Testaa, kuinka paljon päästösi pienenevät vaihtamalla uusiutuvaan biokaasuun
Nyt jos koskaan on oikea aika kiinnittää huomiota liikenteen päästöihin. Ajamalla kilometrisi biokaasulla, olet mukana vähentämässä liikenteen päästöjä jopa 90 %.
Kun Hellapoliisi-ruokasivustostaan tunnettu Kati Jaakonen kuuli, että auto voi kulkea biojätteistä tehdyllä kaasulla, hän innostui. Kun vielä kävi ilmi, että Katin lempimerkki Audi valmistaa kaasuautoja, päätös oli selvä: diesel-Audi sai väistyä kaasuauton tieltä.
Kati kuuli biojätteen ja autoilun yhteydestä ensimmäisen kerran vieraillessaan haukivuorelaisella vihannesvarastolla, jossa oli laatikoittain kaalinlehtiä matkalla biokaasulaitokselle. Kun hänelle valkeni, että luomutilan jätteistä tehdään polttoainetta autoille, ajatus auton vaihdosta alkoi kyteä.
”Ihmettelin, voiko auto oikeasti kulkea biojätteestä tehdyllä polttoaineella. Olin ihan että vau, mikä voisi sopia minulle paremmin kuin kaasuauto.”
Vähäpäästöisyyden ja ekologisuuden ohella juuri ajatus kierrättämisestä on Katille tärkeää. Sähköautosta hän ei ollut innostunut, sillä litiumakkujen tuotantoon liittyvät epäkohdat mietityttivät. Myöskään sähköauton pitkä latausaika ei houkutellut.
Kati ja hänen miehensä ovat tykästyneet Audeihin, joka on ollut heidän luottomerkkinsä jo 14 vuoden ajan. Heidän edellinen autonsa oli dieselkäyttöinen Audi A6.
”Audit ovat olleet luotettavia. Ja kauniita! Tykkään, että auto saa näyttää hyvältä”, Kati hymyilee.
Niinpä pariskunta ilahtui kuullessaan, että Audin valikoimista löytyy myös kaasuautoja. Ensin kiikarissa oli käytetty Audi A5 Sportback g-tron, mutta lopulta he päätyivät saman mallin autoon upouutena.
”Päädyimme tilaamaan uuden auton, johon saimme kaikki haluamamme varusteet. Mies sai tekniikkansa ja minä sain hierovat penkit.”
Jaakosen perheen autoilu lisääntyi toissa kesänä, kun he hankkivat mökin Etelä-Savosta. Edestakainen matka kotoa Helsingistä mökille on noin 600 kilometriä, ja kun mökillä käydään useita kertoja kuussa, kilometrejä kertyy reilusti.
Kati iloitsee, että kaasuautoon vaihtamisen myötä tankkauskulut ovat aiempaa edullisemmat. Toistaiseksi tankkaus ei maksa heille mitään, sillä uuden kaasuauton ostajan kampanjaetuna he saivat lähes vuoden ilmaiset biokaasut kaupan päälle.
Myös edun päättymisen jälkeen polttoainekulut pysyvät aisoissa, sillä dieseliin ja bensaan verrattuna kaasun tankkaaminen on ilahduttavan edullista.
Toisaalta kaasuun siirtyminen merkitsi myös sitä, että tankilla on käytävä nyt entistä tiheämmin.
”Etukäteen meitä vähän jännitti, miten totumme tiheämpään tankkausväliin. Edellinen automme kulki 1 400 kilometriä yhdellä tankillisella. Nykyisellä pääsee noin 600 kilometriä, kun sekä kaasu- että bensatankki ovat täynnä”, Kati sanoo.
Bensalla ei juuri ole tarvinnut ajaa, sillä biokaasun tankkaamisesta on tullut jo luonteva osa ajorutiinia.
”Käymme usein kaasuaseman ohi ajaessamme tankkaamassa, vaikka tankki olisi puolillaan.”
Lähimmälle kaasutankkausasemalle on Jaakosten kotoa reilun kymmenen kilometrin matka, ja mökkimatkan varrelta löytyy useita asemia.
Tankkausasemalla käydessään Kati on ottanut tavaksi jututtaa muita kaasuautoilijoita.
”Varsinkin Lahdessa näyttää olevan paljon kaasuautoja, ja tankkausasemalle tulee koko ajan porukkaa. Olen kysellyt, kuinka kauan he ovat kaasuautoilleet ja millaisia kokemuksia heillä on. Kaikki ovat olleet todella tyytyväisiä.”
Kati toivoo voivansa välittää kaasuautoilun ilosanomaa myös sellaisille ihmisille, jotka eivät ole biokaasulla ajamisesta kuulleetkaan. Siksi hän halusi teipata autoonsa Hellapoliisin logon lisäksi vihannesten kuvia ja tekstin ”biojätteestä biokaasuksi”.
”Uskon, että on aika paljon ihmisiä, jotka eivät tiedä tästä. Toivon, että kun he näkevät meidän auton, heille heräisi ajatus: voiko auto oikeasti liikkua sillä, mitä minä laitan bioroskikseen? Koska minun mielestäni se on ihan huikea ajatus.”
Julkaistu 25.10.2021