Vähälä Yhtiöt tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja erilaisiin logistiikkatarpeisiin.

  • Vuonna 1937 perustettu Vähälä Yhtiöt on kasvanut yhden miehen kuljetusliikkeestä täyden palvelun logistiikkakonserniksi. Perinteikkään perheyhtiön johdossa on jo kolmas sukupolvi.

  • Kuljettamisen lisäksi Vähälä Yhtiöt tarjoaa muun muassa varastointia, keräilyä, yhdistelyä, kuormausta, tilauksia ja laaduntarkastusta. Vastuullisuus on Vähälän liiketoimintaa ohjaava arvo ja osa sen jokapäiväistä työtä. 

Asiantuntijakeskustelu: Mitä logistiikkapäälliköiden tulee tietää kaasuajoneuvojen hankintatuesta?

Kuuntele asiantuntijakeskustelu, mitä joulukuussa voimaan tullut hankintatuki tarkoittaa logistiikan tilaajayrityksille.

Keskustelemassa kaasun mahdollisuuksista Gasumin raskaan liikenteen Senior Sales Manager Jani Arala sekä Vähälä Yhtiöiden toimitusjohtaja Ville Vähälä.

Lataa keskustelu

Content image

Juha-Matti Koskinen

myyntipäällikkö, raskasliikenne
Etelä-Suomi, Itä-Suomi ja Pohjois-Suomi
p. +358 40 768 7188
juha-matti.koskinen@gasum.com

Lisätietoja tietosuojakäytännöistämme koskien henkilötietojesi käsittelyä, oikeuksistasi ja kuinka kauan säilytämme henkilötietojasi saat Gasumin tietosuojaselosteesta.

Vähälä Yhtiöt on ollut tyytyväinen kaasukäyttöiseen rekkaveturiin – hankintatuella heti 5 uutta kaasukäyttöistä autoa

Vuoden 2019 alussa Vähälä Yhtiöt otti käyttöön ensimmäisen LNG:llä eli nesteytetyllä maakaasulla käyvän rekkaveturinsa. Kerroimme tuolloin asiakastarinassa Vähälän kokemuksia ensimmäisestä kaasuajoneuvostaan osana vastuullista liiketoimintaa. Kuluneen kahden vuoden aikana Vähälällä on todettu, että kaasu on toimiva polttoaine kuljetustehtäviin. Joulukuun alussa voimaan tulleen hankintatukilain myötä yrityksessä päätettiin hankkia lisää uutta kaasukäyttöistä kalustoa.

Vähälä Yhtiöt on vuonna 1937 perustettu logistiikkapalveluiden perheyritys, nyt jo kolmannessa sukupolvessa. Pääkonttori on Oulussa ja tuotannon keskuspaikka Jyväskylän Vaajakoskella. Palveluita löytyy kaikenlaiseen kuljetukseen ja kaikille toimialoille – kotijakelusta sopimuslogistiikkaan ja vaarallisten aineiden kuljetukseen.

Vastuullisuus ja päästövähennykset saivat kiinnostumaan LNG:stä

Ensimmäinen raskas kolmiakselinen, Ivecon valmistama LNG-rekkaveturi hankittiin Vähälälle vuoden 2019 alussa. Lue aiemmasta asiakastarinasta, mitä toimitusjohtaja Ville Vähälä tuolloin kertoi kaasuun investoimisesta ja sen vaikutuksesta yhtiön vastuulliseen toimintaan.

Vähälä on liikennöinyt kaasulla Helsingin ja Jyväskylän väliä. Vuosien varrella tankkausasemia on tullut tuolle välille lisää.

”Se on tuonut lisää toimintavarmuutta ja helpottanut sitä, miten ajot suunnitellaan. Jos matkan varrella sattuisi jotain, ei olla yhden aseman varassa”, kertoo nyt Vähälän hankintapäällikkö Ari Karjalainen.

Toistaiseksi kaasuajoneuvo on Vähälällä ollut runkoliikenteen käytössä, mutta tulevaisuudessa kaasua tullaan käyttämään myös jakeluliikenteessä.

Kaasukäyttöinen rekkaveturi otettiin Vähälässä hyvin vastaan. Jo vuonna 2019 kuljettajat kehuivat, että se on mukava ajaa ja tankkaus on helppoa. Myös kaasuajoneuvon hiljaisuutta kiitettiin. Kaasun etu dieseliin nähden on myös sen tasalaatuisuus: dieseliä kuluu talvella enemmän, ja laatujakin on useampia.

Vähälän kaltaisella suurella logistiikka-alan toimijalla kaluston uusimissykli on tiheä, jotta he voivat tarjota kilpailukykyisiä ja vastuullisia palveluita. Uusien hankintojen yhteydessä kaluston vähäpäästöisyys on merkittävässä roolissa.

Kaasun omaksuminen nykyisten polttoaineiden rinnalle oli Karjalaisen mukaan luontevaa.

”Lähdettiin sillä ajatuksella, että maailma kehittyy, tekniikka kehittyy ja mekin kehitymme.”

Kaasulla kuljettaminen ei vaadi yritykseltä mitään erikoisempaa jumppaa. Vaikka esimerkiksi kaasutankkausinfra on erilainen, siihen on totuttu Karjalaisen mukaan hyvin nopeasti.

