Mistä biokaasua tehdään ja mihin kaikkeen sitä hyödynnetään Suomessa? Lue lisätietoa biokaasusta!
Biokaasun kysyntä liikennepolttoaineena ylittää Suomessa tuotannon: jo yli puolet kaasukäyttöisten henkilöautojen tankkauksista on biokaasua. Raskaan liikenteen ja merenkulun toimijoita kiinnostaa nesteytetty biokaasu LBG.
Liikenteessä kestävät ratkaisut viedään tällä hetkellä käsistä, ja kaasukäyttöisillä ajoneuvoilla etenkin paineistetun ja nesteytetyn biokaasun kysyntä on nopeassa kasvussa. Gasumin kiertotaloudesta vastaava johtaja Ari Suomilammi ottaa joka suunnasta kasvavan paineen vastaan terveenä haasteena.
– Myös yrittäjät haluavat raskaan kaluston tankkauspisteisiin nestemäistä biokaasua (LBG).
Gasumin vastaus on Turkuun vuonna 2019 valmistuva Suomen ensimmäinen LBG:n tuotantolaitos. Ruotsista ja Norjasta sellainen jo löytyy, mutta muualla Euroopassa vastaavat laitokset ovat harvinaisia. Suomilammi avaa, miten LBG syntyy.
– Biokaasun korkeapaine lasketaan nopeasti, jolloin se jäähtyy ja nesteytyy. LBG on noin –160-asteista pakastettua kaasua, joka palaa kaasumaisena, kun se lämpenee.
Maantieliikenteessä nesteytetty maakaasu (LNG) on jo tuttu polttoaine raskaalle kalustolle, ja LBG tulee nyt sen rinnalle. Vuodelle 2030 asetetuissa liikenteen päästövähennystavoitteissa julkisella liikenteellä on oma tiukka tavoitteensa, minkä toteutumisessa biokaasu on yksi mahdollistaja.
Merenkulku on Suomilammin mukaan vähintään yhtä mielenkiintoinen sektori kuin liikenne, sillä laivaliikenteen päästöt näyttelevät isoa roolia ilmastokeskustelussa. Meriliikenteessä siirtymä öljystä LNG:hen on käynnissä ja vahvassa myötätuulessa. Seuraava luonteva vaihe on siirtyä käyttämään LBG:tä.
Teollisuuden osalta Suomilammi muistuttaa, että paljon yrityksiä on maakaasuverkon ulottumattomissa. Heille, hyvänä esimerkkinä elintarviketeollisuus, kiertotalous tarjoaa loogisen lenkin hyödyntää ylijäämätuotteet biokaasuna omaan tarpeeseen.
Suomilammi vakuuttaa, että Gasum haluaa pysyä mukana biokaasun kiihtyvässä kasvuvauhdissa.
– Isona toimijana olemme edelläkävijä ja näytämme suuntaa korkean teknologian uusille ratkaisuille. Valtiovallan tuki muiden Pohjoismaiden malliin olisi tervetullut lisä yhteisiin ponnisteluihimme.
16.10.2019