Posti rahtipalvelut
Toimii kilpailluilla tavarankuljetusmarkkinoilla Suomessa
Runko- ja jakelukuljetuksia, 20 rahtiterminaalia
Kuljettaa rahdin lisäksi myös kaiken paketti- ja postaalitavaravirran runkokuljetusverkostossa
Yhdelle rekka-autolle kertyy yli 200 000 ajokilometriä vuodessa.
Postin Rahtipalveluiden kuljetuskalustoon kuuluu jo 16 kaasukäyttöistä rekkaa. Kokonaisuus on Suomen suurin kaasukäyttöisten rekkojen kalusto. Niistä 10 kulkee nesteytetyllä biokaasulla, mikä vähentää hiilidioksidipäästöjä noin 1 600 tonnia.
Posti Rahtipalvelut on Suomen suurimpia tavaraliikenteen kuljettajia yhdessä DB Schenkerin ja Kaukokiidon kanssa. Yrityksen sadat autot ajavat 700 runkovuoroa vuorokaudessa, mikä tarkoittaa matkassa yhteensä neljä kertaa maapallon ympäri.
Yhtenä Postin liiketoiminnoista Rahtipalvelut on sitoutunut tavoitteeseen vähentää päästöt nollaan vuoteen 2030 mennessä.
Johtaja Antti Wikström avaa, että päämäärään pääsemiseksi tulee käyttää useita reittejä, jotka on jo piirretty kartalle.
”Parhaan käyttö- ja täyttöasteen takaava reittisuunnittelu, taloudellinen ja ympäristöä huomioiva ajotapa sekä siirtyminen kaasukäyttöiseen kalustoon ja vaihtoehtoisiin polttoaineisiin ovat keskeiset työkalumme”.
Rahtipalveluilla on jo ennestään käytössä kuusi nesteytettyä maakaasua (LNG) käyttävää rekkaa. Tämän vuoden lopulla rivistö lisääntyy kymmenellä nesteytetyllä biokaasulla (LBG) kulkevalla autolla. Niiden ajoreitit on mietitty tarkkaan etukäteen.
”Hyödynnämme LBG-rekkojen täyden tankin kantaman täysimääräisesti ja optimaalisesti. Autot tankataan reitin molemmissa päissä. Tämä edellyttää toimivaa kaasutankkausasemaverkostoa, sen ja tuotetun biokaasun riittävyydessä luotamme Gasumiin”, kertoo Wikström.
Biokaasutuotannon lisäämiselle on toden totta tarvetta, sillä vastaavia raskaan liikenteenpäästövähennystavoitteita on tuotu julki runsaasti.
"Posti on näyttänyt suuntaa yritysten vastuullisuudessa pitkään ja ottaa esimerkiksi Posti Green -palvelun 10 vuoden takaa."
- Antti Wikström, johtaja, Posti Rahtipalvelut
”Alan edelläkävijänä haluamme näyttää suuntaa energiatehokkaiden ja kestävien kuljetusratkaisujen käyttöönottamisessa. Jakeluliikenteessä käytämme jo paljon sähköautoja, -skoottereita ja -pyöriä sekä uusiutuvia polttoaineita”.
Vaikka tavoite on kunnianhimoinen, Wikström ottaa sen realistisesti ja pilkkoo moneen pieneen palaseen. Jokainen keskikulutuksesta vähentynyt litra ja päästöistä pudonnut tonni on askel oikeaan suuntaan.
”Matka päästöttömyyteen koostuu pienistä puroista, jotka ovat pääosin omissa käsissämme. Kymmenellä biokaasuautolla vähennämme hiilidioksidipäästöjä noin 1 600 tonnia. Se on iso joki ja pitkä matka kilometrejä puhtaasti kuljettuna”.
Wikström luo uskoa tulevaan ja kertoo, että tämän vuoden aikana Rahtipalveluiden päästöt ovat vähentyneet 7,5 prosenttia viime vuoteen verrattuna.
Rahtipalveluiden uusiin LBG-rekkoihin on hankittu HCT-varustus (High Capacity Transport), mikä mahdollistaa lain salliman jättirekkayhdistelmän. Se tarkoittaa 30 prosenttia enemmän kuljetuskapasiteettia tavalliseen yhdistelmään verrattuna.
”Kuljetamme saman tavaramäärän kolmella HCT-rekalla neljän normaalin sijaan, mikä vaikuttaa positiivisesti päästöihin”, kertoo Wikström.
Wikström muistuttaa, että työ päästöttömän liikenteen hyväksi vaikuttaa koko kuljetusketjussa ja näkyy asiakkaalle puhtaina toimituksina. Rattia pyörittävät ammattilaiset ovat hekin tyytyväisiä.
”Kuljettajat tykkäävät uudesta teknologiasta ja lähes kisailevat siitä, kuka saa hypätä kaasurekan kyytiin”.
Tutustu mahdollisuuteen hakea tukea yli 16-tonnisen kuorma-auton ostamiseen tai yli kolmen vuoden pitkäaikaisvuokrausta varten. Jos kiinnostuit kaasun hyödyntämisestä logistiikassa ja haluat kuulla tarkemmin lisää, miten kaasuun käyttäminen tukee yrityksenne vastuullisuustavoitteita, autamme mielellämme! Ota meihin rohkeasti yhteyttä.
11.12.2020
Oslolainen kuljetusyhtiö Gunnar Knutsen AS on jo pitkään ymmärtänyt kestävien kuljetusratkaisujen edut. Yhtiön 81 kuorma-autosta yhteensä 50 kulkee...
Kukat ja vihannekset kulkevat Kuljetus ja muutto O. Jylhän rekoissa juuri sopivaksi viilennetyssä lämpötilassa. Lämpösäädeltyihin kuljetuksiin erikoistunut...
Arlan tuotteiden jakelussa on käytetty biokaasuautoja vuodesta 2019 lähtien. Nyt myös maidonkeräilyssä on siirrytty biokaasuaikaan, kun ensimmäinen kaasulla...