Ville Sipponen Gasum

Ville Sipponen

myyntipäällikkö, raskas liikenne
Etelä-Suomi, Länsi-Suomi
p. 0400 818 202
ville.sipponen@gasum.com

Lisätietoja tietosuojakäytännöistämme koskien henkilötietojesi käsittelyä, oikeuksistasi ja kuinka kauan säilytämme henkilötietojasi saat Gasumin tietosuojaselosteesta.

Iveco ja PLC Transit Services kertovat kaasuajoneuvojen suosiosta

Kuljetusala on jo muutaman vuoden ollut kiinnostunut kaasusta. Nyt kun kaasukuorma-autojen hankintatukea on voinut hakea joulukuusta 2020 alkaen, kiinnostus ja kyselyt kasvavat entisestään.

Haastattelimme kaasukuorma-autojen maahantuojaa Ivecoa sekä jo kaksi vuotta kaasulla ajanutta kuljetusyritystä PLC Transit Serviceä. Miten he näkevät hankintatuen hyödyn? Kuinka kaasulla kuljettamisen suosio on kasvanut ja kasvamassa?  Mitä terveisiä heillä on logistiikan tilaajille ja kuljetusyrityksille?

Hankintatuki helpottaa kaasuajoneuvoihin investoimista – myös polttoainekulut ovat dieseliä pienemmät

Joulukuussa 2020 tuli voimaan hallituksen hyväksymä laki kaasukäyttöisten kuorma-autojen hankintatuesta. Lain turvin esimerkiksi kuljetusyritykset ja kunnat voivat saada useita tuhansia euroja tukea uuden, kaasukäyttöisen ajoneuvon hankintaan.

Voit lukea lisää hankintatuesta täältä.

Helmikuun alussa 2021 tukea oli haettu jo 229 000 euroa. Se on siis saanut kuljetusyritykset liikkeelle.

”Jos hankintatukea haetaan samaa tahtia kuin tähän mennessä, se on käytetty kesään 2021 mennessä”, kommentoi Gasumin liikenteen Senior Sales Manager Jani Arala.

Juhani Havia, Ivecon myyntipäällikkö, kertoo, että LNG:tä käyttäville, raskaille ajoneuvoille hankintatukea saa 12 000 euroa per ajoneuvo. Sillä kattaa jo noin puolet hintaerosta, joka uudella diesel- ja kaasukäyttöisellä ajoneuvolla on.

Havia muistuttaa myös, että etenkin raskaammilla ajoneuvoilla ajokilometrejä kertyy niin paljon, että edullisempi polttoaine näkyy kokonaiskustannuksissa ja takaisinmaksuajassa jo muutamassa vuodessa.

Kiinnostus kaasulla ajamiseen kasvussa

Iveco on valmistanut kaasuajoneuvoja vuodesta 1995 lähtien. Heiltä saa kaasua käyttäviä ajoneuvoja kaikissa kokoluokissa. Kuljetusyritys voi kuljettaa kaasulla niin pakettiautojen ja jakeluautojen kokoluokassa kuin 2- ja 3-akselisilla raskailla kuorma-autoilla.

Havia kuvailee itseään kaasun lähetyssaarnaajaksi, joka on kiertänyt jo kymmenen vuotta kertomassa kuljetusyrityksille, milloin ja miksi kaasu on hyvä vaihtoehto dieselin rinnalle.

”Kaasuajoneuvot ovat nyt paljon esillä. Meille tulee viikottain kyselyitä”, Havia toteaa. Hänen mukaansa hankintatuki ei vielä ole mullistanut menekkiä, mutta  kysyntä on selvästi kasvussa.

”Nyt tilataan erityisesti puoliperävaunun vetoautoja sekä 2- ja 3-akselisia alustaversioita”, Havia kertoo.

Ilja Patruhin, yrittäjä PLC Transit Services -yrityksessä, on myös useamman vuoden puhunut kaasun puolesta. Yrityksessä on kahden vuoden ajan ajettu kaasulla dieselin rinnalla.

”Tällä hetkellä kaasuajoneuvoja on kuusi, ja seitsemäs on pian tulossa.”

PLC valitsi Ivecon ajoneuvot, koska heille on erityisen tärkeää tehdä tavarakuljetuksen ympäristöystävällisesti. Ivecon kuorma-autoilla he voivat ajaa puhtaasti kaasulla.

”Ivecon 460 hevosvoiman moottori on optimaalinen ajotehtäviimme – tehoa riittää”, Patruhin lisää.

PLC Transit Servicen kaasukuorma-autot on hankittu kaikki ennen hankintatukea, mutta tukeakin tullaan vielä Patruhinin mukaan hyödyntämään.

Lue myös: Postilla entistä isommat tavaramäärät kulkevat nyt yhä pienemmillä päästöillä

Kaasuajoneuvoilla kuljettaminen ei vaadi yrityksiltä mitään erikoista

On luonnollista, että uuteen siirtyminen arveluttaa. Sekä Patruhin että Havia kuitenkin vakuuttavat, että kaasu on varma valinta, joka ei vaadi kuljetusyrityksiltä suuria muutoksia eikä aiheuta lisävaivaa.

”Monet kysyvät, osaako kukaan korjata kaasukäyttöisiä kuorma-autoja. Kyllä osaa”, Havia vakuuttaa.

”Me olemme ajaneet kaksi vuotta kaasulla, ja tänä talvena on myös huomattu, miten toimintavarma kaasu on talvella. Perushuollot on tehty, mutta mitään muuta erikoista ei ole ollut. Iveco on luotettava yhteistyökumppani”, Patruhin puolestaan kertoo.

Molemmat mainitsevat myös sen, että kaasuajoneuvojen tekniikka on yksinkertaisempi kuin nykyisten dieselajoneuvojen.

Sitoudu kaasuun yhdessä logistiikkakumppanin kanssa

Sekä Patruhin että Havia kannustavat kuljetusyrityksiä ja tilaajaorganisaatioita rohkeuteen. Päästöjä on leikattava jo nyt, ja kaasu on siihen hyväksi todettu, kustannustehokas vaihtoehto.

Havia toivoo lisäksi uskallusta sitoutua puhtaampiin käyttövoimiin.

”Jos kuljetusyritys investoi uuteen kalustoon, he haluavat, että asiakaskin vastaavasti sitoutuu ympäristöystävällisen kuljetuspalvelun asiakkaaksi. Se on hyvää vuorovaikutusta, josta on Suomestakin jo hyviä kokemuksia. Kuljetusliikkeet, jotka investoivat ympäristöasioihin, ovat luotettavia kumppaneita.”

 

16.3.2021