Jani Arala, Gasum

Jani Arala

Head of Traffic Solutions
p. 044 054 8583
jani.arala@gasum.com

Lisätietoja tietosuojakäytännöistämme koskien henkilötietojesi käsittelyä, oikeuksistasi ja kuinka kauan säilytämme henkilötietojasi saat Gasumin tietosuojaselosteesta.

Kaasukäyttöinen raskas liikenne yhä suositumpaa – webinaarissa hankintatuen merkityksestä

Maailmalla on jo huomattu, että hankintatuella vähäpäästöisten kaasukuorma-autojen määrä saadaan nousuun. Samaa on ennustettu Suomessa tapahtuvan nyt, kun hankintatukilaki on saatu voimaan. Mitä kuuluu kaasulogistiikalle, ja mitkä seikat lisäävät sen suosiota aikana, jolloin liikenteen päästöjen leikkaaminen on niin tärkeää?

Monia syitä vähentää raskaan liikenteen aiheuttamia päästöjä

Yrityksien panostukset ympäristöystävällisyyteen ja vastuullisuuteen ovat hyvin yleisiä. Jotkut ovat jopa ilmoittaneet hiilinegatiivisia päästötavoitteita! Syitä löytyy yhteisten päästövähennystavoitteiden ja rajoitteiden lisäksi esimerkiksi kuluttajien toiveista, ja yhä enemmän myös vihreiden vaihtoehtojen tarjonnan kasvusta.

Jotta tärkeisiin kansainvälisiin päästötavoitteisiin päästäisiin, monelle alalle onkin asetettu rajoitteita, joilla hillitään kasvihuonekaasupäästöjen kasvua. Logistiikka-alalla pyritään myös pienentämään hiilijalanjälkeä, esimerkiksi Euroopan komission asetus linjaa, että

  • uusien ajoneuvojen CO2-päästöjen tulee olla 15 prosenttia alemmat kuin vuoden 2019 vastaavat päästöt

  • vuonna 2030 uusien ajoneuvojen päästöjen tulee olla vähintään 30 prosenttia pienemmät.

Raskaan liikenteen päästöjä ohjaa vähentämään myös yhä tiedostavammat asiakkaat. Kuluttajat toivovat kestäviä vaihtoehtoja ja jopa vaativat yrityksiä tarjoamaan entistä vihreämpää palvelua. Myös logistiikkayrityksissä vastataan tähän tarpeeseen, kun tilaajayritykset utelevat, onko heillä vaihtoehtoja perinteiselle dieselkäyttöiselle kuljetukselle.

Muun muassa hankintatuki kasvattaa kaasuajoneuvojen määrää

Kaasuajoneuvojen määrä on ollut isossa kasvussa viime vuosina, ja se tulee kasvamaan entisestään. Mistä tämä muutossuunta alalla?

  1. Tankkausverkosto laajenee. Siinä missä pari vuosikymmentä sitten kaasun tankkausverkosto ei vielä kattanut jokaisen liikennöitsijän reittejä, tankkausasemien määrä on nyt kasvanut niin paljon, että kaasu on toimiva vaihtoehto yhä useammalle logistiikka-alan yritykselle.

  2. Kalustotarjonta kasvaa. Vähäpäästöinen liikenne vaatii luonnollisesti vähäpäästöisiä polttoaineita ja kalustoa. Viime vuosina yhä useammat valmistajat ovat tuoneet markkinoille laadukkaita malleja kaasukäyttöisistä paketti- ja kuorma-autoista. Kun tarjonta kasvaa, usein hinnatkin laskevat, ja näin esimerkiksi nesteytetyllä maa- tai biokaasulla kulkevat rekkaveturit ovat monien logistiikkayritysten hankintalistalla.

  3. Hankintatuki pienentää alkuinvestointia. Loppuvuodesta 2020 voimaan tullut hankintatukilaki tarjoaa logistiikkayrityksille helpotusta kaasuajoneuvoihin investoimiseen. Hankintatuella voi saada tukea jopa viiden 16-tonnisen tai sitä suuremman, kaasukäyttöisen kuorma-auton ostamista tai kolmen vuoden pitkäaikaisvuokrausta varten. Hankintatuki on monissa muissa maissa osoittautunut hyvin suosituksi. Esimerkiksi Ruotsissa yli tuhat raskaan kaluston ajoneuvoa hakeutui vastaavan tukiohjelman piiriin, Saksassa puolestaan yli 2 800. Siksi myös Suomessa tuen myötä kaasuajoneuvoja tullaan hankkimaan paljon entistä enemmän.

Vähälän kokemukset kaasusta ja vihreästä logistiikasta myönteisiä

Gasumin hiljattain järjestämässä webinaarissa oli vieraana Vähälä Logistics Oy:n toimitusjohtaja Ville Vähälä. Täyden palvelun logistiikkayhtiö Vähälä Logistics hankki ensimmäisen LNG-rekkaveturinsa vuonna 2019.

Vihreän logistiikka-alan tienraivaajaksikin kutsuttu Vähälä on halunnut laajentaa palveluvalikoimaansa vastuullisilla vaihtoehdoilla. Webinaarissa Ville Vähälä kuvaili vastuullisuuden aina kuuluneen luotsaamansa perheyrityksen arvoihin. Siinä missä se ennen merkitsi ennen kaikkea sanansa pitämistä, nyt se kattaa myös ympäristöarvot ja kestävän kehityksen.

Tällä hetkellä Vähälällä on kalustossaan yhteensä kuusi kaasukäyttöistä kuorma-autoa, kaksi täyssähköpakettiautoa kaupunkijakeluun sekä yksi sähköllä toimiva jakelupyörä pienempien pakettien toimitukseen. Kaasuajoneuvoista viisi on hankittu aivan tuoreeltaan hankintatuen turvin.

Lue lisää Vähälä Logisticsin kokemuksista kaasukäyttöisten rekkaveturien käytöstä ja mietteitä hankintatukilaista!