Content image

Postin kalusto

Ajoneuvoja on yhteensä 3 900, kaasuautoja 40. Vuonna 2016 Postin autoilla ajettiin yhteensä 114 miljoonaa kilometriä. Postia kuljetetaan myös pyörällä ja jakelukärryillä. Pyöristä suurin osa on sähköavusteisia.

Yritysautoilua taloudellisesti ja vihreästi 

Valitsemalla kaasun yritysajoneuvojesi polttoaineeksi vähennät polttoainekustannuksia ja pienennät yrityksesi hiilijalanjälkeä. Kaasuautoon voit tankata kotimaista biokaasua tai valita liikenteen edullisimman polttoaineen maakaasun.

Lue lisää

Postin paketit toimitetaan perille kaasuautoilla

Posti oli ensimmäisten joukossa ottamassa biokaasuautoja käyttöön vuosikymmenen alussa. Nyt käytössä on 40 kaasuautoa. Yhdellä niistä Velimatti Heinonen kuljettaa paketteja Tampereella.

"Jaa, tästä ei saakaan kääntyä oikealle", Velimatti Heinonen hämmästelee. Hän jakelee tänään Postin paketteja yrityksiin Tampereen Kalevassa. Kaupunkikuvaa myllertävät tietyöt sotkevat reittisuunnitelmia välillä.

Alla on biokaasulla kulkeva pakettiauto, Mercedes-Benz Sprinter NGT. Onko sillä ajamisessa eroa vastaaviin dieselpakuihin? Heinonen miettii.

"Moottori on vähän hiljaisempi, varsinkin tyhjäkäynnillä. Maantieajossa ei löydy yhtä paljon vääntöä, mutta eipä sitä tarvitakaan."

Kuten kaikki kaasuautot, tämäkin pakettiauto käynnistyy bensiinillä ja siirtyy lämmettyään käyttämään kaasua. Jos kaasu sattuu loppumaan, auto siirtyy automaattisesti takaisin bensiinille.

Pienen kiepin jälkeen Heinonen kaartaa auton kerrostalon pihaan Teiskontien varrella. Oikea ovi on ihan auton vieressä. Ikkunoissa on kuitenkin pimeää, eikä kukaan tule avaamaan. Heinonen sujauttaa postilaatikkoon kortin, jonka kanssa paketin voi noutaa myöhemmin Kalevan R-kioskista.

”Yrityskierroksilla yksi tai kaksi pakettia kymmenestä jää toimittamatta. Aika hyvin vastaanottajat ovat paikalla.”

Postin asiakkaat toivovat ympäristöystävällisiä kuljetusmenetelmiä

Posti oli ensimmäisten joukossa reilut kymmenen vuotta sitten ottamassa käyttöön maakaasulla kulkevia autoja. Kun uusiutuvan biokaasun käyttö tuli mahdolliseksi vuonna 2011, siihen siirryttiin saman tien. Nyt kaasulla kulkevia jakeluautoja, pakettiautoja ja kevyitä kuorma-autoja on Postin käytössä yhteensä 40.

"Kaasuautojen määrää on rajoittanut kaasun tankkausverkoston suppeus, sillä tankkausasemia oli pitkään lähinnä pääkaupunkiseudulla ja Kaakkois-Suomessa. Nyt tilanne on parempi, kun asemaverkko on laajentunut", kertoo Juha Sinivuo, Postin ajoneuvokalustosta vastaava päällikkö.

Nyt rajoitteena on lähinnä se, ettei autovalmistajien valikoimissa ole kaikkia Postille käyttökelpoisia kuormakokoja.

Reittejä ajetaan ja kalustoa hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti, joten kaikkien ajoneuvojen on oltava siirrettävissä paikasta toiseen.

"Kaasuautoilla ei ajeta pisimpiä reittejä eikä poikkeama reitiltä tankille voi olla kovin pitkä", Sinivuo sanoo.

Sinivuo uskoo, että kaasuautoilu tulee yleistymään merkittävästi. Nesteytetty kaasu on tulevaisuudessa toimivin ratkaisu hyötyajoneuvoissa, koska se menee huomattavasti pienempään tilaan kuin paineistettu kaasu. Näin raskaan kaluston tankkiin saadaan enemmän kaasua ja ajoneuvojen toimintasäde kasvaa.

Posti seuraakin mielenkiinnolla, millä tahdilla kuorma-autojen markkinoille tulee nykyistä monipuolisempi merkki- ja mallivalikoima ja miten näiden hinnat ja ajoneuvoverotus kehittyvät.

"Asiakkaat vaativat ympäristöystävällisiä ratkaisuja, ja me olemme mielellämme mukana kehittämässä niitä. Olemme esimerkiksi tehneet testejä VTT:n kanssa. Kaluston hankinnassa kokonaisuus ratkaisee. Joudumme ottamaan huomioon sekä kustannustehokkuuden koko elinkaaren ajalta että ajoneuvojen päivittäisen käytettävyyden", Sinivuo sanoo.

Päivän aikana ajetaan paljon pienen alueen sisällä

Velimatti Heinosen kierros on loppusuoralla. Tavallisesti hän toimittaa yhden työpäivän aikana noin sata pakettia ja käy 30–40 yrityksessä. Usein työvuorot suuntautuvat samalle alueelle, jonka postinumero on 33540.

Silti välillä pitää tehdä salapoliisin työtä, kuten nyt osoitteessa Jäähallinraitti 3. Siellä sijaitseva Tampere Areena on useamman yrityksen koti, ja Heinonen joutuu kysymään tietä pariin otteeseen ennen kuin löytää paketille vastaanottajan.

”Välillä on hyvä vähän kysellä, että saa paketit varmasti perille”, Heinonen toteaa.

13.4.2018

Tutustu myös näihin
Content image

Valio haluaa olla edelläkävijä

Valion Helsingin jakelupisteitä on palvellut syyskuusta 2018 lähtien kaasukäyttöinen kevytkuorma-auto.

Lue lisää
Hans-Erik Becker

Beckerillä vastuullisuus ja kilpailukyky kulkevat käsi kädessä

Becker Entreprenør AS on norjalainen rakennusalan perheyritys, joka on siirtynyt kaasukäyttöisiin kuorma-autoihin.

Lue lisää
Outokummun ja Gasumin solmimat tuulivoimasopimukset helpottavat Outokummun tietä kohti hiilineutraalia toimintaa.

Tuulivoimasopimukset siivittävät Outokummun kohti ilmastotavoitteiden saavuttamista

Outokummun ja Gasumin solmimat tuulivoimasopimukset helpottavat Outokummun tietä kohti hiilineutraalia toimintaa. Yhteistyöllä saadaan tuloksia, kun kumpikin...

Lue lisää