Jani Arala Gasum

Jani Arala

Solution Lead, Sustainable Logistic Solutions
p. 044 054 8583
jani.arala@gasum.com

Lisätietoja tietosuojakäytännöistämme koskien henkilötietojesi käsittelyä, oikeuksistasi ja kuinka kauan säilytämme henkilötietojasi saat Gasumin tietosuojaselosteesta.

09.07.2020

Yhteistyö mahdollisti Moelvenille siirtymisen puhtaampaan logistiikkaan

Pohjoismainen teollisuuskonserni Moelven etsi ratkaisua saavuttaa vastuullisuustavoitteensa ja LBC Logistik halusi tarjota ympäristöä säästäviä vähäpäästöisempiä kuljetuksia. Gasumin ja Klimatklivet-ohjelman avulla he pystyivät toteuttamaan yhteisen tavoitteensa.

Moelven ja LBC Logistik ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään. LBC Logistik kuljettaa Ruotsissa Moelvenin sahaaman ja höyläämän puutavaran, hakkeen, lastut ja kuorikkeen Karlskoganin sahalta muualle maahan. Kumpikin yritys alkoi kuitenkin tahollaan tutkia mahdollisuuksia vähäpäästöisiin kuljetuksiin.

– Meille Moelvenillä kuljetukset ovat tärkeä, mutta myös haasteellinen osa-alue, erityisesti oman ilmastovaikutuksemme kannalta. Logistiikkapalvelujen tilaajana meillä on mahdollisuus saavuttaa vastuullisuustavoitteemme ja auttaa samalla koko kuljetusalan hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Meidän täytyi vain löytää oikea ratkaisu sen toteuttamiseksi, kertoo Moelvenin Staffan Vilhelmsson.

Klimatklivet – Odottamaton tukimahdollisuus

Puhtaampiin kuljetuksiin siirtyminen voi ensivaiheessa tuntua kalliilta investoinnilta. Harkintavaiheessa yhteydenottaminen Gasumiin auttoi Moelvenia ja LBC Logistiksia hakemaan investointitukea vähäpäästöisempään logistiikkaan.

– Kaasukäyttöinen kuorma-auto on tietenkin aina investointi. Gasumin avulla pystyimme kuitenkin hakemaan investointitukea ruotsalaisesta Klimatklivet-rahoitusohjelmasta. Saamamme investointituen ansiosta pystyimme toteuttamaan tämän siirtymän, kertoo LBC Logistikin Henrik Gillisson.

Monen muunkin ruotsalaisen kuljetusyrityksen kannattaisi hyödyntää Klimatklivet-ohjelmaa. Sen kautta paikalliset yritykset voivat saada taloudellista tukea kaasukäyttöisten kuorma-autojen hankintaan liittyviin investointeihin. Ja Gasum antaa ilmaista apua Klimatklivet-hakemuksen laatimisessa.

Nesteytetyllä biokaasulla ylivoimainen toimintasäde

Jo kauan ennen päätöksen tekemistä LBC logistik oli pitänyt silmällä ajoneuvoteollisuuden esittelemiä innovaatioita ja seurannut uusien ympäristöä säästävien polttoaineiden kehitystä.

– Sähkö on paljon esillä erityisesti henkilöautojen voimanlähteenä. Meille kuljetusalalla työskenteleville on kuitenkin tärkeää auton toimintasäde, ja siinä suhteessa sähköllä on rajoitteensa. Se sopii lyhyille matkoille kaupunkiympäristöön, Henrik Gillisson sanoo.

Yrityksellä oli aiempia yhteyksiä Gasumin edustajaan, ja niiden kautta he saivat vastaukset moniin kysymyksiin.

– Koska meidän on pystyttävä kuljettamaan tuotteita lähes kaikkialle maahan, nesteytetyn biokaasun (LBG) kaltainen uusiutuva polttoaine oli meidän tarpeisiimme ylivoimainen ratkaisu. Erityisesti siksi, että tankkausasemaverkosto on nykyään hyvin kehittynyt Ruotsissa, Henrik Gillisson kertoo.

Gasumilla on kunnianhimoinen suunnitelma tankkausasemaverkoston kehittämisestä. Kesäkuun alussa otettiin käyttöön uusi tankkausasema E4-tien varressa Ljungbyssä, elokuussa avautuu täysin uusi asema Göteborgissa ja pian sen jälkeen Gasum avaa aseman Helsingborgissa. Viisitoista raskaan liikenteen tankkausasemaa tekee mahdolliseksi ympäristöä säästävät vähäpäästöiset kuljetukset kaikkialla Ruotsissa.

– Odottamaton lisäbonus on polttoainekustannukset. Nesteytetyllä biokaasulla ajaminen vaikuttaa parin ensimmäinen kuukauden jälkeen edullisemmalta kuin esimerkiksi dieselin käyttäminen. Arvio polttoainekustannuksista on helppo tarkistaa Gasumin verkkosivulla olevalla laskurilla, sanoo Henrik Gillisson.

Vaikuta tässä ja nyt

Pitkä toimintasäde, pienemmät polttoainekustannukset ja vähäisemmät hiilidioksidipäästöt ovat kolme tärkeintä argumenttia sekä Staffanille että Henrikille. Heidän mielestään ei ole muuta vaihtoehtoa, jos kuljetusala aikoo olla mukana luomassa puhtaampaa maailmaa.

– Meillä ei ole aikaa odotella parempia ratkaisuja. Meidän on itse oltava aloitteellisia vähentääksemme hiilidioksidipäästöjemme. Yhdessä pystymme toteuttamaan muutoksen, sanoo Staffan Vilhemsson.

– Nesteytetyn biokaasun ansiosta voimme vaikuttaa asioihin nyt heti lisäämällä puhtaampien kuljetusten osuutta. Uskon, että useamman yrityksen pitäisi uskaltaa toimia samoin, sanoo Henrik Gillisson lopuksi.

Haluatteko tehdä ilmastoteon yrityksenne logistiikassa?

Tutustu mahdollisuuteen hakea tukea yli 16-tonnisen kuorma-auton ostamiseen tai yli kolmen vuoden pitkäaikaisvuokrausta varten. Jos kiinnostuit kaasun hyödyntämisestä logistiikassa ja haluat kuulla tarkemmin lisää, miten kaasuun käyttäminen tukee yrityksenne vastuullisuustavoitteita, autamme mielellämme! Ota meihin rohkeasti yhteyttä.

Moelven on kestävän liikennöinnin edelläkävijä

Tutustu myös näihin
Content image

Kaasukäyttöiset kuljetukset osaksi Satotukun toimintaa

Viime vuosina vastuullisuus on kasvanut merkittäväksi osaksi Satotukun liiketoimintastrategiaa ja esimerkiksi kilpailutettavaa logistiikkaa.

Lue lisää
Content image

Biokaasun liikennekäyttö mullistaa kuljetusalaa

FREJA Transport & Logistics Oy pienentää kuljetustensa ympäristökuormitusta käyttämällä biokaasua Ivecon Stralis NP -rekkaveturissaan.

Lue lisää
Content image

Simeon: ”Kaasu on tulevaisuuden energiaa”

Raskaan liikenteen käyttövoimat ovat tulevaisuuden yhä monimuotoisempia, uskotaan kuljetusyhtiö Simeonissa.

Lue lisää