Miksi kannattaa valita kaasu?

  • Kaasu on ympäristöystävällinen raskaan liikenteen polttoaine, joka sopii useimpiin logistiikan tarpeisiin.

  • Kaasun avulla kuljetusten ja tieliikenteen päästöjä on mahdollista vähentää ilmastotavoitteiden mukaisesti.

  • Testaa laskurilla, kuinka paljon yrityksesi säästäisi polttoainekustannuksissa vaihtamalla nesteytettyyn kaasuun.

 

Paineistettu maakaasu soveltui Kuusakoskelle parhaiten

"Totesimme, että maakaasu on teknisesti, kustannustehokkuudeltaan ja kuljetuspäästöjen näkökulmasta järkevin vaihtoehto. Kaasussa osuivat palaset kohdalleen, ja sen kanssa halusimme lähteä liikenteeseen."

- Petri Kontulainen, logistiikkapäällikkö, Kuusakoski

Content image

Juha-Matti Koskinen

myyntipäällikkö, raskasliikenne
Etelä-Suomi, Itä-Suomi ja Pohjois-Suomi
p. +358 40 768 7188
juha-matti.koskinen@gasum.com

Lisätietoja tietosuojakäytännöistämme koskien henkilötietojesi käsittelyä, oikeuksistasi ja kuinka kauan säilytämme henkilötietojasi saat Gasumin tietosuojaselosteesta.

Kuusakoski pienentää kuljetustensa päästöjä käyttämällä kaasua

Kierrätysalan yritys Kuusakoski edistää ympäristöajattelua myös polttoainevalinnoissaan. Yhtiö käyttää kuljetuksissaan dieselautojen lisäksi myös kaasuautoja. Niiden edulliset käyttökustannukset kompensoivat kaasukaluston hankintakuluja.

Kierrätysalan yrityksen hiilijalanjäljestä suuri osa johtuu logistiikassa. Teollinen kierrätysalan yrityskonserni Kuusakoski pienentää toimintansa hiilidioksidipäästöjä käyttämällä liikennepolttoaineenaan paineistettua maakaasua.

"Kiertotalouden yrityksenä meillä on korostunut velvollisuus olla hereillä ympäristöasioissa. Näemme päästöjen vähentämisessä suuren mahdollisuuden", Kuusakosken logistiikkapäällikkö Petri Kontulainen toteaa.

”Kaasuautojen tekniikka on nyt riittävällä tasolla”

Kontulaisen vastuulla on koko yrityksen logistiikka. Hänen mukaansa aika on nyt kypsä ensimmäiselle maakaasulla kulkevalle autolle.

"Sekä kaasuautojen tekniikka että tankkausasemaverkosto ovat nyt kehittyneet riittävälle tasolle. Toki odotamme niiden kehittyvän jatkossakin. Olen ymmärtänyt, että Gasum aikoo avata lisää tankkausasemia ympäri Suomen."

Logistiikkakumppani opasti kaasuautojen käyttöön

Kuusakoski ei itse omista kuljetuskalustoa. Logistiikkakumppaneiden autot kuljettavat kierrätysmateriaaleja, muun muassa kierrätysmetallia, kierrätyselektroniikkaa, puupitoisia materiaaleja kuten rakennusjätettä sekä auton renkaita.

Kuusakoskella on omaa autokalustoa vain vähän, lähinnä kevyitä pakettiautoja.

"Tavoitteenamme oli lisätä vähäpäästöistä kalustoa kumppanikenttään. Löysimmekin kumppanin, jolla oli ennestään kokemusta kaasukäyttöisestä ajoneuvosta ja jota kiinnosti investoida kaasukäyttöiseen autoon", kertoo Kontulainen.

Suurin osa kuljetuksista hoidetaan raskailla vaihtolava- ja kahmariyhdistelmäajoneuvoilla.

"Aloitimme kaasun käytön kappaletavarakuljetuksista, koska kumppanimme toimii pääkaupunkiseudulla, missä kappaletavaraa kuljetetaan paljon."

Kaasukäyttöinen keräilyauto on ajossa kymmenen tuntia päivässä

Kappaletavaran keräilyyn tarkoitettu Ivecon 18-tonninen kaasukuorma-auto palvelee Kuusakosken Uudenmaan alueen asiakkaita. Kontulainen kertoo keräilyautolle tulevan päivässä ajoa noin kahdeksasta kymmeneen tuntia eli 250–300 kilometriä.