Kehitys tuo perinteisille käyttövoimille vaihtoehtoja, joita tarjota asiakkaille

Maailman muuttuessa myös asiakkaiden toiveet ovat muuttuneet. Vaihtoehdot perinteisille käyttövoimille nousevat säännöllisesti esiin keskusteluissa, ja Vähälälle on tärkeää voida vastata toiveisiin.

”Asiakkaita kiinnostaa päivä päivältä enemmän, millä me heidän tavaransa kuljetamme”, Karjalainen kertoo.

Yksi LNG:llä kulkeva rekkaveturi tuottaa vuodessa 50 tonnia vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin vastaava diesel-ajoneuvo. Käyttövoiman muutoksella saadaan siis todella tuntuvia ja kaivattuja päästövähenemiä.

Vähälä haluaa pysyä vahvana tekijänä ja kilpailukykyisenä alalla. On hyvä voida tarjota asiakkaalle vaihtoehtoja heti, kun asiakas pohtii muutosta. Kaikki lähtee yhteisestä kiinnostuksesta ja keskustelusta: mikä juuri tälle asiakkaalle olisi sopivin kuljetusmuoto?

Vähäpäästöisyys on joka tapauksessa suunta, johon kuljetusala on vääjäämättä menossa. Jokaisella uudella kalustohankinnalla haetaan jopa aggressiivisia päästövähennyksiä, ja käyttövoimana kaasu tarjoaa kustannustehokkaan tavan tuoda vastuullisuusstrategia toteen.

Täältä voit lukea lisää Vähälän vastuullisuudesta yhtiön verkkosivuilta.

Hankintatuki madaltaa kynnystä etenkin raskaassa kalustossa

Vaikka polttoainekustannukset ovat kaasulla dieseliä matalammat ja vuosivaihtelua on vähemmän, kaasuajoneuvoihin siirtymistä hidastaa monella kaluston korkeampi hankintahinta. Ari Karjalainen kuitenkin uskoo, että hinta laskee, kun tarjonta ja valikoima kasvavat.

”Kaasun hinta on muuttunut kilpailukykyisemmäksi verotuksesta ja muista syistä johtuen”, Karjalainen toteaa.

Nyt raskaan liikenteen siirtymistä vähäpäästöisempiin vaihtoehtoihin on valtion tasolta päätetty tukea hankintatuella. 1.12.2020 tuli voimaan hankintatukilaki, jonka myötä kuljetusyritykset voivat hakea tukea jopa viiden kaasukäyttöisen kuorma-auton hankintaan.

Hankintatuessa ollaan Karjalaisenkin mielestä oikeilla jäljillä. Karjalainen näkee, että sen avulla kaasu saadaan yleistymään.

”Se tasaa hintaeroa diesel- ja kaasukaluston hankinnassa. Hankintatuki kannustaa, niin kuin sen kuuluukin.”

Myös Vähälä Yhtiöt  on päättänyt hyödyntää kaasuajoneuvojen hankintatukea hankkimalla viisi uutta kaasukäyttöistä ajoneuvoa. Vähälän kalustovahvuus lisääntyy kahdella Ivecon LNG-rekkaveturilla ja kolmella Scanian raskaalla CNG-jakoautolla

”Kaasuautojen hankintapäätöstä tehtäessä on hankintatuella ollut merkittävä päätöstä helpottava rooli varsinkin raskaan kaluston puolella, jossa kustannuserot ovat suurimpia.”

Polttoaineiden kirjossa vähäpäästöisyys määrää

Polttoaineiden ja kuljetustapojen kirjo on nykyään yhä laajempi. Ennen tämä maailma oli mustavalkoisempi, mutta harmaan sävyt ovat lisääntyneet ja lisääntyvät jatkossakin. Myös kaasukäyttöinen kalustovalikoima kasvaa Karjalaisen arvelujen mukaan.

”Kaasu on toimiva polttoaine. Kaasukaluston käytössä ei ole ilmennyt mitään ongelmia, ja asemaverkosto tukee nykyiselläänkin toimintaamme”, Karjalainen vielä kertaa Vähälän myönteisiä kokemuksia LNG:stä.

Lue lisää kaasukuorma-autojen hankintatuesta!

8.12.2020

Tutustu myös näihin
Content image

Nesteytetty biokaasu menestyy Norjassa julkisten hankintojen tarjouskilpailuissa

Oslolainen kuljetusyhtiö Gunnar Knutsen AS on jo pitkään ymmärtänyt kestävien kuljetusratkaisujen edut. Yhtiön 81 kuorma-autosta yhteensä 50 kulkee...

Lue lisää
Kuljetus ja muutto O. Jylhän rekat kulkevat biokaasulla

Kukkakuljetusten päästöt kuriin – Jylhä valitsi biokaasun

Kukat ja vihannekset kulkevat Kuljetus ja muutto O. Jylhän rekoissa juuri sopivaksi viilennetyssä lämpötilassa. Lämpösäädeltyihin kuljetuksiin erikoistunut...

Lue lisää
Content image

Orklan suklaat ja sipsit kulkevat vähäpäästöisesti biokaasulla

Maltilliset kustannukset ja vähäpäästöisyys houkuttelevat yrityksiä käyttämään biokaasua liikenteessä. Myös Orklan herkut kulkevat nykyään kaasulla.

Lue lisää