Noin 30 prosenttia keskisuomalaisten jätteestä on biojätettä. Jos kaikki saataisiin kerättyä talteen, biokaasua saataisiin määrä, joka vastaa jopa 500 kaasukäyttöisen henkilöauton vuotuista polttoainetarvetta.
Noin 30 prosenttia keskisuomalaisten jätteestä on biojätettä. Jos kaikki saataisiin kerättyä talteen, biokaasua saataisiin määrä, joka vastaa jopa 500 kaasukäyttöisen henkilöauton vuotuista polttoainetarvetta.
Jyväskylän seudulla yhdeksällä resurssiviisautta edistävällä toimella voitaisiin saada aikaan tuhat pysyvää työpaikkaa ja tuottaa sadan miljoonan euron verran lisäarvoa vuodessa, Sitran selvityksessä arvioidaan.
Hiilidioksidipäästöjä on mahdollista vähentää näillä yhdeksällä toimella 500 kilotonnia vuodessa, mikä vastaa noin 50 000 suomalaisen vuotuista hiilijalanjälkeä.
Jyväskylä ja koko Keski-Suomi tekevät töitä pitkäjänteisesti kestävän kehityksen eteen. Biokaasuun panostaminen on konkreettinen teko tiellä kiertotalouteen.
Keski-Suomeen on hyvää vauhtia rakentumassa monipuolinen ja toimiva biokaasuekosysteemi. Työtä sen eteen tehtiin muun muassa Sitran ja Keski-Suomen liiton biokaasuekosysteemihankkeessa vuonna 2016.
Lisäksi Jyväskylän kaupunki on sitoutunut pitkäjänteiseen resurssiviisauden tavoitteluun; se haluaa olla viimeistään vuonna 2050 jätteetön, päästötön ja ylikulutukseton kestävän hyvinvoinnin kaupunki.
Tällä hetkellä Keski-Suomen liitto on mukana Suomen ympäristökeskuksen koordinoimassa laajassa EU-hankkeessa, CIRCWASTEssa. Hanke edistää kiertotaloutta ja toteuttaa kansallista jätesuunnitelmaa. Tavoitteena on lisätä materiaalitehokkuutta, ehkäistä jätteen syntyä sekä kannustaa erilaisten sivutuotteiden hyödyntämiseen. Keski-Suomen liitto toimii hankkeen alueellisena koordinaattorina ja vetää omaa osahanketta.
Sen osana tutkittiin keskisuomalaisten sekajätteiden koostumusta kesällä 2017. Noin kolmekymmentä prosenttia jätteestä oli biojätettä. Jos jäte saataisiin kerättyä erikseen, saataisiin tästä biokaasua biokaasulaitoksessa noin 5 GWh:n edestä. Määrä vastaa jopa 500 kaasukäyttöisen henkilöauton vuotuista polttoainetarvetta.
Biokaasua tuotetaan tai kerätään talteen Keski-Suomessa neljässä eri kohteessa. Jyväskylässä on elokuussa 2017 avattu kaksi biokaasun tankkausasemaa.
Laukaassa ja Joutsassa on biokaasua saanut jo pidempään. Äänekoskelle on tulossa biokaasun tankkausasema vielä vuoden 2017 aikana, ja kiinnostusta on muuallakin Keski-Suomessa. Alueella toimii monia biokaasualan yrityksiä.
Keski-Suomen ELY-keskus on tehnyt kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksen biokaasuautojen hankinnasta. Päätös biokaasuauton hankinnasta kypsyi toteutusvaiheeseen, kun Jyväskylään avattiin syksyllä biokaasun tankkauspisteet.
Keski-Suomen ELY-keskuksen on syksyllä 2017 liisattu uusi biokaasua ja bensiiniä käyttävä auto. Biokaasun käyttö edistää monin tavoin ELY-keskuksen tavoitteita.
18.12.2017
Kaasurekkojen kehittyvä teknologia luo uutta tulevaisuutta raskaan liikenteen sektorille
Vaihtoehtoiset käyttövoimat kasvattavat suosiotaan, kun tuontiöljyn käyttöä vähennetään poliittisin päätöksin.
Euroopan johtavia maita kaasutankkausasemien määrässä ovat Italia ja Saksa. Suomenkin tankkausverkosto kasvaa jo EU-tavoitteita vauhdikkaammin.