"Kaasukäyttöinen kalusto on hiukan kalliimpaa kuin dieselkäyttöinen, mutta säästöt polttoainekuluissa kompensoivat kalliimpaa investointia."

Sekä investointikustannus että säästöt käyttökustannuksissa riippuvat Kontulaisen mukaan pitkälti siitä, millaista kalustoa hankitaan, paljonko sillä ajetaan ja mikä on polttoaineenkulutus.

Raskaammalla kalustolla on isompi pääomakustannus, mutta kalustolla myös ajetaan yleensä suurempia kilometrimääriä.

Kaasukäyttöistä raskaan liikenteen kalustoa tarvitaan lisää

Markkinoilla olevat kaasukäyttöiset raskaamman kuljetuskaluston vaihtoehdot eivät ole vielä vastanneet Kuusakosken tarpeita. Tavoitteena on kuitenkin lisätä kaasukäyttöistä kalustoa.

"Ainakin yhdellä valmistajalla on tulossa vuoden 2020 puolella kaasukäyttöinen auto, jossa on hyvä moottoriteho ja käytettävyydeltään kehittyneempi koukkulaite. Haluamme lisätä kaasukäyttöistä kalustoa jatkossa", Kontulainen toteaa.

Myös kumppanit haluavat investoida kaasukäyttöiseen kuljetuskalustoon.

"En näe mitään estettä sille, että niiden käyttö lisääntyy tulevaisuudessa meidän kuljetuksissamme", hän jatkaa.

Kaasukäyttöinen auto kuluttaa 20 prosenttia vähemmän

Kontulainen toteaa, että kaasukäyttöinen kalusto kuluttaa tutkimusten mukaan noin 20 prosenttia vähemmän polttoainetta ja tuottaa noin 20 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä verrattuna dieselkäyttöiseen samanlaiseen ja vastaavassa käytössä olevaan kuorma-autoon.

Mikäli kuljetusyrittäjä valitsee polttoaineeksi biokaasun, sen käytöllä voidaan vähentää jopa 90 % polttoaineen elinkaaren aikana syntyvistä kasvihuonekaasupäästöistä.

"Kuusakoski on perheyhtiö, jossa nähdään, että logistiikalla on keskeinen rooli ympäristövaikutuksissa. Kaasukäyttöinen kalusto on osa ympäristövastuullisuuttamme. Päästöihin ja fossiilisten polttoaineiden käyttöön tullaan 2020-luvulla kiinnittämään yhä enemmän huomiota", Petri Kontulainen arvioi.

Kaasu ja muut päästöjä vähentävät energiamuodot ovat tässä merkittäviä tekijöitä.

"Yrityksenä haluamme olla mukana kehityksessä."

Haluatteko tehdä ilmastoteon yrityksenne logistiikassa?

Tutustu mahdollisuuteen hakea tukea yli 16-tonnisen kuorma-auton ostamiseen tai yli kolmen vuoden pitkäaikaisvuokrausta varten. Jos kiinnostuit kaasun hyödyntämisestä logistiikassa ja haluat kuulla tarkemmin lisää, miten kaasuun käyttäminen tukee yrityksenne vastuullisuustavoitteita, autamme mielellämme! Ota meihin rohkeasti yhteyttä

2.4.2021

Tutustu myös näihin
Vaasan ruispalat kulkevat biokaasulla

Vaasan vaihtoi uusiutuvaan: Ruispalat kulkevat biokaasulla

Leipä on parasta tuoreena, joten Vaasan Oy:n rekat kuljettavat sitä läpi Suomen lähes vuoden jokaisena päivänä. Kun yhtiö otti pitkän matkan kuljetuksissaan...

Lue lisää
Content image

Nesteytetty biokaasu menestyy Norjassa julkisten hankintojen tarjouskilpailuissa

Oslolainen kuljetusyhtiö Gunnar Knutsen AS on jo pitkään ymmärtänyt kestävien kuljetusratkaisujen edut. Yhtiön 81 kuorma-autosta yhteensä 50 kulkee...

Lue lisää
Kuljetus ja muutto O. Jylhän rekat kulkevat biokaasulla

Kukkakuljetusten päästöt kuriin – Jylhä valitsi biokaasun

Kukat ja vihannekset kulkevat Kuljetus ja muutto O. Jylhän rekoissa juuri sopivaksi viilennetyssä lämpötilassa. Lämpösäädeltyihin kuljetuksiin erikoistunut...

Lue lisää