikaisia kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 prosenttia verrattuna fossiilisiin polttoaineisiin. Lisäksi biokaasun käytössä syntyy vain murto-osa lähipäästöjä, kuten typen oksideja ja pienhiukkaspäästöjä, mikä parantaa kaupunkien ilmanlaatua. Gasumin raskasta kalustoa palvelevaa pohjoismaista asemaverkostoa kehitetään jatkuvasti ja se mahdollistaa yhä useammalle siirtymisen kaasulogistiikkaan.

 


Lisätietoja:

Juha-Matti Koskinen, myyntipäällikkö, raskas liikenne, Gasum
puh. 040 768 7188, juha-matti.koskinen(a)gasum.com

Lue lisää
22.12.2021

Laki vähäpäästöisten ajoneuvojen hankinta- ja muuntotuista voimaan

Laki vähäpäästöisten ajoneuvojen hankinta ja muuntotuista on vahvistettu 22.12.2021. Määräaikainen laki tulee voimaan 1.1.2022 ja mahdollistaa entistä useammalle toimijalle vähäpäästöisen ajoneuvon valinnan. Kaasukäyttöisillä ajoneuvoilla on keskeinen rooli liikenteen päästöjen vähentämisessä ja nyt voimaan tuleva uusi laki alleviivaa tätä roolia entisestään.

Nykyistä täyssähköisten henkilöautojen ja kaasukuorma-autojen hankintatukea sekä henkilöauton muuntotukea on mahdollista hakea vuosina 2022 ja 2023. Lisäksi tukea voi saada kaasukäyttöisen pakettiauton hankintaan vuonna 2022.

Ajoneuvojen hankinta- ja muuntotuilla on tarkoitus kannustaa sekä kotitalouksia että yrityksiä siirtymään fossiilisista polttoaineista vaihtoehtoisiin käyttövoimiin, mikä vähentää liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä. Uutena hankitut sähkö- ja kaasuautot päätyvät myöhemmin käytettyjen autojen markkinoille, jolloin ne ovat entistä useampien saatavilla. Lisäksi tarkoituksena on vaikuttaa sähkö- ja kaasuajoneuvojen hankintakustannuksiin, jotta vähäpäästöisen ajoneuvon hankinta olisi mahdollista yhä useammalle ajoneuvon ostajalle.

”Vuoden 2022 alussa voimaan tuleva uusi hankintatuki on omiaan kiihdyttämään siirtymää kohti puhtaampia liikkumisen ja logistiikan vaihtoehtoja. Vuoden 2020 lopussa käynnistynyt ensimmäinen kuorma-autojen hankintatukiohjelma on otettu erittäin hyvin vastaan ja valtaosa tuolloin myönnetystä tukisummasta on jo käytetty. Olemme iloisia, että vuoden 2022 alussa voimaan tuleva tukiohjelma tuo jatkuvuutta sekä lisäresursseja tällä saralla. Uudessa laissa on huomioitu kuorma-autojen lisäksi myös kaasukäyttöiset henkilö- ja pakettiautot jatkamalla henkilöautojen muuntotukea sekä sisällyttämällä pakettiautot hankintatuen piiriin. Uskomme, että entistä useammat toimijat tulevat valitsemaan kaasun oman päästöjälkensä pienentämiseksi tulevaisuudessa.”, toteaa Gasumin Suomen liikenneyksikön maajohtaja Olli Paasio.

Uudet tuet sekä nykyisten hankinta- ja muuntotukien jatkaminen ovat osa fossiilittoman liikenteen tiekarttaa, josta hallitus päätti toukokuussa 2021. Tiekartan tavoitteena on puolittaa liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasosta ja pudottaa päästöt nollaan vuoteen 2045 mennessä. Kotimaan liikenteen päästöistä henkilöautojen osuus on noin 54 prosenttia ja paketti- ja kuorma-autojen noin 41 prosenttia.

Uusi laki listaa kuusi tukea vähäpäästöisten henkilö- paketti- ja kuorma-autojen hankintaan. Näistä merkittävimmät kaasuautoilijoille ovat nykyisen kaasukäyttöisten kuorma-autojen hankintatuen jatkaminen, uusi kaasukäyttöisten pakettiautojen hankintatuki ja nykyisten henkilöautojen muuntotuen jatkaminen.

Tarkemmat tukimuodot ja -summat Liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteesta>


Lisätietoja:

Olli Paasio, Suomen liikenneyksikön maajohtaja, Gasum
puh. +358 50 392 6477, olli.paasio@gasum.com

Lue lisää