Mitä on laivojen polttoaineena käyttämä LNG eli nesteytetty maakaasu? Tutustu sen mahdollisuuksiin laivaliikenteen päästöjen vähentäjänä.

 

Tutustu

12.10.2017  

Ekompi matkalippu merelle – 4 faktaa risteilyistä

Jaa:

Rentouttaisiko pyrähdys vaikka Tukholmaan tai Tallinnaan? Viikonloppureissut laivamatkan päähän kuormittavat ympäristöäkin vähemmän, kun ne tehdään LNG-käyttöisellä aluksella.

1. Pienemmät päästöt vaikuttavat

Reissu Itämerellä on mahdollista tehdä ympäristöystävällisemmin. Esimerkiksi Tallink Megastar ja Viking Grace ovat vähäpäästöisiä LNG-aluksia, jotka tuottavat 25 prosenttia vähemmän hiilidioksidipäästöjä, 85 prosenttia pienemmät typpiyhdisteiden päästöt eivätkä lainkaan rikkiyhdisteitä. Varsinkin typpipäästöillä on rehevöittävä vaikutus, joten Itämeri kiittää!

2. Laivamatkailussa on volyymia

Itämeri on maailman liikennöidyimpiä meriä, ja sitä ympäröi yhdeksän valtiota. Vuonna 2016 pelkästään Helsingistä suuntasi Tallinnaan 8,74 miljoonaa matkaajaa ja Tukholmaan 2,34 miljoonaa matkustajaa.

3. Merisairas Itämeri

Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä. Se on luokiteltu erityisen herkäksi merialueeksi, joten öljyonnettomuuksilla, ympäröivien maa-alueiden toiminnalla sekä ilmastonmuutoksella on suuria vaikutuksia.

4. Uuden ajan aluksia

Lähes kaikki Itämeren liikenteeseen tulevat uudet laivat käyttävät pääpolttoaineenaan nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä. Taustalla ovat tiukentunut lainsäädäntö, mutta myös yritysten halu osallistua päästötalkoisiin. EU:n komission INEA tukee tätä kehityssuuntaa ympäri Eurooppaa Merten moottoritiet -hankkeen kautta.

Teksti Irene Easton

Tutustu myös näihin
Content image
TUOTE PAIKALLAAN

Novitan langat pehmitetään biokaasulla

Korian tehtaalla on jo pitkään panostettu uusiutuvaan energiaan ja energiatehokuuteen.

Lue lisää
Content image
TUOTE PAIKALLAAN

Helsingin Kahvipaahtimossa paahdetaan intohimolla

”Kun on vaihtoehto, meillä valitaan se maapallon kannalta järkevämpi”, Helsingin Kahvipaahtimon Benjamin Andberg kertoo.

Lue lisää
Content image
TUOTE PAIKALLAAN

Meiran ketsuppi valmistuu biokaasulla

Meiran ketsuppia valmistetaan vuosittain yli miljoona pulloa yrityksen omassa tuotantolaitoksessa Helsingin Vallilassa.

Lue lisää