Kaasukuorma-autojen hankintatukea on voinut nyt hakea noin puolen vuoden ajan. Noin puolet tukeen varatusta miljoonasta eurosta on jo käytetty. Yritykset ovat totisesti tarttuneet tilaisuuteen laskea kaasukäyttöisen kaluston investointikustannuksia.
Jos haluatte hyötyä Traficomin myöntämästä tuesta ja helpottaa vähäpäästöiseen logistiikkaan siirtymistä, kesä 2021 on aika tarttua toimeen. Kuljetusyritysten ja logistiikkapalveluita tilaavien on hyvä hetki syventää yhteistyötä ja sitoutua yhdessä kaasulla kuljettamiseen nyt, kun kalustoinvestointiin saa tuella tuntuvaa helpotusta.
Hankintatukilaki tuli voimaan joulukuussa 2020. Laki olisi voimassa vuoden 2022 loppuun tai kunnes tukeen varattu miljoona euroa olisi käytetty. Nyt kesäkuussa 2021 tukea on jäljellä 489 000 euroa (Traficom 21.5.2021).
Hankintatuen suosiosta kertoo lukujen lisäksi alan ammattilaisten myönteinen ja innokas suhtautuminen siihen. Esimerkiksi Satotukku Oy:n ostopäällikkö Kaisa Malmberg on logistiikkapalveluita tilaavan yrityksen edustajana huomannut, kuinka tuki nousee keskusteluihin. Näin hän kertoi aiemmin julkaistussa artikkelissamme:
”Hankintatuki tulee lähes aina esille, kun puhutaan kuljetusliikkeiden kanssa. Kun kysyntää vähäpäästöiseen logistiikkaa tulee tilaajapuolelta, kuljetusyritykset heräävät siihen ihan eri tavalla. Hankintatukea pidetään hyvänä lisäkannustimena.”
Tarjonnan kasvamista odotetaankin tilaajien keskuudessa, sillä kuluttajien suunnasta tulee jatkuvasti painetta konkreettisiin päästöleikkauksiin.
Myös Vähälä Yhtiöiden hankintapäällikkö Ari Karjalainen kertoi alkuvuodesta 2021 uskovansa, että hankintatuki tulee lisäämään kaasun suosiota ja kaasuajoneuvojen määrää.
”Kaasuautojen hankintapäätöstä tehtäessä on hankintatuella ollut merkittävä päätöstä helpottava rooli varsinkin raskaan kaluston puolella, jossa kustannuserot ovat suurimpia”, Karjalainen kommentoi taannoin. Vähäläkin päätyi käyttämään tukea maksimimäärään uusia ajoneuvoja.
Myös kaasukuorma-autojen valmistajat ja maahantuojat ovat pitäneet tukea hyvänä kannustimena. Esimerkiksi Ivecon myyntipäällikkö Juhani Havia kertoi, että LNG-ajoneuvojen 12 000 euron tuki kattaa noin puolet diesel- ja kaasukäyttöisen ajoneuvon hintaerosta, mikä on isojen investointien kanssa tuntuva kannustin. Havia kuvaili, että hintaero pienenee käytännössä entisestään, mitä enemmän ajokilometrejä kertyy, koska edullisempi polttoaine laskee kokonaiskustannuksia.
Mitä asiantuntijat ovat mieltä hankintatuen merkityksestä logistiikka-alalle? Katso Gasumin video täältä!
Jos edustat logistiikkayritystä, tukea kannattaa hakea heti. Ryhdy siis heti etsimään teille sopivaa rekkaveturia ja hae tukea Traficomin sivuilta!
Miten tukea haetaan? Lataa tästä kätevä muistilista!
Logistiikkapalvelunsa ulkoistavan yrityksen taas kannattaa ottaa tuki puheeksi kumppanien kanssa. Ette luultavasti ole ensimmäisiä, jotka tiedustelevat heiltä vähäpäästöisiä vaihtoehtoja perinteiselle dieselillä kuljettamiselle, mutta voitte vakuuttaa heille, että kysyntää on ja kaasukäyttöiseen kalustoon todella kannattaa panostaa. Yhdessä voitte ylittää viimeisen kynnyksen ja sitoutua kaasulla kuljettamiseen. Hyvä konkreettinen askel teille on pyytää tarjouksia kaasukäyttöisestä logistiikkapalvelusta tuen tuoma huojennus huomioituna.
Haluatko kuulla lisää kaasun mahdollistamista päästövähennyksistä? Autamme mielellämme teitä arvioimaan kaasulogistiikan vaikutuksia hiilijalanjälkeenne sekä löytämään yhteisen sävelen kuljetuskumppanien kanssa.
1.6.2021