Mika Jyrkönen

Logistiikkapäällikkö, Valio.

Valiolla on 12 tuotantolaitosta, ja sen palveluksessa työskentelee 4 100 henkilöä.

22.10.2018  

Valio haluaa olla edelläkävijä – valitsi kaasukäyttöisen kevytkuorma-auton

Jaa:

Valion Helsingin jakelupisteitä on palvellut syyskuusta 2018 lähtien kaasukäyttöinen kevytkuorma-auto. Sille kertyy kaupunkiliikenteessä 30 000 kilometriä ajoa vuodessa. Valiolla on 200 jakelu- ja siirtoajossa olevaa lämpötilasäädeltyä autoa. Niistä puolet on täysperävaunullisia rekkoja, kertoo logistiikkapäällikkö Mika Jyrkönen.

Millaista oli ottaa käyttöön kaasukäyttöinen kevytkuorma-auto?

Uuden tekniikan käyttöön ottamisen tulee olla helppoa. Kaasun osalta se tarkoittaa, että tankkausverkoston pitää olla kattava. Sen rakentamisessa Gasum on ollut aktiivinen. Kaasuautolla ajaminen ja sen tankkaaminen on samanlaista kuin normaalisti.

Miksi halusitte testata kaasuautoa?

Olemme edelläkävijä uuden tekniikan testaamisessa. Vuonna 2003 otimme käyttöön hiilidioksidijäähdytyksen ja 2013 bioetanolilla toimivan auton ensimmäisenä Suomessa ja maailmassa. Meillä on ollut myös hybridiautoja testissä.

Pilotoimalla eri tekniikoita ja polttoaineita otamme selvää, mistä niissä on kyse. Näin saamme tietoa tulevia päätöksiä varten. Ympäristöasioilla ja vihreillä arvoilla on suuri painoarvo valinnoissamme.

Millaista tekniikkaa Valio testaa seuraavaksi?

Liikenteen päästöjä tulee saada vähennettyä, ja biopolttoaine on yksi vaihtoehto yhtälön ratkaisemisessa. Kaikilla käyttövoimilla on omat plus- ja miinuspuolensa. Valtion tukitoimilla ja verotuskäytännöillä on iso merkitys, kun uuden kaluston hankinta on käsillä.

Meidän ajojamme hoitavat pääosin 1–2 auton pienet yrittäjät, joille uuden auton hankinta on iso liiketoiminnallinen riski. Siksi valtion ohjauspolitiikan tulee olla pitkäjänteistä ja tukea päästövähennystavoitteita. Silloin yrittäjä uskaltaa sitoutua biokaasun kaltaiseen käyttövoimaan.

Kiinnostuitko? Lue lisää siitä, miten voit pienentää yrityksesi hiilijalanjälkeä!

Tutustu myös näihin

Lidl muuntaa biojätteet biokaasuksi

Lidlin biojätteet kierrätetään biokaasuksi, jota yhtiö käyttää polttoaineena uudessa kaasurekassaan. Samalla Lidl tähtää hiilineutraaliksi ruokakaupaksi.

Lue lisää

Yhä useampi muutto ajetaan kaasuautolla

Niemi Palvelut hankki ensimmäiset biokaasulla kulkevat autot syksyllä 2016. Käyttökokemukset olivat niin myönteisiä, että uusia kaasuautoja on jo tilauksessa.

Lue lisää

Kaasukäyttöinen rekka yleistyy kuljetusliikenteessä

Ossi Tiilikaisen yritys K&O Tiilikainen ajaa DB Schenkerin irtoperäliikennettä ja jakeluajoa nesteytetyn maakaasun voimalla.

Lue lisää