Asiantuntijamateriaalit puhtaampaan logistiikkaan

Tutustu maksuttomiin asiantuntijamateriaaleihimmme ympäristöystävällisestä ja kustannustehokkaasta logistiikasta.

 

Tutustu materiaaleihin

Jopa 59 % suomalaisista kuljetusyrityksistä kiinnostunut kaasukuorma-autoista – Uusi hankintatuki toimii merkittävänä kannustimena

Suomalaisten kuljetusyritysten tietoisuus kaasusta polttoaineena on kasvanut. Samalla myös yritysten mielikuvat kaasusta ovat parantuneet. Tuore tutkimus paljastaa, että jopa 59 prosenttia yrityksistä on kiinnostunut kaasusta. Kiinnostusta on lisännyt entisestään kaasukuorma-autojen hankintatuki.

Kaasukäyttöiselle raskaalle liikenteelle tarkoitettu hankintatuki on lisännyt selvästi suomalaisten kuljetusyritysten kiinnostusta kaasua kohtaan. Gasumin teettämä tutkimus paljastaa, että 61 prosenttia suomalaisista kuljetusyrityksistä kokee olevansa tuen myötä aiempaa kiinnostuneempia kaasukuorma-autoista. Value Clinicin toteuttama tutkimus tehtiin tammikuussa 2021. Siihen osallistui 152 päättäjää suomalaisista kuljetusalan yrityksistä.

Hankintatuki on nesteytettyä kaasua käyttäville kuorma-autoille 12 000 euroa ja paineistettua kaasua käyttäville 5 000 euroa. Kokonaisuudessaan Suomen hallitus on varannut tukirahaksi miljoona euroa. Tukea on myönnetty joulukuusta 2020 alkaen, ja heinäkuun 2021 alussa tukirahasta oli jäljellä jo alle puolet.

Lue lisää: Hankintatuesta puolet jo käytetty – viime hetket madaltaa kynnystä kaasukuorma-autojen investointiin

Kaasu kiinnostaa etenkin yli 15 kuorma-autoa omistavia yrityksiä

Logistiikka kuuluu yritysten ydintoimintoihin, joten vähäpäästöisillä polttoaineilla on merkittävä rooli yritysten ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Tämän huomasi myös tutkimustuloksista. Jopa 73 prosenttia kuljetusyrityksistä kertoi kiinnittävänsä huomiota ympäristöasioihin, ja yhteensä 59 prosenttia vastaajista oli kiinnostunut sekä maakaasusta että biokaasusta.

Lue lisää: 4 vinkkiä hyvään vastuullisuusstrategiaan ja logistiikan huomioimiseen

“Vastuullisuus on keskeinen osa Gasumin strategiaa. Meidän tehtävämme on auttaa asiakkaitamme vähentämään päästöjään ja pienentämään hiilijalanjälkeää. Kaasu on kustannustehokas keino pienentää logistiikan ilmastovaikutuksia, jota myös raskaan liikenteen teknologinen kehitys tukee. Kaasun valitseminen polttoaineeksi tukeekin yritysten vastuullisuusstrategioita ja vie niitä jälleen yhden askeleen kohti puhtaampaa tulevaisuutta”, Gasum Suomen liikenteen johtaja Olli Paasio sanoo.

Samankaltainen tutkimus toteutettiin myös kaksi vuotta sitten vuonna 2019. Nyt julkaistun tutkimuksen mukaan sekä yritysten tietoisuus että mielikuvat kaasusta ovat sittemmin parantuneet. Etenkin yritykset, jotka omistavat yli 15 kuorma-autoa, pitävät kaasua jo lähes yhtä varteenotettavana käyttövoimana kuin perinteistä dieseliä.

Kaasu on nousussa myös muualla Euroopassa

Kaasukäyttöisen raskaan liikenteen kannalta suurimmaksi kehityskohteeksi koetaan vuoden 2019 tapaan tankkausverkosto. Merkittävä osa Gasumin strategiaa onkin Pohjoismaiden kaasutankkausasemaverkoston laajentaminen. Suomen lisäksi verkosto kasvaa myös Ruotsissa ja Norjassa. Tällä hetkellä Gasumilla on Suomessa kymmenen raskaalle liikenteelle tarkoitettua tankkausasemaa, jotka sijaitsevat Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Liedossa, Oulussa, Seinäjoella, Turussa ja Vantaalla.

Tankkausasemien verkosto laajenee jatkuvasti myös muualla Euroopassa. NGVA:n tilastojen mukaan Euroopassa on yli 400 tankkausasemaa, jotka tarjoavat LNG:tä. Suomessa sijaitsevien asemiensa lisäksi Gasumilla on 19 raskaalle liikenteelle tarkoitettua asemaa Ruotsissa ja yksi Norjassa – tosin Norjaan avataan tänä kesänä myös toinen asema.

“Tämä on selkeä osoitus siitä, että kaasua pidetään mielenkiintoisena vaihtoehtona myös muualla kuin Suomessa. Gasumin tavoite on lisätä biokaasun tuotantoa ja sen hankintaa 4 tWh:iin vuoteen 2025 mennessä. Uusiutuvan biokaasun käyttö tieliikenteessä on avain päästöjen vähentämiseen, ja tavoitteemme mahdollistaa peräti miljoonan tonnin kumuloituvan päästövähennyksen”, Olli Paasio sanoo.

Lue lisää: Miten siirtyä ympäristöystävälliseen kuljettamiseen?

Merkittävä virstanpylväs matkalla kohti tavoitetta oli Turun Topinojan biokaasulaitoksen laajennus. Laitos tuottaa nyt vuodessa 60 GWh nesteytettyä biokaasua (LBG), mikä vastaa 125 kuorma-auton vuotuista kulutusta. Topinojan laitos on ensimmäinen biokaasulaitos Suomessa, joka pystyy nesteyttämään tuottamansa biokaasun.

 

16.7.2021

Tutustu myös näihin
Autotiet
ARTIKKELI

Vinkit päästövähennyksiin vastuullisuusasiantuntijoille

Teollisuusyrityksissä tehdään merkittäviä ilmastotekoja jo nyt, mutta miten löytää tehokkaat keinot leikata päästöjä nopeasti vielä lisää? Poimi vinkkimme!

Lue lisää
Rekka liikenteessä
ARTIKKELI

Logistiikan päästöt kuriin kustannustehokkaasti

LUT-yliopiston väitöskirjatutkija Oskari Lähdeaho on tutkinut logistiikan päästöjä. Mitkä ovat parhaat tavat saada logistiikan hiilijalanjälki kuriin?

Lue lisää
Content image
ARTIKKELI

Puhtaampia polttoaineita raskaaseen liikenteeseen: vertailussa nesteytetty biokaasu, HVO-diesel ja sähkö

Sekä EU että kuljetusalan asiakkaat edellyttävät päästöjen vähentämistä. Millaisia tarjolla olevat polttoaineratkaisut ovat toisiinsa verrattuina?

Lue lisää