Kuntapäättäjän opas hiilijalanjäljen pienentämiseksi biokaasulla
Miten voitte pienentää kaupunkinne hiilijalanjälkeä? Jopa 30 % kuntien ja kaupunkien päästöistä syntyvät liikenteestä. Tämä opas auttaa sinua kuntapäättäjänä tarttumaan haasteeseen biokaasun avulla.
Rakennetaan yhdessä puhtaampi kaupunki!
Biokaasua polttoaineenaan käyttävien ajoneuvojen määrä Suomen kunnissa kasvaa, kun ilmastosopimukset ja lainsäädäntö edistävät hiilineutraaliin yhteiskuntaan siirtymistä. Tarve vähentää liikenteen päästöjä on suuri, ja julkiset hankinnat ovat keskeisessä roolissa, kun halutaan vauhdittaa ympäristöystävällisten polttoainevaihtoehtojen yleistymistä.
Vuonna 2021 voimaan astuva puhtaiden ajoneuvojen direktiivi lisää vähäpäästöisten ja päästöttömien ajoneuvojen osuutta julkisissa hankinnoissa. Julkiset hankinnat muodostavat merkittävän osan kuntien ilmastostrategioista ja omalla hankintapolitiikallaan kunnat voivat edistää ympäristö- ja elinkaarivaikutuksiltaan kestävien ajoneuvojen yleistymistä.
”EU-tasolla asetetut tavoitteet ohjaavat vahvasti kansallisen tason toimintaa ja asettavat vähimmäisvaatimukset ajoneuvokannan uudistamiselle. Monessa kunnassa mietitään tällä hetkellä, kuinka vaihtoehtoisten käyttövoimien osuutta saadaan kasvatettua parhaalla mahdollisella tavalla. Biokaasu on noussut näissä keskusteluissa potentiaaliseksi vaihtoehdoksi etenkin raskaalle liikenteelle”, kertoo Gasumin yhteiskuntasuhdepäällikkö Juha Ala-Huikku.
Biokaasukäyttöisen kaluston asema vahvistuu, kun Gasum investoi biokaasun tuotantoon ja laajentaa kaasutankkausasemaverkostoa Pohjoismaissa. Laajennus mahdollistaa kaasun liikennekäytön uusilla alueilla ja tuo biokaasun yhä useamman kunnan saataville.
Jätehuolto on kunnille välttämättömyyspalvelu, joten sen kehittäminen ympäristöystävälliseen suuntaan on avainasemassa kuntien vastatessa kunnianhimoisiin päästövähennystavoitteisiin. Moni kunta on ottanut käyttöönsä biokaasulla kulkevat jäteautot, jotka pistävät jätehuollon pyörät pyörimään kiertotalouden mukaisesti.
”Biokaasukäyttöisten jäteautojen suosio on jatkuvassa nousussa. Jo nyt 13 prosenttia kunnallisista jäteautoista ajaa biokaasulla, ja määrä on yhä nousussa. Biokaasu koetaan erityisen houkuttelevana vaihtoehtona, sillä se noudattaa kiertotalouden periaatteita. Jäte hyödynnetään kokonaisvaltaisesti, ja sille luodaan uutta arvoa”, kertoo Matti Ojanpää, Gasumin biokaasuyksikön kehityspäällikkö.
Biokaasun yleistyminen etenkin jätehuollon saralla on hyvä esimerkki paikallisen kiertotalouden vahvistamisesta. Jäteautojen keräämästä biojätteestä tuotetaan autojen tankkeihin biokaasua, mikä on konkreettinen esimerkki materiaalien pitämisestä kierrossa. Biokaasun avulla voidaan vähentää polttoaineen koko elinkaarenaikaisia kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 prosenttia fossiilisen polttoaineen käyttöön verrattuna.
16.12.2020