Aja vihreämmin

Biokaasu on helppo tapa vähentää liikenteen hiilidioksidipäästöjä. Testaa itse paljonko autoilun päästösi vähenisivät vaihtamalla biokaasuun ja kuinka paljon säästäisit euroja!

Lue lisää

Biokaasu ja Joutsenmerkki yhteisellä taipaleella jo 8 vuotta

Pohjoismainen Joutsenmerkki täyttää 30 vuotta vuonna 2019. Merkki on tähän mennessä myönnetty kaiken kaikkiaan yli 2 000 tuotteelle ja palvelulle yli 60 eri tuoteryhmässä. Vuonna 2011 Gasumin biokaasu oli Suomen ensimmäinen joutsenmerkitty ajoneuvon polttoaine – ja se on edelleen ainut suomalainen liikenteen polttoaine, jolla on Joutsenmerkki.

Mitä yhteistä on tahranpoistoaineella, kynttilällä, biokaasulla tai vaikkapa hotellilla? Se että niille kaikille on myönnetty Joutsenmerkki merkin 30-vuotisen taipaleen aikana.

Joutsenmerkki on Pohjoismaissa käytetty virallinen ympäristömerkki. Merkki myönnetään tuotteille ja palveluille, jotka ovat ympäristön kannalta oman tuoteryhmänsä parhaita. Kriteerit merkin saamiselle on asetettu erittäin korkeaksi: Vain 20–30 prosenttia ryhmän tuotteista tai palveluista pystyy läpäisemään vaatimukset.

Merkin voi saada vasta avoimen lausuntokierroksen ja asiantuntija-arvion jälkeen kriteerien täytyttyä

Kun Joutsenmerkin piiriin harkitaan uutta tuoteryhmää, mietitään lähtökohtaisesti kolmea asiaa: Aiheuttaako kyseinen tuote tai palvelu merkittäviä ympäristövaikutuksia? Onko näitä ympäristövaikutuksia mahdollista vähentää? Voiko Joutsenmerkillä saada aikaan ympäristöparannusta?

Vasta kun kaikki ehdot täyttyvät, aletaan kriteereitä luoda. Laadinnan jälkeen kriteerit käyvät läpi vielä avoimen lausuntokierroksen, jossa kaikki kiinnostuneet voivat kommentoida kriteerien sisältöä ja vaikuttaa niihin.

"Kullakin tuotteella ja palvelulla on yksilöllinen ympäristökuormitus. Vaatimuksien kohteena on koko tuotteen elinkaari raaka-aineiden hankinnasta tuotteen käyttöön ja loppusijoitukseen asti", Gasumin kestävän kehityksen asiantuntija Roosa Jaakkola kertoo.

Joutsenmerkin tavoitteena on edistää kestävää kehitystä askel kerrallaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kriteereitä tarkistetaan ja tarvittaessa tiukennetaan noin 3–5 vuoden välein. Kriteereitä tarkistetaan muun muassa uuden ympäristötiedon, tekniikan kehityksen sekä markkinatilanteen mukaisesti.

Biokaasu Suomen ensimmäinen joutsenmerkitty polttoaine

Vuonna 2011 Gasumin biokaasu oli Suomen ensimmäinen joutsenmerkitty ajoneuvon polttoaine. Joutsenmerkkiä päätettiin Gasumilla hakea heti biokaasuliiketoiminnan alkuvaiheessa.

Biokaasulle myönnettiin Joutsenmerkki, koska sen ympäristövaikutus on pieni verrattuna muihin markkinoilla oleviin polttoaineisiin. Se on edelleen ainut suomalainen joutsenmerkitty ajoneuvopolttoaine ja Gasumin haki merkkiä uudistuneiden kriteerien mukaiseksi vuonna 2018.

"Biokaasu on erinomainen tuote Joutsenmerkille, sillä se on laajasti käytössä ja sen ilmastovaikutus on huomattavasti alhaisempi kuin fossiilisilla polttoaineilla. Orgaanisista jätteistä ja jätevesilietteestä valmistetun uusiutuvan biokaasun käyttäminen voi vähentää polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä hiilidioksidipäästöjä jopa 85 prosentilla verrattuna fossiiliseen polttoaineeseen kuten tavalliseen bensiiniin tai dieseliin", Joutsenmerkkiä hallinnoivan Ympäristömerkintä Suomi Oy:n johtava asiantuntija Harri Hotulainen kuvailee biokaasun hyötyjä.

Biokaasun osalta Joutsenmerkin kriteereinä ovat esimerkiksi se, että sen tulee olla valmistettu täysin uusiutuvista raaka-aineista, kuten orgaanisista jätteistä. Biokaasun jäljitettävyys tulee olla myös sertifioitu. Mukaan liitetään myös biokaasun raaka-aineiden, valmistuksen ja jakelun kasvihuonekaasupäästöjen laskelma.

Vastuullisuus edellyttää tarkkaa seuraamista ja laskentaa

Gasum raportoi biokaasun ympäristökuormituksesta Ympäristömerkinnälle kattavasti. Kasvihuonekaasupäästövähenemää seurataan kuukausittain ja kattava raportti tuotetaan vuosittain. Koko biokaasun toimitusketju alusta loppuun otetaan päästöjen laskennassa huomioon.

Biokaasu ja Joutsenmerkki ovat osoitus siitä, että kuluttajat voivat valinnoillaan vaikuttaa tulevaisuuden liikenteen ympäristöystävällisyyteen. Hyvä yhteistyö kumppaniyritysten kanssa takaa laadukkaan ja ympäristöystävällisen biokaasun toimitusketjun.

25.1.2019

Tutustu myös näihin
Content image
ARTIKKELI

Elokuvateollisuudessakin huomioidaan ympäristöystävällisyys

Risto Räppääjä ja pullistelija -elokuvassa huristellaan kaasuautolla. Biokaasulla kulkeva auto valittiin elokuvaan mukaan ympäristösyistä.

Lue lisää
Content image
ARTIKKELI

Pääsikö talvi yllättämään? Testaa tietosi talviautoilusta!

Aiheuttaako liukas keli tai lumipyry sinulle ylimääräisiä sydämenlyöntejä ratin takana, vai suhailetko talvella yhtä vakain ottein kuin kesällä? Tee testi ja...

Lue lisää
Content image

Kaasuauto talvella: kolme syytä, miksi kaasuauto sopii loistavasti talviautoiluun

Kaasuauto on luotettava menopeli, joka ei hyydy kovillakaan pakkasilla. Myöskään auton toimintasäde ei lyhene, vaikka lämpömittari n lukema painuisi reilusti...

Lue lisää