Kiinnostaako kaasuautoilu?

Miksi valita kaasuauto? Millä automerkeillä on kaasuautomalleja? Missä voin tankata? Miten kaasuautoa verotetaan? Lue lisää olennaista tietoa kaasuauton hankintaoppaasta.

 

Tutustu

Kaasuauton helppokäyttöisyys yllättää

Helsinkiläinen Sanna-Leena Perunka voitti Helsinki-päivän konsertin arvonnassa SEAT Leon kaasuauton käyttöönsä puoleksi vuodeksi. Kaasuautolla ajaminen avasi entiselle edustustason ampumahiihtäjälle heti uusia ovia arkeen. Työmatkat taittuvat nyt aiempaa joutuisammin.

Sanna-Leena Perunka oli päässyt kaasuauton kyytiin aiemmin vain ulkomailla.

– Tuttavallani oli Saksassa jo kymmenisen vuotta sitten kaasuauto. Muuten minulla ei ollut kaasuautoista kokemuksia, hän kertoo.

Perunka on iloinnut erityisesti mahdollisuudesta ajaa autoa vihreitä arvoja edistäen.

– Luonto on meille niin kallisarvoinen, että teen mielelläni sen eteen töitä.

Myös SEAT Leonin virtaviivainen muotoilu ja hyvä ajettavuus ovat olleet Perungan mieleen.

– Autolla on todella mukava ajaa, sillä se on vakaa, näppärä ja voimakas. Auto on ulkonäöltään hieno, eikä kaasulla ajaminen vaikuta mitenkään ajokokemukseen.

Yllätyin siitä, että kaasuautoa on itse asiassa helpompi tankata kuin tavallista, bensiinikäyttöistä autoa.

Erityisesti kaasuautolla ajamisen edullisuus kerää Perungalta kiitosta.

– Kaasuautolla ajaminen tuo selvää säästöä. Voisin hyvin kuvitella ostavani täysin samanlaisen auton omakseni niin ympäristö- kuin säästösyistä.

Perunka käyttää kaasuautoa lähinnä lyhyehköihin työmatkoihin Etelä-Suomessa. Pidemmille matkoille hän tarvitsee selkävaivansa vuoksi toisen kuljettajan.

– Yhdellä tankkauksella ajaa noin 300* kilometriä. Se riittää oikein hyvin perusarjessa. Tankkaan useimmiten biokaasua Kalasataman tankkausasemalla Helsingissä, sillä se on kätevästi matkan varrella, kun ajan ulos kaupungista.

Ampumahiihtäjänä maailmancup-tasolla kilpaillut Perunka on kotoisin Pohjois-Suomesta. Urheilu-uran jälkeen hän opiskeli luokanopettajaksi ja sittemmin urheilutoimittajaksi. Nyt Perunka toimii muun muassa Yle Urheilun ampumahiihdon asiantuntijana.

Perunka vierailee Pohjois-Suomessa yhä säännöllisin väliajoin.

– Matkantekoa helpottaisi huomattavasti, jos tankkausasemia olisi tiheämmässä myös pohjoisempana. Toivon varsinkin, että Rovaniemelle avattaisiin vielä oma kaasutankkausasema. Autossa on myös bensatankki, joten autolla voi ajaa halutessaan todella pitkiäkin matkoja, vaikka kaasutankkausasemaa ei olisi lähettyvillä.

* Vuonna 2019 uusissa kaasuautomalleissa toimintamatka on kaasulla noin 500 km.

14.9.2018

Tutustu myös näihin
Content image
ARTIKKELI

Lentäjä valitsi kaasuauton arkiliikenteeseen

Romutuspalkkio vauhdittaa nyt kaasuautojen suosiota. Vuoden 2018 alussa voimaan tullut romutuspalkkio kannustaa kestäviin ympäristöratkaisuihin.

Lue lisää
Content image
ARTIKKELI

Kasvatamme kaasutankkausverkostoa 10 asemalla vuosittain

Tavoitteena on kehittää tankkausasemaverkostoa siten, että tankkaus on vaivatonta ja kätevää sekä jo olemassa oleville, että uusille kaasuautoilijoille.

Lue lisää
Content image
ARTIKKELI

Kartoitusta, suunnittelua, lupaprosesseja – Miten Gasumin asemahankkeet tyypillisesti etenevät?

Kaasutankkausaseman perustaminen vaatii paljon muutakin kuin itse aseman rakentamisen. Gasum kartoittaa jatkuvasti uusia mahdollisia sijainteja Pohjoismaissa...

Lue lisää