LNG on meriliikenteen puhtain vaihtoehto
Nesteytetty maakaasu on puhtaana ja kustannustehokkaana vaihtoehtona nopeasti yleistymässä meriliikenteessä.
Laivasta laivaan -bunkraus eli polttoainesäiliöiden täyttäminen on uusin tapa tankata nesteytettyä maakaasua (LNG).
LNG:n kysyntä kasvaa vauhdilla laivaliikenteessä. Matkustaja- ja rahtiliikenteeseen hankitut ja hankittavat uudet alukset käyttävät yhä useammin polttoaineenaan ympäristöystävällistä LNG:tä.
LNG:tä tankataan nyt myös laivasta laivaan. Gasumilla on kaikkien aikojen ensimmäinen Euroopassa rakennettu LNG:n bunkraukseen ja jakeluun tarkoitettu alus. Coraliukseksi nimetty alus laskettiin vesille keväällä 2017.
Gasum teki jo vuonna 2017 yhteensä tuhat bunkrausta. Se on yli 40 prosenttia aiempia vuosia enemmän. Yli puolet bunkrauksista tehtiin satamassa suoraan säiliöautosta laivaan.
Coralius on suunniteltu suurten LNG-erien nopeaan siirtoon laivasta laivaan. Alus on varustettu edistyksellisellä bunkrauslaitteistolla. Työskentelykannen suunnittelu varmistaa turvallisen tankkauksen, kun alukset ovat rinnakkain. Laivat kiinnitetään toisiinsa erityisrakenteisilla vinttureilla nopeasti ja turvallisesti.
Saksassa rakennettu alus vetää 5 800 kuutiometriä LNG:tä. Coraliuksen jääluokitus on A1, mikä takaa vahvarunkoiselle suuren konetehon alukselle pääsyn merialueille myös erityisen ankarana talvena.
Coraliuksen omistavat Anthony Veder ja Sirius Shipping. Vuonna 1937 perustettu hollantilainen Anthony Veder on merenkulkualan monipalveluyritys, jolla on pitkä kokemus pienen ja keskisuuren mittakaavan LNG-merikuljetuksista. Yrityksellä on 30 kaasutankkeria, joista seitsemän käyttää polttoaineena LNG:tä.
Coralius operoi lähinnä Pohjanmerellä, Itämerellä ja Skagerrakin alueella, missä se palvelee lähinnä Gasumin pohjoismaisia asiakkaita. Merellä tapahtuva tankkaus vähentää alusten käyntejä satamassa ja tekee siten liikennöinnistä joustavampaa. Käytössä on eri ikäisiä aluksia, minkä vuoksi tarvitaan monenlaisia bunkrausratkaisuja. Niitä on markkinoilla odotettu.
4.11.2019