Asiantuntijakeskustelu: Mitä logistiikkapäälliköiden tulee tietää kaasuajoneuvojen hankintatuesta?
Kuuntele asiantuntijakeskustelu, mitä joulukuussa voimaan tullut hankintatuki tarkoittaa logistiikan tilaajayrityksille.
Keskustelemassa kaasun mahdollisuuksista Gasumin raskaan liikenteen Senior Sales Manager Jani Arala sekä Vähälä Yhtiöiden toimitusjohtaja Ville Vähälä.
Joulukuusta 2020 alkaen kuljetusyritykset ovat voineet saada useiden tuhansien eurojen tuen kaasukäyttöisten, 16-tonnisten tai sitä isompien kuorma-autojen hankintaan. Kaasukuorma-autojen hankintatuella edistetään ympäristöystävällisempien ja vähäpäästöisten polttoaineiden käyttöä raskaassa liikenteessä. Tukeen varattua rahaa on jäljellä 167 000 euroa (15.10.2021).
Vähäpäästöiseen logistiikkaan siirtyminen häämöttää entistä lähempänä, joten mitä sinun kannattaisi tietää hankintatuesta ja kaasuun siirtymisestä?
Suomessa tieliikenteen päästöistä noin kolmannes syntyy raskaasta liikenteestä. Liikenteen päästöjen leikkaaminen kuuluu paitsi EU:n ja hallituksen painopisteisiin, myös useiden yritysten tavoitteisiin. Kuluttajat vaativat yrityksiltä näkyviä ja todistettavia ympäristötekoja.
Ilmastotekojen esteenä tai hidasteena voi olla kustannukset. Kuinka tarjota ilmastoystävällisiä palveluita ja tuotteita, jos kustannukset eivät saa nousta? Mistä päästöjä voisi leikata?
Logistiikka on merkittävä ja kustannustehokas vähennyskohde. Useimmat kaupan alan yritykset tarvitsevat kuljetuspalveluita. Logistiikan hiilijalanjälki saattaa muodostaa tuntuvan osan kaikista päästöistä, joten pienelläkin vähennyksellä on iso vaikutus. Paras keino leikata logistiikan päästöjä on siirtyä dieselistä kaasuun.
Bio- ja maakaasu ovat metaanipohjaisia polttoaineita, joita käytetään ajoneuvoissa joko nesteytettynä tai paineistettuna. Biokaasu on täysin uusiutuva polttoaine, ja sen kasvihuonekaasupäästöt ovat jopa 90 % pienemmät kuin perinteisellä dieselillä. Maakaasu on fossiilisista polttoaineista ympäristöystävällisin, ja sekin tuottaa päästöjä yli 20 % dieseliä vähemmän.
Kaiken lisäksi molemmat kaasut tuovat suoraa säästöä polttoainekuluihin.
Kaasukäyttöisiin ajoneuvoihin siirtymiseen on aiemmin vaikuttanut niiden hankintahinta. Vaikka sekä maa- että biokaasun polttoainekustannukset ovat dieseliä matalammat, itse kuorma-autojen hinnat ovat markkinoilla toistaiseksi korkeammat. Osa kuljetusyrityksistä on myös suhtautunut varovaisesti uuteen tekniikkaan ja pysytellyt vielä perinteisissä vaihtoehdoissa.
Koska maailmanlaajuisesti päästöjä on leikattava, ja EU asettaa meitäkin ohjaavat päästövähennystavoitteet, valtio haluaa tukea ympäristöystävällisempien ratkaisujen käyttöönottoa. Raskaalle liikenteelle varteenotettavimmaksi ja tehokkaimmaksi keinoksi on osoittautunut siirtyminen dieselistä kaasuun. Hyväksytty hankintatuki mahdollistaa sen, että kuljetuspalveluita tuottavat yritykset voivat saada tukea uuden, kaasukäyttöisen kuorma-auton hankintaan. Laki astui voimaan 1.12.2020.
Ne yritykset, joille kaasuajoneuvojen hankinta on aiemmin ollut liian kallista, voivat siis saada valtiolta rahallista tukea hankintaan. Teidän yrityksellenne se tarkoittaa mahdollisuutta saada enemmän ympäristöystävällisiä logistiikan palveluita, ja samalla pienentää koko organisaation hiilijalanjälkeä.
Hankintatukilain mukaan yritys voi hakea korkeintaan viiden ajoneuvon hankintaan tukea, joka olisi ajoneuvosta riippuen 5 000–12 000 euroa. Se madaltaa kaasuun siirtymisen kynnystä tuntuvasti. Muutenkin valoisa tulevaisuus ja toteutumista odottava potentiaali kaasulla on siis kasvamassa entisestään.
Katso myös: Tietopaketti hankintatuen hakemiseksi
Logistiikkapalveluiden käyttäjänä yrityksillä on valtaa: ne määrittävät kaasukäyttöisten kuorma-autojen lopullisen kysynnän.
Hankintatuen myötä bio- ja maakaasusta tulee entistä kuumempia puheenaiheita. Ota aihe esille oman logistiikaosastonne kanssa. Onko kaasuun siirtymisestä ollut puhetta? Ovatko palveluntarjoajat tuoneet esille kaasumahdollisuutta? Pitäisikö heitä kannustaa kaasuun siirtymiseen?
Jos haluatte itse organisaationa käyttää kaasulla kulkevaa logistiikkaa, muutos lähtee sisäisen keskustelun lisäksi kilpailutuksesta. Kun seuraavan kerran lähetätte tarjouspyyntöjä, mitä jos lisäisitte vaatimuksen maakaasun tai biokaasun käytöstä? Näin löydätte itsellenne logistiikkakumppanin, jonka kanssa yhdessä lähteä kohti puhtaampaa tulevaisuutta.
Autamme niin teitä kuin kuljetusyrityksiä hankintatuen hyödyntämisessä ja sujuvassa siirtymässä uuteen, puhtaampaan polttoaineeseen. Jos tarvitset apua arvioimaan kaasuun siirtymisen vaikutuksia organisaatiolle tai haluat kuulla esimerkiksi tankkausverkostosta, autamme mielellämme.
Ota yhteyttä, niin ohjaamme teidät alkuun puhtaamman kuljetuksen tielle!
Päivitetty 27.10.2021
Kansainvälisiin kuljetuksiin erikoistunut PLC Transit Service hankki ensimmäiset kaasurekkansa jo reilut kaksi vuotta sitten. Vuonna 2021 yritys on pystynyt hyödyntämään valtion kaasukuorma-autojen hankintatukea peräti viiden rekkaveturin hankintaan. Hankintojen taustalla on halu olla osa maailmaa, joka välittää ympäristöstä nyt ja tulevaisuudessa.