Markus Herranen  Gasum

Kirjoittaja Markus Herranen toimii analyytikkona Gasum Portfolio Servicessä. Sähkömarkkinoiden lisäksi Herranen tuntee Ala-Kintaus -järven kalavedet.


02.09.2019

Halpa kruunu suosii suomalaisia, mutta sähkömarkkinoilla Ruotsi vetää pidemmän korren

Suomalaiset ovat jälleen kesällä saaneet nauttia halvasta kruunusta länsinaapuriin matkatessaan. Sähkömarkkinoilla pelin henki on kuitenkin päinvastainen, sillä loppukesästä sähkön hinta Suomessa on kiinnittynyt vahvasti Baltian maiden korkeampaan hintatasoon. Samalla kuilu Ruotsin hintoihin on kasvanut.

Mistä erot sähkön hinnoissa sitten johtuvat? Suomen ja Ruotsin sähkön hinta määräytyy Pohjois- ja Baltian maiden yhteisessä sähköpörssissä: Nordpoolissa. Nordpoolissa sähkölle lasketaan yksi yhteinen systeemihinta, mutta johtuen maiden eroista sähkön tuotannossa ja riittämättömistä siirtoyhteyksistä, alueiden hinnat eriytyvät. Suomessa tuontisähköä tarvitaan ja sähkön hinta on kotimassa yleensä Ruotsia ja Norjaa kalliimpaa. Kalliimpi sähkö kotimaassa ei siis ole poikkeus, mutta loppukesästä hintojen eriytyminen on ollut vielä tavanomaista voimakkaampaa.

Sää näkyy sähkön hinnassa

Pohjoismaissa vesivoimalla on tärkeä rooli sähkön tuotannossa ja sademäärät erityisesti Ruotsissa ja Norjassa heijastuvat sähkön hintaan. Tänä kesänä alkukesän runsaiden sateiden myötä sekä sähkön tuntikohtaiset spot-hinnat että futuurituotteiden hinnat kääntyivät laskuun.  Hetkittäin pohjoismainen vesitilanne nousi jopa pitkän aikavälin normaalitason yläpuolelle.

Kesällä sähkön kysyntä hiljenee, mikä aiheuttaa osaltaan hintoihin laskupainetta. Kuivaksi kääntynyt heinäkuu ja sähkön saatavuutta rajoittaneet ydinvoimaloiden kausihuollot tasasivat kuitenkin tänä kesänä tilannetta. Nousupainetta sähkön hintoihin toi kuivan keskikesän lisäksi heinäkuussa kivihiilessä tapahtunut korjausliike ylöspäin sekä vahvassa nousussa jatkanut päästöoikeuden hinta.

Epävarmuutta ilmassa

Sään ja energian saatavuuden lisäksi sähkömarkkinat reagoivat myös ympäröivään maailmaan. Politiikan saralla elokuussa epävarmuutta loi erityisesti jännitysnäytelmä Yhdysvaltojen ja Kiinan välisistä kauppaneuvotteluista. Talouden osalta signaalit näyttivät puolestaan elokuussa vahvasti merkkejä talouskasvun hiipumisesta. Epävarmuus yhdessä loppukesän sateisen sään kanssa loi markkinoille tilanteen, jossa sähkön futuurituotteiden hinnat hätyyttelivät elokuun lopussa jopa kuluneen vuoden aallonpohjaa.

Vaikka tuleva on aina epävarma, juuri tällä hetkellä tuntuu sähkömarkkinoiden suunnan ennustaminen erityisen haastavalta. Epävarmuuteenkin voi kuitenkin varautua, kun oma sähkösalkku on hyvissä käsissä.

Kirjoittaja Markus Herranen toimii analyytikkona Gasum Portfolio Servicessä. 

Tiesitkö, että...

Spot-hinta on Pohjoismaisessa Nord Pool-sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta jokaiselle vuorokauden tunnille.

Futuurituote on sähköjohdannainen, millä sähkön hinta voidaan suojata tietylle tulevaisuuden ajanjaksolle.

Päästöoikeus on osa Euroopan Unionin luoma ohjausväline EU:n sisäisten päästöjen vähentämiseen. Päästöoikeuden hinta muodostuu markkinoilla samalla tavalla kuin muidenkin hyödykkeiden kaupassa.