Content image

Kun Kirkkonummella asuva Tuija Wikström sai kuulla biokaasukäyttöisestä autosta, valinta oli selvä. ”Ajaessa eroa ei huomaa kuin siitä, että kuljettajalla on hyvä mieli.”

Content image

Kyllä kaasulla kulkee

Jaa:

Kaupungissa on helppo unohtaa, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kun Wikströmit, Tuija, aviomies Juha ja 11-vuotias Isela, muuttivat Espoosta Kirkkonummelle, ympäristöasiat tulivat entistä ajankohtaisemmiksi.

”Kun asuu luonnon keskellä, haluaa myös pitää siitä huolta. En ole hihhuli, mutta mietin arjen valinnoissa, minkälaisen jäljen jätän luontoon. Pienilläkin asioilla voi vaikuttaa. Kierrätämme, kompostoimme ja meillä on jätevedenpuhdistamo”,Tuija Wikström sanoo.

Viime kesänä Wikströmit pystyttivät pihaan kasvihuoneen, sillä edellisvuonna tomaattisato katosi yhdessä yössä peurojen suuhun. Kasvihuoneessa käytetään vihanneksille luomulannoitteita ja kompostia. Nurmikon lannoittamisesta huolehtivat peurat.

Autoillessa hyvä fiilis

Tuija Wikström kuuli reilu vuosi sitten biokaasulla kulkevasta autosta ja hämmästyi, että niitä saa myös Suomesta. Koska auton vaihtaminen oli muutenkin ajankohtaista ja Audi A3 g-tron osoittautui koeajossa hyväksi, hän laittoi sen saman tien tilaukseen.

”Moni kuvittelee, että kaasauto on kallis, haisee eikä kiihdy. Mutta nykyään uuden kaasuauton voi saada jopa halvemmalla kuin vastaavan dieselmallin, tankkaus on miellyttävää ja ajossa eron huomaa vain siinä, että autoillessa on hyvä fiilis. Olen ollut todella tyytyvänen.”

Tuijan mielestä biokaasulla kulkeva auto on hieno keskintö. ”Ihme, etteivät kaikki aja sellaisella.”

”Autossa voi käyttää myös maakaasua, mutta se ei tulisi mieleenikään, sillä biokaasu on kotimaista ja uusiutuvaa. Sitä tuotetaan muun muassa Suomenojan jätevedenpuhdistamon jätevesistä.

Hyvästä ruoasta

Wikströmien keittiössä on pitkä rivi keittokirjoja. Eineksiä perheessä ei syödä lainkaan, ja ruoka tehdään mieluiten alusta asti itse. Kotona kasvaa ympäri vuoden yrttejä joka lähtöön. Osa raaka-aineista haetaan paikallisilta tuottajilta. Inkoolaiselta lammastilalta ostetaan kerralla reilu määrä lihaa pakastimeen. Intohimoisin ruoanlaittaja on Juha.

”Kokkaan rennolla otteella. Yleensä valmistan ruoan kerran kuten ohje neuvoo ja sen jälkeen, niin kuin huvittaa”, Juha sanoo.

Ruuat valmistuvat aidolla liekillä kaasu-uunilla, jonka perhe hankki muuttaessaan Kirkkonummelle.


Katso videolta Tuijan mietteet kaasuautoilusta