Kiinnostaako kaasuautoilu?
Miksi valita kaasuauto? Millä automerkeillä on kaasuautomalleja? Missä voin tankata? Miten kaasuautoa verotetaan? Lue lisää olennaista tietoa kaasuauton hankintaoppaasta.
Krohnin perhe sai kaasuauton testiajoon viikoksi. Autolla liikkumisen ekologisuutta oli perheessä pohdittu aiemminkin, mutta kaasuvaihtoehdosta heillä ei ollut juuri tietoa.
Porvoon Kulloonkylässä asuva Krohnin perhe on mukana Porvoon Kestävien elämäntapojen kiihdyttämö -projektissa. Projektissa etsitään kuluttajille ja perheille sopivia ratkaisuja hiilijalanjäljen pienentämiseen.
Krohnin perhe sai viikoksi testattavakseen kaasukäyttöisen auton. Perheeseen kuuluvat vanhemmat Lotta ja Kenneth Krohn sekä lapset Edith ja Elsa.
Kaasuauto kiinnosti Krohnin perhettä ekologisesta näkökulmasta.
– Joudun ajamaan työn merkeissä aika paljon. Kun posottelen yksin aika isolla bensa-autolla, tulee väkisinkin joskus mieleen, ettei tämä ole ympäristön kannalta oikein järkevää ja että autoiluun pitäisi löytää jokin ekologisempi vaihtoehto, Lotta Krohn sanoo.
Krohnit arvioivat kiihdyttämön työpajassa, että ekologinen kulkuvälinevaihtoehto olisi varmaankin sähköauto.
– Edelliskerralla autoa vaihtaessamme harkitsimmekin sähköautoa, mutta se oli paljon kalliimpi kuin bensiinikäyttöinen auto. Tietämyksemme kaasuautoista oli aika vähäistä, eikä tietoa ole oikein tarjollakaan. Kun nyt selvittelin kaasuautojen hintoja, totesin niiden olevan sähköautoja edullisempia.
Kaasukäyttöistä Volkswagen Golf -farmariautoa on viikon aikana käyttänyt enimmäkseen Lotta, omiin työmatkoihinsa. Lisäksi lähes 500 ajokilometriin mahtuu myös lasten kuljetuksia harrastuksiin.
– Olen ammatiltani puheterapeutti ja yrittäjä. Ajan työmatkat omalla autolla. Työajoa tulee asiakkaiden luo päivittäin jopa reilut sata kilometriä. Työssä tarvittavaa terapiamateriaalia kulkee mukana parin Ikea-kassillisen verran, joten auto on minulle välttämätön, Lotta Krohn kertoo.
Normiarjessa perheen ajot hoituvat yhdellä autolla, joka on farmarimalli bensiinimoottorilla.
– Kenneth kulkee bussilla töissä Helsingissä, joten olemme päättäneet pärjätä yhdellä autolla. On se vähän asennekysymyskin, että emme ole hankkineet toista autoa.
Vuodessa perheen oman auton mittariin tulee kilometrejä noin 30 000.
Lotta ei ole havainnut mitään eroa kaasuautolla ajamisessa verrattuna omaan nykyiseen autoon.
– Samanlaista ajoa tämäkin on, vaikka auto on toki omaa autoamme parempi. Kokeiluautossa on esimerkiksi automaattivaihteet. Tankkausväli on kaasuautolla vähän lyhyempi kuin bensa-autollamme.
Lotan työmatkan varrella Porvoon Kuninkaanportissa on Gasumin tankkauspiste, jota pariskunta lähti testaamaan yhdessä.
– Kaasuauton tankkaus sujui ensimmäisellä kerralla hienosti, kun vähän ensin pähkäilimme, mihin suuntaan vipua pitää kääntää. Ihmettelin asemalla näkyvissä olleita hintoja – biokaasun vertailuhinta jäi alle euron. Innostuin siitä googlailemaan kaasupolttoaineen hintoja ja huomasin sen olevan merkittävästi edullisempaa kuin bensiini.
Kun Lotta kertoi kaasuautokokeilusta sosiaalisessa mediassa, tuli ilmi, ettei kaasu ole lähipiirissä suinkaan tuntematon polttoaine.
– Yllättäen useampi tuttava kertoi, että hänellä on käytössä kaasuauto tai että sellainen oli harkinnassa. Tuttavat olivat selvittäneet asioita ja päätyneet siihen, että kaasu oli heille paras vaihtoehto.
– Meilläkin kokeilu lisäsi tietoa ja käynnisti ajatusprosessin siitä, että kaasuauto voisi olla hyvä vaihtoehto sitten, kun auto on vaihdettava seuraavan kerran.
29.10.2019