Kumppanisi energiamarkkinoilla

Gasum toimii kumppaninasi energiamarkkinoilla. Huolehdimme sähkön hankinnasta tai tuotannon optimoinnista koko markkinaketjun osalta.

Lue lisää

19.11.2018  

Energiamarkkinoilla parhaat tulokset saadaan yhteispelillä

Jaa:

Lämpöä, sähköä ja teollisuushöyryä tuottava Kotkan Energia käyttää Gasumin energiamarkkinapalveluja kokonaisvaltaisesti energiasuunnittelussa ja sähkön hankinnassa, kertoo tekninen johtaja Sami Markkanen.

”Energiakauppa vaatii alati muuttuvilla markkinoilla saumatonta yhteispeliä kumppaneiden kesken. Olemme käyttäneet vuodesta 2009 lähtien asiantuntijapalveluita kaikissa sähkökauppaan liittyvissä toimissa.

Tasehallinta, spot -kauppa, pitkän aikavälin hintasuojaukset, päästökauppa, alkuperäsuojaukset, pörssin sisäinen Elbas-markkina ja uusimpana säätösähkösopimukset ovat sisältyneet yhteistyösopimukseemme.

Yhteistyö on jatkunut samojen ihmisten kesken myös sen jälkeen, kun Gasum hankki energiamarkkinapalvelut omistukseensa. Näen tässä suhteessa paljon mahdollisuuksia, sillä kaasumarkkinat ovat pian avautumassa kilpailulle. Gasumin markkinatuntemukselle ja osaamiselle sekä keskinäiselle yhteistyöllemme on kaasukaupassa varmasti käyttöä.”

Tuotannossa painottuvat uusiutuvat energianlähteet

Fossiilisten polttoaineiden osuus Kotkan Energian tuotannosta oli vielä vuosituhannen alussa 100 prosenttia. Nyt uusiutuvat energianlähteet kattavat tuotannosta lähes 70 prosenttia.

”Tuotamme lämpöä, sähköä ja teollisuushöyryä ja olemme myös merkittävä jätteiden käsittelijä. Olemme käsitelleet vuodesta 2009 lähtien kotitalousjätteet Sipoosta Kotkaan ulottuvalla alueella, jossa asuu yli 500 000 ihmistä.”

Yhdyskuntajäte ja kierrätyspolttoaine ovat bioenergian, turpeen ja hakkeen ohella Kotkan Energian perusraaka-aineita sähkön ja lämmön tuotannossa.

Maakaasu tukee energiapalettia

Markkanen näkee myös maakaasun roolin merkittävänä. Kotkan Energialle maakaasu on ennen kaikkea vara- ja huoltopolttoaine.

”Maakaasu on tärkeä polttoaine isoille yritys- ja teollisuusasiakkaille ja pienkäyttäjille. Se on fossiilisista polttoaineista selkeästi paras. Sitä on kannattava käyttää edelleen, vaikka verotus- ja ilmastopolitiikka ovatkin vaikuttaneet maakaasun käyttöön.

Olemme käyttäneet maakaasua maineikkaassa kaasukombilaitoksessamme, joka on nyt varakäytössä. Se on toiminnassa muiden laitosten huolto- ja ongelmatilanteissa sekä viikon verran talvihuippujen aikaan.

Kaasuturbiini ja lämmöntuotantokattila tuottavat sähköä ja lämpöä yhteistuotantona hyvällä hyötysuhteella. Erityisesti sähköä tulee enemmän kuin perinteisestä yhteiskäyttölaitoksesta.”

Kaasumarkkinan avautuminen luo uusia näkymiä

Markkanen odottaa mielenkiinnolla kaasumarkkinoiden avautumista ja näkee sen hyödyttävän parhaimmillaan myös yksittäisiä toimijoita.

”Kaasumarkkinan avautuminen kilpailulle voi vahvistaa merkittävästikin maakaasun kilpailukykyä. Aito vapautuminen, uusien toimijoiden tulo markkinoille ja järkevä kanta- ja siirtoverkon hoito koituvat parhaimmillaan yksittäisten toimijoiden ja asiakkaiden hyväksi.”

Tutustu myös näihin

Heinon Tukku kuljettaa ruokaa biokaasulla

Omista biojätteistä jalostuu biokaasua Gasumin laitoksella usean jakeluauton vuotuiseen tarpeeseen.

Lue lisää

Kotimainen biokaasu sopii Fazerin arvoihin

Fazerille kotimaisuus ja vihreät arvot ovat tärkeitä. Vantaalla sijaitseva vierailukeskus lämpenee yrityksen omasta hävikistä tuotetulla biokaasulla.

Lue lisää

Uusia innovaatioita hyvällä omalla tunnolla

Kouvolan Lakritsin keitin ja uunit lämpiävät Gasumin suomalaisella biokaasulla, kuten koko rakennuskin.

Lue lisää