Juha Ala-Huikku

Juha Ala-Huikku

Yhteiskuntasuhdepäällikkö
p. 044 522 2181
juha.ala-huikku@gasum.com

Lisätietoja tietosuojakäytännöistämme koskien henkilötietojesi käsittelyä, oikeuksistasi ja kuinka kauan säilytämme henkilötietojasi saat Gasumin tietosuojaselosteesta.

09.10.2018  

Wicked problems? Kaasu voi ratkaista liikenteen ongelmat

Jaa:

Pirulliset ongelmat  – wicked problems – ovat tulleet viime vuosina jäädäkseen politiikan sanakirjaan. Yhteiskunta tuntuu olevan pullollaan kysymyksiä, joiden hahmottaminen tai ratkaiseminen näyttää lähes mahdottomalta tehtävältä.

Yksi hankalimmista tapauksista päätöksentekijöiden pöydillä on ollut liikenne. Energia- ja ilmastopolitiikan näkökulmasta se on osoittautunut pitkittyneeksi päänsäryksi.

Liikenne on EU:n ainoa sektori, jolla päästöt ovat lisääntyneet vuodesta 1990. Esimerkiksi tieliikenteessä päästöt ovat koholla noin viidenneksen 1990-tasoon verrattuna.

Liikenne on EU:n ainoa sektori, jolla päästöt ovat lisääntyneet vuodesta 1990.

Jaa:

Kuten kaikki tiedämme, suunnan täytyisi olla tyystin toinen. Kasvun sijaan päästöjen tulisi kääntyä jyrkkään laskuun.

Komission voimassa olevan strategian mukaan liikenteen CO2-päästöjen tulisi olla vuonna 2050 jo 60 prosenttia vähemmän kuin 1990-luvun alussa.

EU julkaisi kolme puhtaan liikenteen pakettia vuodessa

EU-päätöksentekoa seuratessa voi vähintäänkin todeta, että yritys on nyt kova. Viimeiset pari vuotta ovat pöllyttäneet maantieliikenteen piennarta antaumuksella. Puhtaan liikkuvuuden paketteja kertyi reilussa vuodessa kolme, ja ne kaikki toivat uutta sääntelyä liikennesektorille, etenkin raskaaseen maantieliikenteeseen.

Vuonna 2017 julkaistun ensimmäisen paketin puhutuin toimenpide oli raskaiden ajoneuvojen CO2-päästöjen monitorointi ja raportointi. Ensi vuodesta alkaen uusien hyötyajoneuvojen päästöjä seurataan entistä tarkemmin. Raportointivelvollisuudet ulottuvat niin jäsenmaihin kuin ajoneuvovalmistajiinkin.

Toinen paketti toi uusia päästörajoja henkilöautoille. Se vahvisti lisäksi komission sitoutumisen vaihtoehtoisten polttoaineiden, kuten liikennekaasujen, infrastruktuurin kehittämiseen vuoteen 2025 mennessä TEN-T-ydinverkkokäytävien ­varrella.

Kolmas paketti jatkoi siitä, mihin kaksi ensimmäistä olivat jääneet. Komissio esitti kuluvan vuoden toukokuussa CO2-päästörajoja raskaille ajoneuvoille.

Ehdotuksen mukaan vuodesta 2025 alkaen uusien ajoneuvojen päästöjen tulisi olla 15 prosenttia ja vuonna 2030 jo 30 prosenttia pienemmät kuin 2019. Neuvottelut lopullisista päästörajoista ovat juuri käynnissä, ja ne jatkunevat koko syksyn.

Ruotsi suitsii liikenteen päästöjä kaasulla

Bryssel on siis tehnyt paljon, mutta myös naapurimaassa on pantu tuulemaan. Ruotsi on lähtenyt hakemaan päästöleikkauksia sieltä, missä se on tehokkainta, niin kilpailukyvyn kuin ilmaston suhteen.

Ruotsissa on todettu nesteytetyn maa- ja biokaasun olevan erinomainen vaihtoehto raskaalle liikenteelle.

Nopean markkinamurroksen edistämiseksi Ruotsin valtio on päättänyt edistää sekä tarvittavan tankkausinfrastruktuurin rakentumista, että uuden raskaan kaluston hankintaa erillisten tukien avulla. Näin voidaan varmistaa, että puhtaammat polttoaineet ovat ruotsalaisten tienkäyttäjien saatavilla nopeutetulla aikataululla.

Gasum rakentaa lähivuosina noin 20 raskaan liikenteen tankkausasemaa Ruotsiin.

Jaa:

Gasum rakentaa lähivuosina noin 20 raskaan liikenteen tankkausasemaa Ruotsiin. Se ei olisi mahdollista ilman suotuisaa liiketoiminta- ja investointiympäristöä.
Pirullisten ongelmien määritelmään kuuluu myös se, että kyse on laajoista kokonaisuuksista, joissa kaikki vaikuttavat kaikkiin. Onneksi jokaisen maan ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen – jos vain tieto ratkaisuista kulkee naapureiden välillä.

Kirjoittaja on Gasumin yhteiskuntasuhdepäällikkö.

Tutustu myös näihin
KOLUMNI

Kaasuauto on ekoteko jo itsessään

Kaasuauto on jo itsessään ekoteko, sillä bio- ja maakaasu ovat puhtaita liikennepolttoaineita. Kaasua tankkaamalla säästää sekä ympäristöä että lompakkoa.

Lue lisää
Content image
KOLUMNI

50 000 kaasuautoa on vasta alkua

Eteenpäin katsovat kunnat, kaupungit ja valtiot tavoittelevat nyt vahvasti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Suomella on kaikki syyt olla muutoksen eturintamassa.

Lue lisää
Content image
KOLUMNI

Kaasu yhdistää

Kuluttajien ympäristötietoisuuden kasvaminen ajaa yritykset toteuttamaan entistä vähäpäästöisempiä ratkaisuita.

Lue lisää
Content image