Haaveiletko kaasuliedestä? Tutustu Gorenjen laadukkaisiin kaasuliesimalleihin. 

Lue lisää

Näin käytät kaasu-uunia

Jaa:

Kaasu-uunissa on leivinuunimaisen kostea paistoilma. Siksi leivonnaiset kypsyvät siellä meheviksi. Ruoka saa myös lisää makua kaasu-uunissa, kun vuoassa on hyvin maustettua nestettä, jonka höyrystyminen pitää ruuan mehevänä.

Parhaan leivontatuloksen ja tasaisen lämmön aikaansaamiseksi kaasu-uunia on esilämmitettävä noin 20–30 minuuttia. Uunia kannattaa esilämmittää 10–20 astetta paistolämpötilaa korkeammassa lämpötilassa ja laskea lämpö oikeille lukemille vasta, kun leivonnaiset ovat uunissa.

Jos leivonnaiset jäävät päältä liian vaaleiksi tai tummuvat pohjalta liikaa, on esilämmitysaika todennäköisesti liian lyhyt tai on käytetty paksua pannua leivinpellin sijaan. Liian suuri, pellin reunoille asti ulottuva leivinpaperi saattaa myös estää vapaan ilmankierron uunissa.

Paistamisen aikana ei ole syytä koskea uuninvääntimiin, koska termostaatti pitää huolen siitä, että uunissa on koko paistoajan tasainen lämpö.

Kaasu-uunin sopivat paistoastiat

Muista nämä jos hankit uusia paistoastioita kaasu-uuniisi tai pistä vinkit korvan taakse ostaessasi seuraavan kerran lahjaa kaasu-uunin omistavalle ystävälle.

Kaasu-uunissa suositellaan käytettäväksi alumiinisia tai silikonisia paistoastioita. Emaloidut sekä tummat paistoastiat sitovat lämpöä ja kuumenevat turhan kuumaksi, mikä hankaloittaa niiden käsittelyä.

Tummaa vuokaa käytettäessä, kannattaakin kaasu-uunin lämpötilaa säätää hieman alhaisemmaksi.

Kaasu-uunin lämpöasteikko

Huomioithan, että kaasu-uunissa asteikko on 1–8 sähkölieden astelukujen sijaan. Alta näet, mitä lämpötilaa kaasu-uunin numerot vastaavat.

1 = 150 °C
2 = 160 °C
3 = 180 °C
4 = 200 °C
5 = 220 °C
6 = 240 °C
7 = 260 °C
8 = 280 °C

Kaasu-uunilla paistolämpötilat saattavat olla sähköuunia alhaisempia. Sopivat eri paistoksille löytyvät kokeilemalla.