Omnia tarjoaa ammatillista koulutusta

  • Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia tarjoaa ammatillista toisen asteen koulutusta ja lukiokoulutusta, nuorten työpajoja, ammattitutkintoja ja vapaan sivistystyön kursseja sekä koulutusta, ammatillisia kursseja ja rekrytointitukea yrityksille.

  • Omnialla on kumppanuuksia 3000 yrityksen kanssa ja koulutuskuntayhtymä osallistuu vahvasti alueen yritystoiminnan ja kaupan palveluihin.

Heidi Kuoppala

Heidi Kuoppala

Liiketoimintapäällikkö, myynti, henkilöautoliikenne
puh. 050 440 9793 
heidi.kuoppala@gasum.com

Lisätietoja tietosuojakäytännöistämme koskien henkilötietojesi käsittelyä, oikeuksistasi ja kuinka kauan säilytämme henkilötietojasi saat Gasumin tietosuojaselosteesta.

Kaasuautolla kiinni kuljetusalan töihin

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian kuljetusalan oppisopimusopiskelijat pitävät kaasuautoja erikoisina, mutta kiinnostavina ajoneuvoina.

”Aika erikoinen ja omanlaisensa auto” oli ensimmäinen ajatus, kun kuljetusalaa Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniassa opiskeleva Kimmo Sirjonen pääsi tutustumaan kaasuautoihin Omnian Nuorten Kuljetuspajalla.

Kuljetuspaja on Omnian 17–29-vuotiaille työttömille nuorille tarkoitettu työpaja, johon voi tulla apulaiseksi tai suorittamaan kuljetusalan tutkinnon oppisopimuskoulutuksella.

Sirjonen opiskelee Kuljetuspajalla oppisopimuksella. Opinnot ovat vasta alussa, mutta Kuljetuspajan käytännöt ja Omnian kolme kaasukäyttöistä Volkswagen Caddya ovat tulleet Sirjoselle jo varsin tutuiksi.

– Vaati vähän totuttelua opetella ajamaan niillä. Varmaan siksi, kun kaasuauto kiihtyy hieman diesel- tai bensiinikäyttöistä autoa hitaammin, Sirjonen pohtii.

Toisaalta kaasuautojen hiljaisuus miellyttää.

– Se on ehdoton plussa. Autoja on myös mukava ajaa.

Monelle nuorelle ekologisuus ja ympäristöstä huolehtiminen ovat sydäntä lähellä, ja kaasuautot istuvat varsin hyvin näihin arvoihin. Nyt, kun Sirjosella on takana vajaa pari kuukautta kaasuautoilua, on ajaminen muodostunut jo rutiiniksi.

– Tankkauksessa on vähän eroa bensiini- tai dieselkäyttöiseen autoon verrattuna, mutta sekin on loppujen lopuksi aika helppoa, Sirjonen pohtii.

Näppärä vaihtoehto pientavarakuljetuksiin

Sirjoselle Omnian Kuljetuspajan kaasuautot ovat ensimmäinen kosketus kaasuautoilun maailmaan.

– En ollut törmännyt tällaisiin autoihin koskaan. Ehkä siksi alussa kaasuautolla ajaminen tuntui ihmeelliseltä. Lopulta kaasuauton käyttö on varmaan tottumiskysymys. Luulen, että jos en olisi aiemmin ollut autojen kanssa paljoa tekemisissä, en välttämättä olisi edes huomannut, että nämä kulkevat kaasulla.

Kaasuautot ovat olleet osa Omnian Kuljetuspajan autovalikoimaa keväästä 2020 saakka.

– Autot ovat toimineet käytössämme hyvin. Kuljetuspajassa tehdään muun muassa erilaisia pientavarakuljetuksia, ja lisäksi ajamme esimerkiksi erilaisia ruoka- ja henkilökuljetuksia. Kaikki kaasuautomme ovat tila-autoja, ja yksi on erityisesti tavarankuljetukseen sopiva pienpakettiauto, kertoo nuorten työpajoilla Kuljetuspajaa vetävä pajaohjaaja Pertti Jokinen.

Jokaisella Kuljetuspajan kaasuautolla ajetaan noin 15 000 kilometriä vuodessa, ja ajot ovat pääasiassa melko lyhyitä. Kimmo Sirjonen kertoo ajomatkojen vaihtelevan päivittäin vajaan sadan kilometrin ja 300 kilometrin väliltä.

Ikkuna kaasuautoilun pariin

Jokisen mukaan Kuljetuspajalla on työpajatoiminnan lisäksi tärkeä tehtävä paikkana, jossa nuoret kuljettajat voivat tutustua kaasuautoiluun ja vähäpäästöisempään ajamiseen.

– Kaasuautot on otettu erittäin hyvin vastaan. Olen huomannut, että kun istumme ensi kertaa ratin taakse ja kerron, missä kaasumittari ja bensamittari ovat, monella on vähän hölmistynyt ilme. Ensimmäisen tankkauksen jälkeen jokainen on kuitenkin sanonut, ettei ajaminen ollutkaan sen kummempaa. Tankkaaminen on helppoa, ja tankkausasemia on pääkaupunkiseudulla useita, Jokinen sanoo.

Kuorma-autonkuljettajaksi tähtäävä Kimmo Sirjonen on päässyt ajamaan kaasuautoilla jo mitä moninaisempia ajoja ja kuljetuksia. Ajokilometrien karttuessa hän on myös huomannut tankkauksen edullisuuden ja kaasuautojen kevyemmän ympäristökuormituksen.

– Voisin tämän perusteella hyvin suositella kaasuautoa sellaiselle, joka tarvitsee taloudellisen ja vähäpäästöisen käyttöauton, Sirjonen sanoo.

18.6.2021

Tutustu myös näihin
Content image
ARTIKKELI

Kartoitusta, suunnittelua, lupaprosesseja – Miten Gasumin asemahankkeet tyypillisesti etenevät?

Kaasutankkausaseman perustaminen vaatii paljon muutakin kuin itse aseman rakentamisen. Gasum kartoittaa jatkuvasti uusia mahdollisia sijainteja Pohjoismaissa...

Lue lisää
Content image
ARTIKKELI

Pääsikö talvi yllättämään? Testaa tietosi talviautoilusta!

Aiheuttaako liukas keli tai lumipyry sinulle ylimääräisiä sydämenlyöntejä ratin takana, vai suhailetko talvella yhtä vakain ottein kuin kesällä? Tee testi ja...

Lue lisää
Content image

Kaasuauto talvella: kolme syytä, miksi kaasuauto sopii loistavasti talviautoiluun

Kaasuauto on luotettava menopeli, joka ei hyydy kovillakaan pakkasilla. Myöskään auton toimintasäde ei lyhene, vaikka lämpömittari n lukema painuisi reilusti...

Lue lisää