Näitä ominaisuuksia toivotaan työsuhdeautoilta
ALD Automotiven, LeasePlanin, Arvalin ja K-CaaraLeasingin asiantuntijat kertoivat, mitä ominaisuuksia työsuhdeautoilijat arvostavat valitessaan uutta ajoneuvoa. Kysytyimmiksi ominaisuuksiksi nousivat auton kokonaiskäyttökustannukset sen koko elinkaarelta sekä vähäpäästöisyys.
01.06.2020
Liikenteestä syntyviä päästöjä tulisi pienentää jopa 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Vaativaan tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan kaikkia vähäpäästöisiä polttoaineita. VTT:n Juhani Laurikko listaa kaasun, uusiutuvan dieselin ja sähkön plussat ja miinukset.
Liikenteen käyttövoimakeskustelu käy juuri nyt kuumana, kun fossiilisille polttoaineille etsitään uusiutuvia vaihtoehtoja. Tämä vaikuttaa myös autokauppaan ja autoilijoiden pohdintoihin tulevista hankinnoistaan.
”Itse korostaisin, että autokaupassa kannattaa aina lähteä liikkeelle siitä, minkälaiseen käyttötarpeeseen on hankkimassa itselleen autoa. Vasta sitten voi pohtia, että millä se kulkee. Autoteollisuus muuttuu joka tapauksessa hitaasti, ja tarvitsemme nyt julkisuudessa eniten huomiota saaneen sähkön rinnalle muitakin vaihtoehtoja”, sanoo VTT johtava tutkija Juhani Laurikko.
Kaasu on Laurikon mukaan sikäli hyvä vaihtoehto, että kaasuautossa ei ole mitään teknologiariskiä. Vuosikymmenien aikana hioutuneeseen ja koeteltuun teknologiaan ei sisälly yllätyksiä.
”Kaasuautojen valmistukseen ei myöskään tarvita erikoisia materiaaleja, erotuksena sähköautoihin, joiden akkuihin ja sähkömoottoreihin käytetään esimerkiksi harvinaisia maametalleja”, Laurikko huomauttaa.
Etenkin biokaasua tankatessa kaasuautossa yhdistyy hänen mukaansa monta etua. Paitsi että tankkauskulut ovat nestepolttoaineita pienemmät, on uusiutuva jätepohjainen biokaasu lähellä tuotettua ja siksi maailmantalouden mullistuksissa kestävämpi vaihtoehto kuin tuontipolttoaineet. Kaasuauto on luonnollisesti myös vähäpäästöinen valinta.
Lue myös: Autoalan asiantuntija ALD Automotive: kaasuautoilija säästää rahaa ja ympäristöä
”Ympäristön kannalta biokaasulla jaettaessa päästään jopa yli 80 prosenttia pienempiin kasvihuonekaasupäästöihin kuin bensiiniautolla. Lisäksi kaasua poltettaessa ei synny pienhiukkasia eli kaasuautossa ei tarvita hiukkassuodatinta vaan tavallinen katalysaattori riittää.”
Kaasun miinuspuolena Laurikko mainitsee vielä osin rajallisen tankkausverkoston, joka on tosin kasvanut huomattavasti viime vuosina.
”Kaasuauton bensiinitankki myös varmistaa sen, ettei matkanteossa tule ongelmia, mutta bensiinin käyttö tietysti vie pohjan kaasun parhailta ominaisuuksilta eli vähäpäästöisyydeltä ja edullisuudelta”, hän lisää.
Tutustu tarinoihin: Tapasimme kaasuautoilijoita eri puolelta Suomea ja selvitimme millaista on ajaa kaasuautolla.
Laurikon mukaan uusiutuvista raaka-aineista valmistettu diesel vertautuu kaasuun siinä, että kummallakin on saavutettavissa hyvä CO2-päästöjen vähenemä. Oikeanlaisia raaka-aineita käyttämällä päästään samoihin lukemiin biokaasun kanssa. Uusiutuvan dieselin elinkaaripäästöt voivat olla jopa 90 prosenttia fossiilista dieseliä alhaisemmat.
”Erona on, että uusiutuvan dieselin tuotanto on todella suuren mittakaavan kemiallista teollisuustuotantoa, kun taas biokaasua voidaan tuottaa kannattavasti pienemmissäkin paikallisissa laitoksissa. Lähialueelta kerättävää raaka-ainetta ei tarvitse kuljettaa pitkiä matkoja, jolloin ympäristötase on kaikkiaan pienempi.”
Uusiutuvan dieselin etuna on luonnollisesti sen helppo käytettävyys ja edullisuus, mikäli omistaa dieselauton ja ajaa paljon. Miinuspuolella ovat dieselin pienhiukkaspäästöt, jotka vaativat autoon hiukkasloukun sekä SCR-katalysaattorin typen oksidien hallitsemiseksi.
Sähköautot ovat vahvimmin kasvava, vaikkakin toistaiseksi melko kehittymätön autoluokka. Sähkö tarjoaa parhaimmillaan nollapäästöistä ajamista ja hyvin edulliset käyttökulut, mutta juuri nyt murrosvaiheessa moni vielä empii ostopäätöstä.
”Sähköauton tuleva jälleenmyyntiarvo on monille se suurin kysymysmerkki. Hinnat ovat vielä melko korkeita, mutta saattavat pudota lähivuosina rajusti”, Laurikko sanoo.
Täysin päästötön ajaminen edellyttää, että myös sähkön tuotanto on täysin hiilivapaata. Suomessa tilanne onkin Laurikon mukaan tältä osin varsin hyvä, vaikka globaalissa kuvassa moni sähköauto ajaa yhä fossiilisista raaka-aineista tuotetulla sähköllä.
Miinuspuolella on julkisten latauspisteiden harvalukuisuus, mikä vaatii tarkempaa reittisuunnittelua.
”Tuoreeseen teknologiaan sisältyy tietenkin aina riski. Sähköauton toimintamatka on esimerkiksi vielä rajallinen, mutta on kehittynyt jatkuvasti. Menee vielä vuosia ennen kuin eri valmistajilta tulee riittävästi sähköautomalleja siihen volyymiluokkaan, jossa autoja myydään eniten. Teknologia lyö vasta silloin läpi isommassa mittakaavassa.”
Biokaasu
+ Ei teknologia riskiä
+ Edullisempaa kuin bensa tai diesel
+ Vähäpäästöisyys
– Vielä osin rajallinen tankkausverkosto
Uusiutuva diesel
+ Saavutettavissa hyvä CO2-päästöjen vähenemä
+ Helppo käytettävyys, jos ajaa paljon
– Dieselin pienhiukkaspäästöt
– Tuotanto on suuren mittakaavan kemiallista teollisuustuotantoa
Sähkö
+ Parhaimmillaan nollapäästöistä
+ Edulliset käyttökulut
– Hankintahinnat korkeita
– Toimintasäde vielä rajallinen
Päivitetty 27.10.2021