Asiantuntijamateriaalit

Jani Arala, Gasum

Jani Arala

Head of Traffic Solutions
p. 044 054 8583
jani.arala@gasum.com

Lisätietoja tietosuojakäytännöistämme koskien henkilötietojesi käsittelyä, oikeuksistasi ja kuinka kauan säilytämme henkilötietojasi saat Gasumin tietosuojaselosteesta.

Kysyimme, mitä vastuullisuuspäälliköille tulee mieleen sanasta ”kaasukuorma-auto”

Vastuullisuus on laaja aihealue. Viime vuosina monissa yrityksissä on painotettu vastuullisuudessa hiilidioksidipäästöihin. Yritysten hiilijalanjälkeä lasketaan tarkemmin ja yritykset laativat suunnitelmia, kuinka eri osa-alueiden ilmastovaikutuksia voidaan pienentää.

Siksi myös vastuullisuudella ja vähäpäästöisellä logistiikalla on yhä kasvava merkitys yritysten toiminnassa, koska valtion ja EU:n tasolta tulee vaatimuksia ja suosituksia. Gasum haastatteli kolmea yritystä vähäpäästöisen logistiikan ja kaasukäyttöisten ajoneuvojen merkityksestä. Satotukun Kaisa Malmberg, PostNordin Ilmo Strömberg ja Valion Petteri Tahvanainen kertovat kaikki, miten he kokevat vähäpäästöisen logistiikan ja kaasukäyttöiset ajoneuvot ja miten ne yhdistyvät osaksi edustamiensa yritysten ilmastotekoja.

Kaasusta on monia mielikuvia, mutta aina se nähdään mahdollisuutena

Maa- ja biokaasu ovat ihmisille yhä tutumpia, vaikka sana ”kaasu” ei ensimmäisenä tuokaan kaikille mieleen raskaan liikenteen vähäpäästöistä polttoainetta.

”Kaasu on myös yksi aineen kolmesta olomuodosta, ja siitä tulee mieleen keveys. Usein ensimmäinen ajatus kaasusta ja kuorma-autosta yhdessä on, että onko siinä tarpeeksi voimaa liikuttaa raskasta kalustoa. On huomattu, että kyllä on”, Kaisa Malmberg, Satotukun ostopäällikkö, pohtii.

Kaasupolttoaineet nähdään yrityksille mahdollisuutena leikata päästöjä konkreettisesti aikana, jolloin hiilijalanjäljen pienentäminen on entistä kriittisempää.

Myös Valion kehityspäällikkö Petteri Tahvanainen tunnisti kaasukäyttöisen logistiikan mahdollisuudet.

”Kuulin kaasukuorma-autojen mahdollisuuksista ensimmäisen kerran 2017. Pelkkä kaasu sanana sai näkemään, että tässä polttoaineessa on potentiaalia. Tartuin heti mahdollisuuteen”, kertoo puolestaan Tahvanainen.

Kaasu nähdään vahvasti osana kestävää ja fossiilitonta logistiikkaa, nykyisyyden ja tulevaisuuden ratkaisuna.

”Kaasukäyttöiset kuljetusvaihtoehdot antavat toivoa, että vaihtoehtoja dieselille on ja ne yleistyvät. Biokaasu tuntuu vaihtoehdoista luonnollisimmalta, ja se vie meitä lähemmäs kiertotalouden ihannetta”, Malmberg kertoo.

Kiertotalous liitetäänkin hyvin usein biokaasuun, jonka polttoaineen elinkaaren aikaiset kasvihuonekaasupäästöt ovat jopa 90 % alhaisemmat kuin perinteisen dieselin.

”Valiolle tärkeää on kierrätyksen näkökulma. Biokaasun tuottamisessa käytetään tuotannon sivujakeita. Maitoa voidaan hyödyntää siis kokonaan eikä tarvitse hävittää erikseen esimerkiksi tuotannosta syntyviä sivujakeita, joita ei voida hyödyntää tuotannossa. Kun lehmänlannasta tehdään biokaasua, se syö metaanipäästöjä pois ilmakehästä. Siksi näen etenkin biokaasun suurena mahdollisuutena, jonka käyttö tulee varmasti laajenemaan”, Tahvanainen kertoo.

Pohjimmiltaan tärkeintä on, miten kaasulla kuljettaminen todella auttaa leikkaamaan päästöjä.

”Kaasun käytössä parasta on, että käytämme uusiutuvaa, paikallista energiaa, jolla CO2-päästöt vähenevät konkreettisesti”, PostNordin Quality System Manager Ilmo Strömberg kertoo.

