Asiantuntijakeskustelu: Mitä logistiikkapäälliköiden tulee tietää kaasuajoneuvojen hankintatuesta?
Kuuntele asiantuntijakeskustelu, mitä joulukuussa voimaan tullut hankintatuki tarkoittaa logistiikan tilaajayrityksille.
Keskustelemassa kaasun mahdollisuuksista Gasumin raskaan liikenteen Senior Sales Manager Jani Arala sekä Vähälä Yhtiöiden toimitusjohtaja Ville Vähälä.
Pohjois-Euroopan maissa toimiva meijerikonserni Arla Foods aikoo olla hiilineutraali koko toiminta-alueellaan vuoteen 2050 mennessä. Suomessa Arla haluaa saavuttaa tavoitteen jo ennen sitä. Yksi askel kohti tätä tavoitetta on biokaasua hyödyntävä jakeluauto.
Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on haaste, johon yritykset ympäri maailman ovat havahtuneet. Myös Arlalla asia on otettu osaksi jokapäiväistä tekemistä.
”Minulle itselleni tämä on erittäin tärkeä asia. Kun olemme pohtineet tätä yhdessä läpi koko organisaation, huomaan, että suhtaudumme kaikki tähän todella intohimoisesti. Se saa minut heräämään aamulla ja tulemaan töihin innoissani”, kuvailee Arla Suomen toimitusjohtaja Kai Gyllström.
Suomen hiilidioksidipäästöistä viidennes syntyy liikenteestä. Tarkemmin jaoteltuna 10 prosenttia tulee henkilöliikenteestä ja 7 prosenttia tieliikenteen tavarakuljetuksista. Myös Arlalle logistiikka on toiseksi suurin päästöjen lähde. Niinpä uudella biokaasua hyödyntävällä kalustolla on merkittävä rooli kokonaisarvoketjussa.
”Olemme Suomen toiminnoissa käyneet läpi maidontuotannon koko ketjun tilalta kuluttajalle saakka ja tunnistaneet kehittämisen paikkoja siitä. Liikenteen päästöihin puuttumisen aloitimme tehostamalla reittejä, mutta koska yksi biokaasulla kulkeva jakeluauto säästää päästöissä 23 tonnia per vuosi, päätös logistiikan korvaamisesta yksi kerrallaan biokaasuautoilla oli meille hyvin helppo”, Kai Gyllström perustelee.
Päästövähennys vastaa noin 69 henkilöautolla tehtyä matkaa Helsingistä Utsjoelle ja takaisin fossiilisella dieselillä.
Uusi teknologia herättää tietysti paitsi innostusta myös ennakkoluuloja niin asiakkaissa kuin kuljettajissakin. Erityisesti polttoaineen toimintasäde, turvallisuus ja kylmänkestävyys ovat herättäneet kysymyksiä.
”Meille toimitusvarmuus on erittäin kriittinen asia, se on meidän asiakkaillemme ensiarvoisen tärkeää. Siksi pohdimme etukäteen lähinnä, onko meidän varauduttava operatiivisiin muutoksiin, kuten pidempiin tankkausaikoihin. Jo ensimmäisten kuukausien kokemukset kuitenkin vahvistivat, että voimme olla todella tyytyväisiä valintaamme”, Gyllström kertoo.
Scanian tuotepäällikkö Mika Jukkara pitää biokaasua vähintäänkin yhtä varmana ja turvallisena vaihtoehtona kuin perinteisempiä polttoaineita bensiiniä ja dieseliä.
”Keskivertokulutuksella, täydellä kuormalla paineistetulla biokaasulla kulkevan kuorma-auton toimintasäde on noin 400 kilometriä ja polttoaine kestää kylmää esimerkiksi dieseliä selvästi paremmin. Käytännössä niin kovia pakkasia ei löydykään, että auto ei kaasun puolesta toimisi”, hän vakuuttaa ja jatkaa tottuneesti: ”Metaani ei myöskään ole räjähtävä kaasu vaan palava kaasu, jonka syttymisherkkyys on dieselin ja bensiinin kaltainen. Siksi se on turvallinen ja helppo valinta kenelle tahansa”.
Myös Arla Suomen jakeluautoa kuljettava logistiikan koordinaattori Otto Ahola on uudesta kalustosta aidosti innoissaan. Hän nostaa yhdeksi auton erityisistä eduista sen hiljaisuuden.
”Kun ajelen tuolla pikkutunneilla, tuntuu hyvältä, etten ole häiriöksi ihmisille tai eläimille”, hän kertoo.
Ahola on siirtynyt kaasuautoiluun myös vapaa-ajallaan.
”Tietysti oma ratkaisuni liittyy ensisijaisesti ympäristöasioihin, biokaasu on puhtaampaa mutta myös halvempaa. Ainakin minulle hinnalla on iso merkitys”, Ahola pohtii ja jatkaa nauraen: ”Sitä paitsi isä osti kaasuauton ensin!”
Vastuullisuus ja ilmastonmuutoksen torjunta ovat merkittävä osa Arlan strategiaa. Halu rakentaa parempaa tulevaisuutta yhteistyökumppanien kanssa on läsnä työssä päivittäin.
Yhtiö aikoo korvata perinteiset ajoneuvot biokaasuautoilla ajan saatossa yksi kerrallaan. Ratkaisulla on iso merkitys myös Arlan asiakkaille, sillä kuluttajat osaavat vaatia erityisesti ruuantuottajilta vastuullisempia valintoja.
”On hienoa olla töissä ruokateollisuudessa, sillä voimme päivittäisellä tekemisellä ja ratkaisuilla, isoilla ja pienillä, saada aikaan aitoa muutosta”, summaa Kai Gyllström.
Tutustu mahdollisuuteen hakea tukea yli 16-tonnisen kuorma-auton ostamiseen tai yli kolmen vuoden pitkäaikaisvuokrausta varten. Jos kiinnostuit kaasun hyödyntämisestä logistiikassa ja haluat kuulla tarkemmin lisää, miten kaasuun käyttäminen tukee yrityksenne vastuullisuustavoitteita, autamme mielellämme! Ota meihin rohkeasti yhteyttä.
6.7.2020
Arla on kestävän liikennöinnin edelläkävijä
Arlan tuotteiden jakelussa on käytetty biokaasuautoja vuodesta 2019 lähtien. Nyt myös maidonkeräilyssä on siirrytty biokaasuaikaan, kun ensimmäinen kaasulla...
Vuonna 2020 Frameryllä heräsi ajatus kuljetuskumppanin käyttövoiman vaihtamisesta ympäristöystävällisempään. Nyt kuljetukset hoidetaan uusiutuvalla biokaasulla.
Asiakaskunnasta nousevien toiveiden ja odotusten myötä myös kuljetusliikkeiden tarjonta vaihtoehtoisista polttoaineista on kasvanut.