Purkat Oy

  • Perustettu1976.

  • Kiinteistöhuoltoalan yritys, joka tarjoaa paikallista kiinteistöhuoltoa ja siivousta taloyhtiöille ja liikekiinteistöille.

  • Toimialueena Lohjan seutu.

  • Työntekijöitä noin 50.

  • Autokalustoon kuuluu hieman yli 20 pakettiautoa, joista 15 kulkee maakaasulla.

Yritysautoilua taloudellisesti ja vihreästi 

Valitsemalla kaasun yritysajoneuvojesi polttoaineeksi vähennät polttoainekustannuksia ja pienennät yrityksesi hiilijalanjälkeä. Kaasuautoon voit tankata kotimaista biokaasua tai valita liikenteen edullisimman polttoaineen maakaasun.

Lue lisää

Kiinteistöhuoltoyhtiö puolitti polttoainekustannukset kaasuautoilulla

Kiinteistöjä Lohjalla huoltava ja siivoava Purkat valitsi jakelu- ja kaupunkiliikenteeseen kaasukäyttöiset pakettiautot. Kaasuautot pärjäävät erinomaisesti nurkka-ajossa, jossa on paljon startteja ja ajoa vajaalämpötilassa, kertoo toimitusjohtaja Juha Tonteri.

Miten päädyitte valitsemaan kaasukäyttöiset pakettiautot?

Hankimme ensimmäisen maakaasua käyttävän auton kymmenisen vuotta sitten. Edellinen toimitusjohtajamme tunsi hyvin kaasukäyttöiset autot. Nyt meillä on 15 kaasukäyttöistä pakettiautoa. Lähes koko autokantamme kulkee kaasulla.

Minulla oli ennakkoluuloja kaasuautoja kohtaan, mutta olen käytännössä havainnut, että kaasuauto on helposti liikkuva ajoneuvo. Se on oivallinen valinta yritykselle jakelu- ja kaupunkiliikenteeseen.

Kuinka kaasuautot toimivat päivittäisessä kovassa käytössä?

Meille on kertynyt vuosien varrella runsaasti käyttökokemuksia kovassa käytössä olevista autoista. Ajomme ovat pääosin nurkka-ajoa lyhyillä ajomatkoilla, mikä tietää paljon startteja ja ajoa vajaalämpötilassa. Työtehtävissä autot joutuvat seisomaan välillä pitkiäkin aikoja pakkasessa ilman lämmitystä.

Kaasuautot ovat toimineet ajossa siinä missä diesel- tai bensa-autot. Olen tyytyväinen nykyisen merkkimme Volkswagenin laajaan ja osaavaan tekniseen tukeen.

Lohjalla on kaksi kaasun tankkauspistettä. Ne palvelevat sijainniltaan erinomaisesti meidän tarpeitamme ja ovat sopivasti toiminta-alueellamme. Tankkaamaan ei tarvitse erikseen lähteä. Lohja on pohjavesialuetta, ja perinteisten tankkausasemien toiminnalle on täällä todella tiukat säännöt, eli siinäkin mielessä kaasu puoltaa paikkaansa.

Millaisia ovat kaasukäyttöisten pakettiautojen hankinta- ja käyttökustannukset?

Autoillemme kertyy ajoa yhteensä noin 10 000 kilometriä kuukaudessa. Nyt, kun autokannastamme leijonanosa on kaasuautoja, ovat polttoainekustannukset puolittuneet siitä, mitä ne olivat ennen. Se on todella merkittävä muutos tyypillisessä, lyhyiden matkojen kaupunkiajossa.

Lohjalta saa myös biokaasua, ja olemme miettineet sen käyttöä. Pienen hintaeron vuoksi tartumme kuitenkin vielä maakaasupumpun kahvaan.

Toistaiseksi olemme hankkineet kaikki kaasuautot käytettyinä Ruotsista. Olemme arvioineet myös uuden auton hankintaa, mutta vähän käytetty on vielä ollut taloudellisesti kannattavampi valinta. Hankkimamme autot ovat olleet pääosin kuntien käytössä. Vähän ajetut yksilöt kestävät ja toimivat teknisesti oikein hyvin.

Aiotteko jatkaa ympäristötietoista kaasuautoilua myös jatkossa?

Tämän tien olemme valinneet, ja tätä tietä kuljemme. Kaasuautoilu sopii erinomaisesti jakelu- ja kaupunkiliikenteen tarpeeseen. Nappiin osuvat tankkausasemat tekevät siitä täydellisen.

Kaasua syntyy teollisuuden oheistuotannossa paljon, ja siksi se on mielestäni todella hyvä energialähde. Suomen maantieteellinen sijainti ruokkisi kaasuautoilua paljon nykyistä enemmän, sillä esimerkiksi sähköautojen toimintamatkat ovat tällä hetkellä huomattavasti lyhyempiä kuin kaasuautojen.

Yhtenäinen autokalustomme liikkuu Lohjan seudulla jatkuvasti. Teipein varustellut autot ovat hyvin näkyviä, ja kohtalaisen pienellä kaupunkialueella ne kyllä tunnistetaan. Asiakkaiden kanssa puhuessa nostamme usein esille kaasuautot ja sen, että pystymme liikkumaan kaupunkiympäristössä muita puhtaammin. Tulevaisuudessa siintää myös uusien kaasuautojen hankinta.


Päivitetty 11.5.2021, artikkeli julkaistu 3.10.2018

Tutustu myös näihin
Content image

Nesteytetty biokaasu menestyy Norjassa julkisten hankintojen tarjouskilpailuissa

Oslolainen kuljetusyhtiö Gunnar Knutsen AS on jo pitkään ymmärtänyt kestävien kuljetusratkaisujen edut. Yhtiön 81 kuorma-autosta yhteensä 50 kulkee...

Lue lisää
Kuljetus ja muutto O. Jylhän rekat kulkevat biokaasulla

Kukkakuljetusten päästöt kuriin – Jylhä valitsi biokaasun

Kukat ja vihannekset kulkevat Kuljetus ja muutto O. Jylhän rekoissa juuri sopivaksi viilennetyssä lämpötilassa. Lämpösäädeltyihin kuljetuksiin erikoistunut...

Lue lisää
Content image

Arlan maitotuotteet kulkevat tiloilta meijeriin ja meijeristä kauppoihin biokaasun voimalla

Arlan tuotteiden jakelussa on käytetty biokaasuautoja vuodesta 2019 lähtien. Nyt myös maidonkeräilyssä on siirrytty biokaasuaikaan, kun ensimmäinen kaasulla...

Lue lisää