Maakaasusta lisäenergiaa Ovakon Imatran terästehtaalle

Jaa:

Maakaasu toimii terästehtaalla lisäenergiana. Ovakon terästehtaan teknisen palvelun päällikkö Jarmo Johanssonin mukaan yhtiön tavoitteena on löytää koko prosessiin paras mahdollinen energiatehokkuus.

Mihin käytätte maakaasua?

Imatran tehtaan pääraaka-aineena on rautaromu, joka on täysin kierrätettävä materiaali. Romu sulatetaan pääosin sähköisesti valokaarimenetelmällä. Maakaasua käytetään sulatuksessa lisäenergiana.

Teräksen jalostaminen on monivaiheinen prosessi, joka alkaa terässulatosta ja jatkuu sulan käsittelyllä ja valulla. Maakaasukäyttöisiä happipolttimia käytetään valuaihion katkaisussa.

Valuaihiot kuumennetaan ja hehkutetaan maakaasulla. Myös valssausaihio kuumennetaan maakaasupolttimilla hienovalssausta ja asiakasmittoihin pienentämistä varten.

Paljonko maakaasua kuluu?

Imatran terästehdas on maakaasun ensimmäisiä käyttäjiä Suomessa. Kaasu on ollut yhtäjaksoisesti käytössä vuodesta 1974. Teräksen lisäksi tuotamme kaasulla höyryä.

Nyt käytämme maakaasua ja sähköä yhtä paljon, noin 200 gigawattituntia vuodessa kumpaakin. Haemme koko ajan prosessiimme parasta mahdollista energiatehokkuutta.

Mitä kaikkea Ovakon Imatran terästehdas tuottaa?

Ovakon Imatran terästehdas tuottaa 20–200 millimetrin paksuisia pyörö- ja neliötankoja konepajateollisuuden vaativiin sovelluksiin. Voimansiirtolaitteet, muuntajat, akselit, hammaspyörät, kiertokanget, jouset ja pyörien ripustukset ovat tankojen tyypillisiä käyttökohteita.

Yksi tehtaan tunnetuista tuotteista on lastuttavaksi eli työstettäväksi suunniteltu erikoisteräs M-Steel. Tehdas tuottaa vuosittain noin 250 000 tonnia terästä.

Millaista yhteistyötä teette muuten Gasumin kanssa?

Maakaasun polttamisessa syntyy hiilen ja typen oksideja, jotka meidän tulee huomioida toiminnassamme ja päästökaupassa. Gasum tuottaa meille myös kunnossapitopalveluja ja vastaa tehtaan sisäisten jakeluputkistojen, venttiilien sekä poltin- ja toimilaitteiden huolloista.

 14.12.2018

Tutustu myös näihin

Energiamarkkinoilla parhaat tulokset saadaan yhteispelillä

Kotkan Energia käyttää Gasumin energiamarkkinapalveluja kokonaisvaltaisesti energiasuunnittelussa ja sähkön hankinnassa.

Lue lisää

LNG edistää Outokummun ilmastotavoitteiden toteutumista

Outokumpu pienentää kaivosteollisuuden päästöjä käyttämällä maakaasua muun muassa senkkojen esilämmittämiseen. LNG:n ansiosta päästöt vähenevät noin 15 %.

Lue lisää

Tampereen Sähkölaitos käyttää maakaasua pakkaskelien energia

Tampereen Sähkölaitoksen energiaverkoissa jaellaan kaukolämpöä, kaukokylmää ja maakaasua sekä siirretään sähköä.

Lue lisää