Kuljetusten kulut ja päästöt kevenevät kaasulla

Edullinen hinta ja ympäristöystävällisyys kuuluvat kaasun valtteihin, kun puhutaan raskaan liikenteen polttoainevaihtoehdoista. Lue lisää nesteytetystä maa- ja biokaasusta raskaan liikenteen polttoaineena!

 

Tutustu

Content image

Juha-Matti Koskinen

myyntipäällikkö, raskasliikenne
Etelä-Suomi, Itä-Suomi ja Pohjois-Suomi
p. +358 40 768 7188
juha-matti.koskinen@gasum.com

Lisätietoja tietosuojakäytännöistämme koskien henkilötietojesi käsittelyä, oikeuksistasi ja kuinka kauan säilytämme henkilötietojasi saat Gasumin tietosuojaselosteesta.

"Jonkun piti uskaltaa ottaa ensimmäinen askel, enkä ole katunut LNG-ajoneuvojen hankintaa yhtään"

Kuljetus Arto Järvimäki Oy:n yrittäjä Marko Järvimäki päätti vuonna 2018 hankkia ensimmäisen nesteytetyllä maakaasulla (LNG) kulkevan kuorma-auton. Päätökseen vaikuttivat niin asiakkailta saatu signaali kuin myös halu pienentää hiilijalanjälkeä. Tänä päivänä yrityksellä on neljä LNG-käyttöistä kuorma-autoa, jotka ovat osoittautuneet tehokkaiksi sekä toimintavarmoiksi. 

Kun Kuljetus Arto Järvimäki Oy:n toiminta alkoi vuonna 1987, kuljetti yritys yhden auton voimin elintarvikkeita. Yli 30 vuotta myöhemmin, ja yrityksen perustaneen Arton pojan Markon istuessa yrityksen ratin takana, kulkee noin sadan ajoneuvon matkassa muun muassa hiekkaa, räjähteitä, elintarvikkeita, ontelolaattaa ja vaikka mitä. Nykyään neljä näistä ajoneuvoista kulkee nesteytetyn maakaasun eli LNG:n eli voimin.

"Aloitimme yhteistyön Gasumin kanssa jo 2016, mutta silloin minulla ei vielä riittänyt rohkeus hankkia LNG-käyttöisiä ajoneuvoja. Meni 1,5 vuotta, ennen kuin uskalsin hankkia ensimmäisen, enkä ole katunut yhtään. Tämä on ollut meille hyvä juttu", toteaa Marko Järvimäki.

Tytär kannusti hankkimaan ensimmäisen LNG-ajoneuvon

LNG-ajoneuvojen hankinnalle oli kaksi selkeää syytä; asiakkaiden toiveet ja ympäristöarvot.

 "Ensimmäinen kannustus oli asiakkailta saatu signaali ja toinen oli hiilijalanjäljen pienentäminen. Mietin, mitä jätämme jälkeemme lapsillemme. Tyttäreni totesi empiessäni ensimmäisen ajoneuvon ostamista, että jonkun pitää ottaa ensimmäinen askel ja kehotti minua ostamaan auton. Tekniikkakin oli niin kehittynyt, että uskalsimme lähteä mukaan", kertaa Järvimäki.

Järvimäen mukaan heille tärkeintä on ajoneuvojen toimintavarmuus ja se, että LNG-käyttöisillä ajoneuvoilla pystytään palvelemaan asiakkaita yhtä hyvin kuin diesel-autoilla.

"Meillä ei ole 1,5 vuoden aikana ole ollut yhtään ongelmia. Ajoneuvojen tekniikka on hyvin varmaa ja siksi voin niitä suositella. Ei siis tarvitse yhtään pelätä sitä, että auto toimii kaasulla. Lisäksi kuljettajamme ovat olleet niihin tyytyväisiä. Käyntiääni on hiljainen, mutta autot ovat tehokkaita. Se ei ole pelkkä vihreä lisäarvo, vaan ihan oikea työkalu", korostaa Järvimäki.

Laajeneva tankkausasemaverkosto tuo toimintavarmuutta

Kuljetus Arto Järvimäen toiminta sijoittuu pääasiassa pääkaupunkiseudulle ja ajokilometrit ovat melko maltilliset, joten säästöt ovat enemmänkin päästöissä kuin rahassa mitattavia. Järvimäki kuitenkin laskeskeli, että auton hankintahinnan ero saadaan polttoainekustannuksissa takaisin viidessä vuodessa. Pidempää matkaa ajavat kuljetusliikkeet saavat hankintahinnan nopeammin käännettyä säästöiksi.

"120 000–140 000 kilometriä vuodessa ajavat saavat kolmen vuoden jälkeen käännettyä hankintahinnan niin, että polttoainekuluissa aletaan säästämään. Meillä kilometrejä tulee taas noin 70 000 vuodessa", laskeskelee Järvimäki. 

Kuljetus Arto Järvimäellä on kaksi LNG-käyttöistä Volvon kuorma-autoa, joiden toimintasäde on täydellä 205 kilon kaasutankilla on noin 800–1200 kilometriä. Kun tankkausasemaverkostokin vielä kasvaa koko ajan, on Järvimäki valmis hankkimaan lisääkin LNG-ajoneuvoja.

"Verkoston kasvaminen helpottaa työtä eikä kuljettajan tarvitse pelätä loppuuko kaasu kesken matkan vai ei. Lisääntyvät tankkausasemat tuovat toimintavarmuutta. Näen tämän mahdollisuutena", summaa Järvimäki.

28.8.2019

 

Tutustu myös näihin
Content image

Nesteytetty biokaasu menestyy Norjassa julkisten hankintojen tarjouskilpailuissa

Oslolainen kuljetusyhtiö Gunnar Knutsen AS on jo pitkään ymmärtänyt kestävien kuljetusratkaisujen edut. Yhtiön 81 kuorma-autosta yhteensä 50 kulkee...

Lue lisää
Kuljetus ja muutto O. Jylhän rekat kulkevat biokaasulla

Kukkakuljetusten päästöt kuriin – Jylhä valitsi biokaasun

Kukat ja vihannekset kulkevat Kuljetus ja muutto O. Jylhän rekoissa juuri sopivaksi viilennetyssä lämpötilassa. Lämpösäädeltyihin kuljetuksiin erikoistunut...

Lue lisää
Content image

Arlan maitotuotteet kulkevat tiloilta meijeriin ja meijeristä kauppoihin biokaasun voimalla

Arlan tuotteiden jakelussa on käytetty biokaasuautoja vuodesta 2019 lähtien. Nyt myös maidonkeräilyssä on siirrytty biokaasuaikaan, kun ensimmäinen kaasulla...

Lue lisää