Nokia Oyj
Yli 100 maassa toimiva tietoliikennealan yhtiö
Perustettu 1865
Liikevaihto 22,58 miljardia (2018)
Kysymyksiin vastasivat Nokian autohankinnoista vastaava Jarno Pajunen sekä ympäristöasioista vastaava Pia Tanskanen.
Nokia ja Gasum tekevät molempia hyödyttävää yhteistyötä: Nokian biojätteitä kuljetetaan biokaasulaitokselle, ja yhä useampi yrityksen työntekijä voi tankata työsuhdeautonsa biokaasulla. Yhteistyö on Nokialle yksi tapa kurottaa kohti ympäristötavoitteita.
Nokia on sitoutunut vahvasti ympäristötavoitteisiin. Yrityksen tavoitteena on rajata toimintojensa päästöjä niin, että maapallon lämpötilan nousu saadaan rajattua Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti. Takaraja toimenpiteille on YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti vuosi 2030.
Kunnianhimoisiin tavoitteisiin pääsy vaatii lukuisia toimenpiteitä. Niistä yhtenä Nokia kannustaa työntekijöitään vaihtamaan työsuhdeautonsa kaasukäyttöiseksi autoksi. Nokia ja Gasum ovat tehneet vuodesta 2018 saakka yhteistyötä, jonka seurauksena työntekijät ovat voineet valita työsuhdeautokseen biokaasulla kulkevan auton. Samalla Nokialla syntyvät biojätteet kuljetetaan jätteenkäsittelylaitokselle, jossa niistä jalostetaan biokaasua.
Yhteistyön seurauksena Nokian työsuhdekäytössä olevien kaasuautojen määrä hipoo jo 300:aa kappaletta. Autojen käyttäjät ovat olleet autoihin tyytyväisiä, ja toistaiseksi kaasuauton valintaa on rajoittanut lähinnä kaasutankkausasemien verkosto. Nokian autohankinnoista vastaavan Jarno Pajusen mielestä yhteistyö on kiertotaloutta parhaimmillaan: käytännössä kaikki Nokian Suomen toimipisteissä syntyvä biojäte jalostetaan biokaasuksi, jota Nokian työntekijät voivat tankata autoihinsa.
Kaasuautoiluun kannustaminen on vain yksi tapa pienentää päästöjä. Nokialla on maailmanlaajuisesti yli 10 000 työsuhdeautoa, joiden päästöjä on pyritty pienentämään viimeisen kymmenen vuoden ajan. Tässä ajassa autojen tuottamat hiilidioksidipäästöt on saatu jo puolitettua.
Vähäpäästöiseen autoiluun kannustamisella on muitakin pitkäaikaisia seurauksia: työsuhdeautot ovat käytössä yleensä muutaman vuoden ajan, jonka jälkeen ne päätyvät käytettyjen autojen markkinoille. Auto on kuitenkin tämän jälkeen käytössä vielä vuosia, jopa vuosikymmeniä. Nokian ympäristövastaava Pia Tanskanen huomauttaa, että jos kaikki yritykset toimisivat samoin, vaikutus koko Suomen liikenteen päästöihin alkaisi olla merkittävä.
Nokia tutkii ja kehittää parhaillaan erilaisia liikkumispalveluita ja niiden hyödyntämistä. Jarno Pajunen toivoo, että seuraavina vuosina Nokia voisi tarjota työntekijöilleen paitsi vähäpäästöisiä työsuhdeautoja myös erilaisia liikkumispaketteja palveluineen. Tällöin työntekijä voisi päättää tarpeen mukaan, käyttäisikö hän autoa, julkista liikennettä tai esimerkiksi sähköpotkulautaa työmatkojen taittamiseen.
Päivitetty 22.9.2020
Jäteyhtiö Jätekukko ja yrityksen jätekeräyksiä ajava Urbaser vahvistavat kiertotalouden periaatteita toiminnassaan tankkaamalla biokaasua jäteautoihin Kuopiossa
Rakentamisen laadunvarmistusmittauksia tekevä Vertia hankki työntekijöidensä käyttöön kaasuautot.
Arlan tuotteiden jakelussa on käytetty biokaasuautoja vuodesta 2019 lähtien. Nyt myös maidonkeräilyssä on siirrytty biokaasuaikaan, kun ensimmäinen kaasulla...