Maakaasusta lisäenergiaa Ovakon Imatran terästehtaalle

Maakaasu toimii terästehtaalla lisäenergiana. Ovakon terästehtaan teknisen palvelun päällikkö Jarmo Johanssonin mukaan yhtiön tavoitteena on löytää koko prosessiin paras mahdollinen energiatehokkuus.

Mihin käytätte maakaasua?

Imatran tehtaan pääraaka-aineena on rautaromu, joka on täysin kierrätettävä materiaali. Romu sulatetaan pääosin sähköisesti valokaarimenetelmällä. Maakaasua käytetään sulatuksessa lisäenergiana.

Teräksen jalostaminen on monivaiheinen prosessi, joka alkaa terässulatosta ja jatkuu sulan käsittelyllä ja valulla. Maakaasukäyttöisiä happipolttimia käytetään valuaihion katkaisussa.

Valuaihiot kuumennetaan ja hehkutetaan maakaasulla. Myös valssausaihio kuumennetaan maakaasupolttimilla hienovalssausta ja asiakasmittoihin pienentämistä varten.

Paljonko maakaasua kuluu?

Imatran terästehdas on maakaasun ensimmäisiä käyttäjiä Suomessa. Kaasu on ollut yhtäjaksoisesti käytössä vuodesta 1974. Teräksen lisäksi tuotamme kaasulla höyryä.

Nyt käytämme maakaasua ja sähköä yhtä paljon, noin 200 gigawattituntia vuodessa kumpaakin. Haemme koko ajan prosessiimme parasta mahdollista energiatehokkuutta.

Mitä kaikkea Ovakon Imatran terästehdas tuottaa?

Ovakon Imatran terästehdas tuottaa 20–200 millimetrin paksuisia pyörö- ja neliötankoja konepajateollisuuden vaativiin sovelluksiin. Voimansiirtolaitteet, muuntajat, akselit, hammaspyörät, kiertokanget, jouset ja pyörien ripustukset ovat tankojen tyypillisiä käyttökohteita.

Yksi tehtaan tunnetuista tuotteista on lastuttavaksi eli työstettäväksi suunniteltu erikoisteräs M-Steel. Tehdas tuottaa vuosittain noin 250 000 tonnia terästä.

Millaista yhteistyötä teette muuten Gasumin kanssa?

Maakaasun polttamisessa syntyy hiilen ja typen oksideja, jotka meidän tulee huomioida toiminnassamme ja päästökaupassa. Gasum tuottaa meille myös kunnossapitopalveluja ja vastaa tehtaan sisäisten jakeluputkistojen, venttiilien sekä poltin- ja toimilaitteiden huolloista.

 14.12.2018

Tutustu myös näihin
Content image

Glava ja Gasum: vastuullista kumppanuutta vuosikymmenen ajan

Norjalainen teollisuusyhtiö on tehnyt LNG:n avulla tuotantoketjustaan vastuullisemman. Glavan ja Gasumin kumppanuus alkoi yli 10 vuotta sitten, kun yksi Norj...

Lue lisää
Content image

Biokaasun avulla Essity pudottaa hiilidioksidipäästöjään

Nesteytetyn biokaasun avulla ruotsalainen hygienia- ja terveystuoteyhtiö Essity ottaa askeleen kohti hiilineutraaliutta

Lue lisää
Content image

Kaasu kuuluu tulevaisuuden satamapalveluihin

Ruotsin Oxelösundin satamaan kaasuterminaalia rakentava OxGas pyrkii vähentämään merenkulun päästöjä rakentamalla uuden kaasuterminaalin.

Lue lisää