Henna Wickström Scania

Henna Wickström

Suomen Scanian toimitusjohtaja vuodesta 2016

Scania Suomen palveluksessa 17 vuotta

Loistava esimerkki tulevasta: Vaasassa jätteet käytetään biokaasuna busseissa kaupunkilaisten kuljettamiseen

Miksi valita LNG eli nesteytetty maakaasu? Mitä mahdollisuuksia se tarjoaa päästöjen vähentämiseksi raskaassa liikenteessä? 

 

Tutustu

Tehokkaammat kaasumoottorit nostavat kaasukuorma-autojen kysyntää

Jaa:

Raskas liikenne on hankala sähköistää, joten ratkaisut haetaan biopolttoaineista. Kaasumoottoreiden teho on kasvanut viime aikoina nopeasti, ja hiljaiset kaasurekat toimivat kaupungeissa kaikkiin vuorokaudenaikoihin, Scanian Henna Wickström kertoo.

Mitä Scanian liiketoimintaan kuuluu?

Scania toimittaa kuljetusliikkeille kuorma-autoja, linja-autoja ja teollisuusmoottoreita täydentävine palveluineen. Scania Suomi on kotimainen myyntiyhtiö ja osa globaalia yritystä.

Kuinka kauan olette olleet mukana kaasukuorma-autojen bisneksessä?

Ensimmäiset Scanian kaasukuorma-autot on valmistettu jo vuonna 1929, mutta vasta kehittynyt tekniikka ja tavoite päästöjen pienentämiseen ovat viime vuosina nostaneet kysyntää. Myynnissä on teholtaan 280- ja 340-hevosvoimaiset kaasumoottorit, joilla voidaan päästä kuljetuksissa 40 tonnin kokonaispainoon. Toiveena on, että lähitulevaisuudessa kokonaispainossa päästäisiin ylöspäin.

Maailmanlaajuisesti Scania on toimittanut jo tuhansia kaasumoottoreita, mutta Suomi etenee vielä liityntäkaistalla. Päivittäin tulee kuitenkin asiakkailta kyselyjä nimenomaan kaasuautoista. Vaikka kappalemäärät ovat pieniä, kysyntäpiikki on kahden vuoden aikana ollut selvästi nähtävissä.

Mitkä ovat kaasun edut raskaan liikenteen polttoaineena?

Liikenteen päästöistä merkittävä osa tulee raskaasta liikenteestä. Dieseleissä on jo päästy sen tekniikan päästöjen minimointiin, mutta raskaalla puolella sähkö ei ole seuraava askel päästöttömyyteen, vaan on löydettävä vaihtoehto biopolttoaineista. Biokaasu pienentää päästöjä 90 prosenttia verrattuna diesel-polttoaineeseen.
Hiljaiset kaasuautot sopivat sitä paitsi esimerkiksi kaupunkien jätteiden keruuseen ja kuljetuksiin, jotka usein hoituvat öisin.

Miten uskotte raskaan liikenteen kaasuautoilun kehittyvän jatkossa? 

Kun tuotetekniikassa kehitetään nykyistä suurempia kaasumoottoreita, voidaan raskaimmatkin kuljetukset hoitaa kaasuautoilla. Jakeluverkoston tihentyessä kasvavat myös kaasuautojen kuljetussäde ja myynti.

Teksti: Marita Kokko

Tutustu myös näihin

Yhä useampi muutto ajetaan kaasuautolla

Niemi Palvelut Oy hankki ensimmäiset biokaasulla kulkevat autot syksyllä 2016. Käyttökokemukset olivat niin myönteisiä, että uusia kaasuautoja on jo tilauksessa.

Lue lisää

Skoda vahvistaa kaasuautojen maahantuontia

Yrityksemme on tuonut maahan kaasuautoja muutaman vuoden, ja tarjolla olevista kahdesta kaasuautomallista Octavia on tällä hetkellä maamme myydyin kaasuauto.

Lue lisää

Saarioisella biokaasu on ollut arkea pitkään

Suunnittelusta huolimatta jätteen synnyltä ei voi välttyä kokonaan. Saarioisilla etsitään jatkuvasti uusia keinoja kierrättää syntyvän jätteen ravinteita.

Lue lisää