Jani Arala Gasum

Jani Arala

Solution Lead, Sustainable Logistic Solutions
p. 044 054 8583
jani.arala@gasum.com

Lisätietoja tietosuojakäytännöistämme koskien henkilötietojesi käsittelyä, oikeuksistasi ja kuinka kauan säilytämme henkilötietojasi saat Gasumin tietosuojaselosteesta.

Hämeen Kuljetuspiste kuljettaa jätteitä jätteillä

Lahdessa ja Vantaalla osa kotitalouksien ja yritysten jätteistä liikkuu jätteillä – tarkemmin sanottuna biojätteillä. Kotitalouksille ja yrityksille jätehuoltoa tarjoava Hämeen Kuljetuspiste Oy hankki keväällä käyttöönsä kaksi biokaasulla kulkevaa jäteautoa. Kaasukäyttöiset autot tarjoavat Hämeen Kuljetuspisteelle kilpailuedun ja sopivat hyvin myös sen omistavan Encore-konsernin arvoihin.

Hämeen Kuljetuspiste Oy otti keväällä käyttöönsä kaksi biokaasulla kulkevaa jäteautoa. Ensimmäinen autoista otettiin käyttöön huhti-toukokuussa Lahdessa, missä se kuljettaa perinteisen jäteauton tapaan kotitalouksien ja yritysten seka- ja kotitalousjätteitä. Toinen autoista on vaihtolava-auto, joka on kuljettanut pääkaupunkiseudulla yritysten jätelavoja touko-kesäkuusta lähtien.

”Encore-konsernin arvoihin kuuluu kiinteästi pyrkiminen kertakäyttökulttuurista puhtaaseen tulevaisuuteen. Se on meille vahva käytännön ohjenuora ja heijastuu myös kalustohankintoihin. Kiertotalousteemat ovat olleet viime vuosina kaikkien huulilla. Tarve tällaiselle kulttuurinmuutokselle on voimakas”, Hämeen Kuljetuspisteen toimitusjohtaja Reijo Puranen sanoo.

Kaasuautot säästävät vuodessa 70 tonnia hiilidioksidia

Hämeen Kuljetuspiste teki päätöksen kaasuautohankinnoista loppuvuodesta 2019. Puranen kertoo autojen olleen hankintahinnalta hieman tavallista kalliimpia, mikä on luonnollista uuden teknologian kohdalla. Ne maksavat kuitenkin itsensä takaisin tarjoamansa ympäristönäkökulman ja sen tuoman kilpailuedun kautta.

”Etenkin tulevaisuudessa autojen kaasukäyttöisyydestä on hyötyä kilpailutuksissa. Lahdessa automme taisi olla ensimmäinen kaasukäyttöinen jäteauto, mikä herätti huomiota myös mediassa ja toi meille positiivista näkyvyyttä.”

Lahden jäteauto liikennöi kaupungin keskustassa. Kilometrejä sille kertyy vuodessa keskimäärin 40 000. Purasen mukaan auto haluttiin nimenomaan keskustan reitille, koska keskustassa liikkuu auton ajoaikaan paljon ihmisiä ja biokaasun ansiosta auton lähipäästöt ovat erittäin pienet. Pääkaupunkiseudulla ajavan vaihtolava-auton toiminta-alue on Lahden autoa selvästi laajempi. Sillä ajetaankin keskimäärin 70 000–80 000 kilometriä vuodessa.

Biokaasun käyttö autoissa perinteisen polttoaineen sijaan vähentää auton kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 prosenttia. Hämeen Kuljetuspisteen autoille tämä tarkoittaa keskimäärin 70 tonnia pienempiä hiilidioksidipäästöjä vuodessa.

Kuljettajilta autoista positiivista palautetta

Purasen mukaan Kuljetuspisteen kuljettajat ovat olleet autoihin tyytyväisiä. Mitään ongelmia autojen toimintasäteen tai tankkauksen kanssa ei ole ilmennyt.

”Ottaen huomioon, että kyse on ensimmäisistä kaasuautoistamme, olemme pärjänneet oikein hyvin. Kuljettajamme ovat halunneet päästä testaamaan autoja, ja alun terveen epäluulon jälkeen he ovat todenneet ne samanlaisiksi työkaluiksi kuin muutkin automme”, Puranen kertoo.

Seuraavan kerran uuden kaluston hankinta on Hämeen Kuljetuspisteelle ajankohtaista keväällä 2022. Puranen kertoo, että Kuljetuspiste voi tuolloin hyvinkin harkita myös kaasuautoja yhtenä vaihtoehtona.

”Tuolloin meillä on jo sen verran kokemusta nyt käyttöön otetuista autoista, että voimme hyödyntää sitä päätöksiä tehdessä.”

Suomessa biokaasun raaka-aineena hyödynnetään biojätettä, jätelietettä, lantaa ja teollisuuden orgaanisia sivuvirtoja. Toimivan kierrätyksen tuloksena syntyvän polttoaineen käyttö edelleen kierrätyksen ja jätteenhuollon kuljetuksissa on luonnollinen kehityskulku, joka heijastelee kiertotalouden periaatteita parhaimmillaan.

Haluatteko tehdä ilmastoteon jätehuollon logistiikassa?

Tutustu mahdollisuuteen hakea tukea yli 16-tonnisen kuorma-auton ostamiseen tai yli kolmen vuoden pitkäaikaisvuokrausta varten. Jos kiinnostuit kaasun hyödyntämisestä jätehuollon logistiikassa ja haluat kuulla tarkemmin lisää, miten kaasuun käyttäminen tukee yrityksenne vastuullisuustavoitteita, autamme mielellämme! Ota meihin rohkeasti yhteyttä.

Tutustu myös näihin
Hans-Erik Becker

Beckerillä vastuullisuus ja kilpailukyky kulkevat käsi kädessä

Becker Entreprenør AS on norjalainen rakennusalan perheyritys, joka on siirtynyt kaasukäyttöisiin kuorma-autoihin.

Lue lisää
Vaasan ruispalat kulkevat biokaasulla

Vaasan vaihtoi uusiutuvaan: Ruispalat kulkevat biokaasulla

Leipä on parasta tuoreena, joten Vaasan Oy:n rekat kuljettavat sitä läpi Suomen lähes vuoden jokaisena päivänä. Kun yhtiö otti pitkän matkan kuljetuksissaan...

Lue lisää
Content image

Nesteytetty biokaasu menestyy Norjassa julkisten hankintojen tarjouskilpailuissa

Oslolainen kuljetusyhtiö Gunnar Knutsen AS on jo pitkään ymmärtänyt kestävien kuljetusratkaisujen edut. Yhtiön 81 kuorma-autosta yhteensä 50 kulkee...

Lue lisää