Medialle

Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?


16.06.2017

Kaasuautoilu on ennätyksellisessä kasvuvauhdissa Suomessa

Gasum panostaa kaasuautoiluun avaamalla kymmeniä uusia tankkausasemia sekä tarjoamalla kotimaista biokaasua kiinteällä kuukausihinnalla. Suomen hallituksen tavoitteissa on myös nostaa merkittävästi kaasuautojen määrää vuoteen 2030 mennessä.

Suomen teille halutaan yhä enemmän uusiutuvaa energiaa, ja biokaasu on yksi houkuttelevimmista vaihtoehdoista perinteisille polttoaineille. Kaasuautojen määrä Suomessa on ennätyksellisessä kasvuvauhdissa.

Kaasuauto infograafi kesäkuu 2017

Katso yllä oleva kuva suurempana


”Viime vuonna rekisteröitiin 440 uutta kaasuajoneuvoa. Näyttäisi siltä, että tänä vuonna tuo luku on ohitettu jo ennen kuin toinen vuosineljännes on ohi. Kiinteä kuukausihinta on viisinkertaistanut GasCard-maksukortin hakemusmäärät alkuvuoden aikana”, sanoo Gasumin biokaasuliiketoiminnan myynnin yksikön päällikkö Jani Arala. Autokannan uusiutuminen ja biokaasun yleistyminen edellyttää ainakin kolmea asiaa, Arala toteaa: riittävän tankkausasemaverkoston, laadukkaan polttoainetuotteen ja laajentuvan ajoneuvomalliston.

Kymmeniä uusia tankkausasemia tulossa lähivuosina

Gasum on sitoutunut laajentamaan tankkausasemaverkostoa rakentamalla lähivuosina 35 uutta asemaa. Jo tänä kesänä ja syksynä otetaan käyttöön uudet asemat Porissa, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä ja Vantaalla. Suunnitteilla on myös useita muita kohteita muun muassa pääkaupunkiseudulle, Turkuun, Jyväskylään, Ouluun ja Lahteen.

“On ilahduttavaa huomata, että monet muutkin toimijat ovat Gasumin lisäksi lähteneet lisäämään kaasun tankkausasemia eri puolelle Suomea”, Arala huomauttaa. Paikalliset toimijat ovat avaamassa lähiaikoina tankkausasemia Mikkelissä, Oulussa ja Jyväskylässä. Vaasassa avautui asema viime talvena. ”Kaasuautoilijalla on käytössään kaasutankkausasemien lisäksi kaikki Suomen 1 857 huoltoasemaa. Oikeastaan kaasuautoilijalla on siis käytössään enemmän tankkausasemia kuin tavallisella autoilijalla”, Arala muistuttaa.

Biokaasun etuna kotimaisuus ja kiinteä kuukausihinnoittelu

Polttoaineena biokaasu kuormittaa bensiiniä ja dieseliä vähemmän sekä ympäristöä että autoilijan lompakkoa. Gasum on saanut kehuja kampanjasta, jossa yhdellä kuukausimaksulla saa tankata rajoittamattomasti bio- tai maakaasua. Kampanja jatkuu heinäkuusta eteenpäin biokaasun osalta vuoden loppuun asti, mutta huokeampi maakaasuvaihtoehto jää pois.

“Haluamme korostaa polttoaineen puhtautta ja kotimaisuutta. Biokaasu on parhaimmillaan juuri liikenteen polttoaineena, koska sillä voidaan korvata maahantuotua öljyä”, Arala sanoo.

Täysin kotimainen biokaasu valmistetaan biojätteistä ja sen sivutuotteena syntyy orgaanisia lannoitevalmisteita. Gasumin biokaasu onkin toistaiseksi ainoa liikenteen polttoaine, joka on saanut sekä ympäristöystävällisten tuotteiden Joutsenmerkin että kotimaisuudesta viestivän Avainlipputunnuksen.

Uusia automalleja markkinoille – kaasuautojen valikoima on kaksinkertaistunut Suomessa

Myös kaasua käyttävien ajoneuvomallien määrä kasvaa. Viime vuosina kaasuautojen valikoima on kaksinkertaistunut ja kaasuautomalleja on saatavilla kaikilta tunnetuilta autonvalmistajilta, muun muassa Audilta, Mercedes-Benziltä, Opelilta, Seatilta, Skodalta ja Volkswagenilta.

Toistaiseksi Suomi on vielä kaasuautojen suhteen jäljessä esimerkiksi Ruotsin kehityksestä, mutta hallituksen tavoitteissa on lisätä kaasuautojen määrä vuoteen 2030 mennessä 50 000:een.

Tavoitteeseen ollaan matkalla, Arala sanoo. Suomessa eletään nyt eräänlaista biokaasubuumia, kun biojätteen hyötykäyttö yleistyy. Hyödyntämätöntä potentiaalia on vielä runsaasti. “Uskon, että nyt on edellytykset olemassa biokaasun liikennekäytön isolle kasvulle ”, Arala sanoo.

Lisätietoja:
Jani Arala, yksikön päällikkö, myynti, biokaasuliiketoiminta, Gasum Oy
puh. 044 054 8583, etunimi.sukunimi(a)gasum.com


Miksi kaasuauto?

  • Biokaasu ja maakaasu ovat bensiiniä huokeampia ja vähäpäästöisempiä polttoaineita.
  • Kaasuautossa on myös bensiinitankki, joten tielle jäämisestä ei ole pelkoa.
  • Kaasuauton toimintasäde on kaasulla ja bensiinillä yhteensä jopa 1 300 kilometriä automallista riippuen.
  • Suomessa on tällä hetkellä 28 kaasutankkausasemaa, ja lähivuosina Gasum avaa 35 uutta asemaa. Tämän lisäksi kaasuautoilijalla on käytössään kaikki 1 857 tankkausasemaa ympäri Suomen. Kaasuautoilu ei koskaan rajoitu vain kaasutankkausasemien vaikutusalueelle.
  • Biokaasua tuotetaan kotitalouksien, kauppojen ja teollisuuden biohajoavista jätteistä.
  • Kuinka paljon biokaasua voidaan tuottaa Suomessa? Biokaasulaitoksissa tuotettavan biokaasun määräksi on arvioitu vähintään noin 10 TWh vuodessa. Tällä määrällä noin miljoona henkilöautoa voisi kulkea biokaasulla. Tällä hetkellä biokaasun tuotantopotentiaalista on hyödynnetty Suomessa vain noin neljä prosenttia.