Kiinnostaako kaasuautoilu?

Miksi valita kaasuauto? Millä automerkeillä on kaasuautomalleja? Missä voin tankata? Miten kaasuautoa verotetaan? Lue lisää olennaista tietoa kaasuauton hankintaoppaasta.

 

Tutustu

Kasvihuonepäästöt kuriin biokaasua tukemalla?

Verotuksen ongelma vaikeuttaa liikenteen ilmastotyötä. Autotuojat ja teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio huomauttaa, että biopolttoaineita ei huomioida autoverotuksessa lainkaan.

Autojen verotuksessa on ongelma, joka heikentää ilmastonmuutoksen vastaista työtä, sanoo Autotuojat ja teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio. Hiilidioksidipäästöihin perustuva autovero kyllä kannustaa päästöjen vähentämiseen, mutta siinä ei millään tavalla huomioida biopolttoaineita, kuten biokaasua.

– Vaikka kaasuauto käyttäisi sataprosenttisesti biokaasua, sitä ei huomioida mitenkään autoverotuksessa, Kallio toteaa. Sama ongelma liittyy uusiutuvaan dieseliin ja korkeaseosetanoliin.

Biokaasun käyttö tuo hiilidioksidipäästöt alas

Verotuksen ongelma on Kallion mukaan johtanut ilmastotyössä nurinkuriseen tilanteeseen. Sähköautojen hankintaa tuetaan voimakkaasti verotuksessa, mikä on hyvä asia.

Sähköautojen hinnat ovat kuitenkin vielä melko korkeat, eikä näytä realistiselta, että sähköautojen määrää voitaisiin nostaa nopeasti kovin suureksi. Päästöjä saataisiin alas nopeammin tukemalla esimerkiksi korkeaseosetanolia ja biokaasua käyttävien autojen hankintaa, sillä niiden tekniikka on huomattavasti edullisempaa.

– Sähköauto on hyvä, mutta pitää ymmärtää, että kaikilla ei ole varaa siihen. Se keino, jolla Suomen kolmen miljoonan ajoneuvon päästöjä saadaan tehokkaimmin alas, on biokaasun ja uusiutuvan dieselin käytön lisääminen, Kallio sanoo.

Päästöttömät ajoneuvot vapaaksi autoverosta?

Myös liikenne- ja viestintäministeriön tuoreessa virkamiesnäkemyksessä esitetään tukea useille eri ratkaisuille. Ministeriö suosittaa, että sekä sähkö- että kaasuautoille osoitettavaa valtion hankintatukea kehitetään. Lisäksi suositellaan, että päästöttömät ajoneuvot vapautettaisiin kokonaan sekä autoverosta että käyttövoimaverosta.

Verotuksen muuttamisen haasteet ovat tietenkin käytännön järjestelyissä. Miten biopolttoaineiden käyttöä voidaan mitata ja huomioida esimerkiksi autoverossa? Kallion mukaan on tärkeää aloittaa keskustelu asiasta, jotta näitä kysymyksiä voidaan ratkoa. Hän muistuttaa, että myös nykytilanne on nurinkurinen ja ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta huono.

4.6.2019

Tutustu myös näihin
Content image
ARTIKKELI

Liikenteen päästöt täytyisi saada kuriin heti

Liikenne on avainasemassa, kun halutaan torjua ilmastonmuutosta ja vähentää terveyttä vaarantavia päästöjä.

Lue lisää
Content image
ARTIKKELI

Biokaasun saatavuuden parantaminen on yksi tapa vähentää päästöjä heti

Uusiutuvan biokaasun ja muiden päästöttömien metaanipohjaisten polttoaineiden käyttöönotto on olennainen tekijä hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Gasum...

Lue lisää
Content image
ARTIKKELI

Puhtaampia polttoaineita raskaaseen liikenteeseen: vertailussa nesteytetty biokaasu, HVO-diesel ja sähkö

Sekä EU että kuljetusalan asiakkaat edellyttävät päästöjen vähentämistä. Millaisia tarjolla olevat polttoaineratkaisut ovat toisiinsa verrattuina?

Lue lisää