Lue lisää blogiartikkelista Logistiikan päästöjen ja kulujen leikkaaminen samassa paketissa

Hankintatuki on tärkeä ja puhuttava porkkana kuljetusyrityksille

Joulukuun alussa 2020 voimaan tuli kaasukuorma-autoja koskeva hankintatukilaki. Vain puolessa vuodessa liki puolet tukeen varatusta miljoonasta eurosta on käytetty.

Myös haastateltavamme ovat kuulleet hankintatuesta ja puhuneet siitä yhteistyökumppaniensa kanssa.

”Kaasukuorma-autojen hankintatuki tulee lähes aina esille, kun puhutaan kuljetusliikkeiden kanssa”, Malmberg kertoo. ”Kun kysyntää vähäpäästöiseen logistiikkaa tulee tilaajapuolelta, kuljetusyritykset heräävät siihen ihan eri tavalla. Hankintatukea pidetään hyvänä lisäkannustimena.”

Hankintatukea odotettiin kuljetusalalla pitkään. Vastaavista tuista oli esimerkiksi muualla Euroopassa jo hyviä kokemuksia. Siksi tuki on otettu ilolla vastaan myös Suomessa.

”PostNord toimii useissa maissa, ja olemme huomanneet, että kansainvälisesti fossiilittomia polttoaineita ja niihin siirtymistä halutaan tukea. Itse tuet ovat maakohtaisia, mutta trendi on sama muuallakin maailmassa”, sanoo Strömberg.

Tuki on taloudellisesti merkittävä ja madaltaa kynnystä siirtyä kuljettamaan kaasulla.

”Hankintatuki on hyvä porkkana ja saa yritykset kokeilemaan kaasua entistä rohkeammin. Toisaalta sen ei kannata olla ainoa kannustin. Taustalla pitäisi olla vastuullisen toiminnan isommat tavoitteet”, Tahvanainen pohtii.

Voit lukea lisää hankintatuen merkityksestä kuljetusalalle täältä.

Vähäpäästöistä logistiikkaa tarvitaan, vaikka maailman muuttaminen ei ole helppoa

Entä mitä Satotukku, Valio ja PostNord haluaisivat kertoa muille vastuullisuuden asiantuntijoille ja yrityksille?

”Tsemppiä kaikille vastuullisuusasioiden kanssa työskenteleville!” toivottaa Strömberg. ”Yksin ei voida maailmaa muuttaa, vaan meidän kaikkien on osallistuttava.”

Tahvanainen on korostanut Valion halua olla askeleen edellä ja kehittää ratkaisuja. ”Emme mene sieltä, missä aita on matalin, vaikka se aiheuttaisi hikipisaroita. Siksi voimme seisoa selkä suorana, että me olemme todella tehneet muutosta.”

”Haluaisin sanoa muille vastuullisuuspäättäjille, että uskaltakaa kysellä yhteistyökumppaneilta ja kuljetusyrityksiltä lisää kaasulla kuljettamisesta. Meidän ei tarvitse itse olla asiantuntijoita logistiikka-alalla, mutta kun uskallamme ottaa asian puheeksi ja tutkia asioita, uusi vähäpäästöisempi kuljetusmaailma aukeaa”, Malmberg kannustaa.

Biokaasu ja maakaasu ovat kustannustehokas tapa leikata logistiikan päästöjä

Liikenne tulee mullistumaan tulevien vuosikymmenten aikana, mutta tuntuvia päästövähennyksiä varten yritysten ei tarvitse odottaa vetyautojen läpimurtoa. Kaasu on vaihtoehto, joka on käytettävissä jo nyt ja auttaa konkreettisesti leikkaamaan päästöjä ilman, että polttoainekustannukset nousevat.


17.5.2021

Tutustu myös näihin
Autotiet
ARTIKKELI

Vinkit päästövähennyksiin vastuullisuusasiantuntijoille

Teollisuusyrityksissä tehdään merkittäviä ilmastotekoja jo nyt, mutta miten löytää tehokkaat keinot leikata päästöjä nopeasti vielä lisää? Poimi vinkkimme!

Lue lisää
Rekka liikenteessä
ARTIKKELI

Logistiikan päästöt kuriin kustannustehokkaasti

LUT-yliopiston väitöskirjatutkija Oskari Lähdeaho on tutkinut logistiikan päästöjä. Mitkä ovat parhaat tavat saada logistiikan hiilijalanjälki kuriin?

Lue lisää
Content image
ARTIKKELI

Rekkafanit biokaasun jäljillä

Rekkafanit-sarjassa Nooa, Eevi ja Daniel tutustuvat biokaasulla kulkeviin rekkoihin ja suunnittelevat tulevaisuuden rekkoja.

Lue lisää