Asiantuntijakeskustelu: Mitä logistiikkapäälliköiden tulee tietää kaasuajoneuvojen hankintatuesta?

Kuuntele asiantuntijakeskustelu, mitä joulukuussa voimaan tullut hankintatuki tarkoittaa logistiikan tilaajayrityksille.

Keskustelemassa kaasun mahdollisuuksista Gasumin raskaan liikenteen Senior Sales Manager Jani Arala sekä Vähälä Yhtiöiden toimitusjohtaja Ville Vähälä.

Lataa keskustelu

Ville Sipponen Gasum

Ville Sipponen

myyntipäällikkö, raskas liikenne
Etelä-Suomi, Länsi-Suomi
p. 0400 818 202
ville.sipponen@gasum.com

Lisätietoja tietosuojakäytännöistämme koskien henkilötietojesi käsittelyä, oikeuksistasi ja kuinka kauan säilytämme henkilötietojasi saat Gasumin tietosuojaselosteesta.

Ympäristöarvot, taloudellisuus ja uusi tekniikka kannustivat LNG-kuorma-auton hankintaan

R.A. Rajala Oy on lahtelainen, 14 auton kuljetusliike, joka on tarjonnut logistiikkapalveluita kotimaassa jo yli 25 vuoden ajan. Yhtiössä on aina oltu valmiina tarjoamaan asiakkaille uudenlaisia palveluita ja ennakkoluulottomasti hyödyntämään uutta tekniikkaa. Risto Rajalan johtamassa yrityksessä katse on selvästi pidemmällä tulevaisuudessa kuin vain huomisessa.

Tapaamme Risto Rajalan ja R.A. Rajala Oy:n kuljetuspäällikkö Timo Munukan Gasumin tankkausasemalla Kujalassa, Lahdessa. Marraskuun viimeinen päivä ei paljoakan valoa suo, vaikka vähitellen kasvava lumikerros maan peittääkin. Tapaamisen aiheena on kaasuautoilu, josta Rajalan kuljetusliikkeessä on kokemusta jo kahden vuoden ajalta.

”Joulukuun lopussa 2018 tämä auto otettiin liikenteeseen. Siitä lähtien on vedetty täysperävaunua ja kuljetettu kappaletavaraa melko laajalla alueella. Oulussa on tällä hetkellä pohjoisin tankkauspaikka, joten Rovaniemellä saakka päästään käymään”, Risto Rajala kertoo. Kahdessa vuodessa kilometrejä on kertynyt noin 300 000.

Timo Munukka on tullut tankkaamaan autoa. Hänen mukaansa tankkaamisessa ei ole ilmennyt erityisiä ongelmia kuluneen kahden vuoden aikana.

”Tankkaaminen edellyttää hieman enemmän huolellisuutta, kuin dieselin tankkaaminen. Maadoitus ja tankkausliittimen huolellinen puhdistus ovat tärkeitä muistaa. Kun asiat tekee oikeassa järjestyksessä ja rauhallisesti, ongelmia ei ole”, Munukka sanoo.

Rajalan LNG-autoa ajavat tietyt kuljettajat, jotka ovat saaneet perehdytyksen tankkaamiseen. Auton luovutuksen yhteydessä Gasumin ja auton maahantuojan edustajat kouluttivat ensimmäisen joukon Rajalan henkilöstöä. Tarpeen mukaan tankkauskoulutusta on annettu yhtiön sisällä, lähinnä Timo Munukan toimesta. Tarvittaessa LNG-auton tankkaamiseen saa vihjeitä Rajalan omalta tai Gasumin opastusvideolta.

”Ensimmäisillä tankkauskerroilla kuljettajille saattaa tulla jotakin pieniä ongelmia, jolloin he voivat soittaa minulle tai Timolle. Yleensä tankkaus aloitetaan aivan rauhassa alusta, ja homma alkaa toimia. Joskus on hätäpysäytyspainike jostain syystä ollut painettuna, kun meidän automme on mennyt tankkaamaan. Silloin on täytynyt soittaa huolto paikalle kuittaamaan tilanne. Onneksi huolto on aina tullut viivytyksettä paikalle”, kertoo Risto Rajala tankkaamisessa tapahtuneista sattumuksista.

”Muuten Gasum on minun arjessani huomaamaton yhtiö, eli kaikki on hyvin, kun en huomaa sen olemassaoloa. Laskulla muistavat määrävälein”, hän sanoo hymyillen. Rajala kertoo, että Gasumilta ollaan yhteydessä säännöllisesti, ja ollaan aidosti kiinnostuneita muun muassa LNG-auton kulutuksesta ja jakeluinfran toiminnasta.

Ympäristön ja talouden hyväksi

Rajala kertoo olevansa innokas kokeilemaan uusia ratkaisuita liiketoiminnassa ja valmis hyväksymään senkin, että pioneerityöllä on joskus aivan euromääräinenkin hintansa.

”Tämä auto hankittiin tiettyä ajoa silmällä pitäen. Saatavissa olleilla tiedoilla laskin, että hankinta on kannattava. Pian käyttöönoton jälkeen pitkään ajamamme reitin menivät uusiksi, ja kaasuautolle kaavaillut kilometrit vähenivät yli neljänneksellä. Siitä huolimatta investointi on ollut kannattava”, hän sanoo.

Rajalan mukaan polttoainelasku on niin paljon pienempi, että korkeampi hankintahinta tulee kuitattua noin viidessä vuodessa.

”Talouden lisäksi ympäristöasiat kannustivat LNG-auton hankintaan. Kaasukäyttöisillä kuorma-autoilla voitaisiin liikenteen päästövähennystavoitetta saavuttaa kovalla vauhdilla, etenkin biokaasua käyttämällä.”

Rajala toivoo, että yhä useampi kuljetusyrittäjä rohkenisi hankkia kaasuauton, sillä mitä enemmän autoja on, sitä paremmat ovat edellytykset jakeluverkon kehittämiselle. Hänen mielestään potentiaalia olisi hyvinkin paljon, vaikka kaikkiin tehtäviin ei LNG-autosta vielä ole: ”Tukkipinolle sopivaa mallia pitänee vielä hetki odotella.”

Raskaan liikenteen siirtymistä vähäpäästöisempiin vaihtoehtoihin tuetaan nyt hankintatuella, jonka myötä kuljetusyritykset voivat hakea tukea jopa viiden kaasukäyttöisen kuorma-auton hankintaan. Esimerkiksi Volvo tarjoaa lisäksi uuden kaasukuorma-auton ostajalle vuoden huollot kaupan päälle, tutustu kampanjaan.

Hankintatukea Rajala pitää hyvänä asiana, mutta käyttöön perustuva – esimerkiksi verotuksellinen – kaasuautojen tuki loisi vielä paremmat edellytykset talouden ja ympäristön kannalta onnistuneeseen tulokseen.

”Samat ajot meillä ajetaan LNG-autolla kuin dieselautollakin. Kuljettajan kannalta kaasuauton käyttämisessä on joitakin huomioitavia seikkoja, jotka poikkeavat dieselauton käytöstä. Kun ne käydään kuljettajien kanssa läpi, ongelmia ei tule”, Risto Rajala päättää.

Lue lisää kaasukuorma-autojen hankintatuesta!

9.12.2020