13.12.2018  

Tampereen Sähkölaitos käyttää maakaasua pakkaskelien energialähteenä

Jaa:

Tampereen Sähkölaitoksen energiaverkoissa jaellaan kaukolämpöä, kaukokylmää ja maakaasua sekä siirretään sähköä. Vuodesta 1988 käytössä olleella maakaasulla on kuitenkin yhä merkittävä roolinsa, kertoo johtaja Jukka Joronen Tampereen Sähkölaitokselta.

Miksi maakaasu kiinnostaa?

Maakaasulla oli vielä 1990-luvulla vahva asema. Sen osuus energianlähteistä oli enimmillään 80 prosenttia. Nyt käytämme maakaasua noin 900 gigawattituntia vuodessa. Se tarkoittaa 33 prosenttia energianlähteistämme.

Maakaasu on nykyisin lähinnä pakkaskelien energian tuotantopolttoaine. Pohjapolttoaineeksi sen kilpailukyky ei enää riitä.

Energiamarkkinoiden muutokset ja päästökauppa ohjaavat käyttämään enimmäkseen puu- ja kierrätyspolttoaineita. Valikoiman monipuolisuudella hallitaan myös saatavuuden riskejä.

Miksi maakaasu sopii sähköntuotantoon?

Maakaasu palaa puhtaasti ja tuottaa vähän lähipäästöjä. Kaasuvoimalaitos säätyy paljon nopeammin kuin kiinteän polttoaineen voimalaitokset. Tämä on erityisesti sähköntuotannossa yhä tärkeämpää, kun tuuli- ja aurinkosähkön tuotannon osuus kasvaa Pohjoismaissa. Lisäksi kaasun logistiikka on vaivatonta.

Gasum vastaa laitteistojemme kunnossapidosta ja mittauksista. Se varmistaa maakaasun luotettavan käytettävyyden.

Miltä maakaasun tulevaisuus näyttää?

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) tuore raportti ohjaa vähentämään edelleen kivihiilen käyttöä. Se avaa siirtymäkaudella uusia mahdollisuuksia maakaasulle, joka tuottaa kivihiiltä vähemmän hiilidioksidipäästöjä.

Toivottavasti kaasumarkkinoiden avautuminen vuonna 2020 parantaa maakaasun hintakilpailukykyä.

 

Tutustu myös näihin

Energiamarkkinoilla parhaat tulokset saadaan yhteispelillä

Kotkan Energia käyttää Gasumin energiamarkkinapalveluja kokonaisvaltaisesti energiasuunnittelussa ja sähkön hankinnassa.

Lue lisää

Maakaasusta lisäenergiaa Ovakon Imatran terästehtaalle

Ovakon terästehtaan Jarmo Johanssonin mukaan yhtiön tavoitteena on löytää koko prosessiin paras mahdollinen energiatehokkuus.

Lue lisää

LNG edistää Outokummun ilmastotavoitteiden toteutumista

Outokumpu pienentää kaivosteollisuuden päästöjä käyttämällä maakaasua muun muassa senkkojen esilämmittämiseen. LNG:n ansiosta päästöt vähenevät noin 15 %.

Lue lisää