Content image

Jacob Granqvist

johtaja, meriliikenne
p. 040 483 9129
jacob.granqvist@gasum.com

Ruotsalainen laivayhtiö Destination Gotland näyttää tietä puhtaampaan tulevaisuuteen lisäämällä biokaasun käyttöä

Ruotsin tunnetuimpiin matkustajalaivayhtiöihin kuuluva Destination Gotland on päättänyt nostaa biokaasun osuutta kaasukäyttöisten alustensa polttoaineseoksessa yhdestä kymmeneen prosenttiin. Tämä vähentää yhtiön polttoaineista aiheutuvia vuotuisia hiilidioksidipäästöjä 9 000 tonnilla.

Destination Gotlandin matkustajalautat operoivat yhdellä Ruotsin suosituimmista lomamatkareiteistä ja kuljettavat joka vuosi yli 1,8 miljoonaa matkustajaa mantereella sijaitsevista Nynäshamnin ja Oskarshamnin satamista Gotlannin saarelle. Yhtiö on nyt päättänyt nostaa biokaasun osuutta kaasukäyttöisten alustensa polttoaineseoksessa ja ottaa siten ison harppauksen meriliikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Destination Gotland on matkustaja-alusliikenteen edelläkävijä tarjotessaan matkustajilleen puhtaammat ja ympäristöystävällisemmät merimatkat.

Biokaasun osuuden nostaminen polttoaineseoksessa vähentää päästöjä roimasti 

Destination Gotland investoi ensimmäiseen kaasukäyttöiseen alukseensa vuonna 2019 ja toiseen vuonna 2020. Vaihto tavanomaisista laivapolttoaineista maakaasuun vähensi päästöjä saman tien 20 prosentilla. Alukset kulkevat sekä maakaasulla että biokaasulla tai niiden seoksella, ja biokaasua käytettäessä hiilidioksidipäästöt vähenevät vielä entisestään. Destination Gotland käytti aluksi polttoaineseosta, jossa on yksi prosentti biokaasua ja loput maakaasua, ja nyt yhtiö nostaa biokaasun osuuden kymmeneen prosenttiin, minkä ansiosta sen hiilidioksidipäästöt vähenevät vielä 9 000 lisätonnilla vuodessa. Biokaasun käyttöä lisäämällä yhtiö kuljettaa matkustajansa puhtaammin jo tänään ja mahdollistaa täysin fossiilittomat merimatkat tulevaisuudessa.

“Tämä on meille valtavan tärkeä askel, ja olen ylpeä ja iloinen siitä, että olemme omalla panoksellamme mukana viemässä merenkulkua vähäpäästöisempään suuntaan. Pyrimme tekemään lauttamatkoista Gotlantiin ilmastofiksuja viimeistään vuonna 2045 ja mielellään jo paljon sitä aiemmin”, sanoo Destination Gotland ‑yhtiön toimitusjohtaja Christer Bruzelius. 

Gasum toimittaa Destination Gotlandin aluksille sekä nesteytetyn maakaasun (LNG) että nesteytetyn biokaasun (LBG)

Gasum on yksi Pohjoismaiden suurimmista biokaasun tuottajista ja kehittää biokaasun teollisen mittakaavan tuotantoa. Yhtiön tavoitteena on lisätä biokaasun tarjontaa kasvattamalla biokaasun tuotantoa ja hankintaa vuoteen 2025 mennessä 4 terawattituntiin. Lisäys vastaa biokaasun koko vuoden 2019 käyttömäärää Ruotsissa. Biokaasutuotannon avulla olisi mahdollista saavuttaa miljoonan hiilidioksiditonnin kasvihuonekaasupäästövähenemä. Biokaasun parempi saatavuus merenkulun polttoaineeksi on elintärkeää Ruotsin ilmastotavoitteiden saavuttamiselle. 

“Destination Gotland on ottanut todella upean askeleen hiilijalanjälkensä pienentämiseksi, ja olemme Gasumilla iloisia pystyessämme maakaasua ja biokaasua toimittamalla mahdollistamaan sekä hiilidioksidi- että hiukkaspäästöjen merkittävät vähennykset. Toivomme, että Destination Gotland ensimmäisenä kokonaan kymmenen prosenttia biokaasua sisältävään polttoaineseokseen siirtyvänä matkustajalaivayhtiönä innostaa muitakin laivayhtiöitä tekemään samoin”, sanoo Gasumin meriliikenteen liiketoimintajohtaja Jacob Granqvist.

Nostamalla biokaasun osuuden polttoaineseoksessa kymmeneen prosenttiin Destination Gotland pääsee ilmastotiekarttansa toteuttamisessa edelle aikataulustaan. Yhtiön tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjään 70 prosentilla vuoden 2010 tasosta vuoteen 2030 mennessä.  

“Olemme tietääksemme maailman ensimmäinen laivayhtiö, joka ottaa biokaasun tässä mitassa pysyvästi käyttöön”, Bruzelius kertoo. 

Kaasu on avain merenkulun päästövähennyksiin 

Merenkulku aiheuttaa EU:n tilastojen mukaan 2,5 prosenttia koko maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Alan hiilijalanjäljen pienentäminen paremman hyötysuhteen tuottavilla ja kestävämmillä polttoaineratkaisuilla on keskeisen tärkeää kestävämmän tulevaisuuden kannalta. 

Nesteytetyn maakaasun (LNG) käyttö meriliikenteen polttoaineena vähentää hiilidioksidipäästöjä vähintään 20 prosentilla raskaan polttoöljyn kaltaisiin tavanomaisiin polttoaineisiin verrattuna. Lisäksi LNG:tä käyttämällä on mahdollista päästä lähes kokonaan eroon rikkidioksidin ja pienhiukkasten kaltaisista muista haitallisista päästöistä sekä pienentää typpioksidipäästöjä jopa 85 prosentilla. Nesteytettyä biokaasua (LBG) käyttämällä voidaan puolestaan saavuttaa jopa 90 prosentin hiilidioksidipäästövähenemä verrattuna tavanomaisiin fossiilisiin polttoaineisiin.


21.4.2021

Kuva: Destination Gotland

Tutustu myös näihin
Vaasan ruispalat kulkevat biokaasulla

Vaasan vaihtoi uusiutuvaan: Ruispalat kulkevat biokaasulla

Leipä on parasta tuoreena, joten Vaasan Oy:n rekat kuljettavat sitä läpi Suomen lähes vuoden jokaisena päivänä. Kun yhtiö otti pitkän matkan kuljetuksissaan...

Lue lisää
Content image

Nesteytetty biokaasu menestyy Norjassa julkisten hankintojen tarjouskilpailuissa

Oslolainen kuljetusyhtiö Gunnar Knutsen AS on jo pitkään ymmärtänyt kestävien kuljetusratkaisujen edut. Yhtiön 81 kuorma-autosta yhteensä 50 kulkee...

Lue lisää
Kuljetus ja muutto O. Jylhän rekat kulkevat biokaasulla

Kukkakuljetusten päästöt kuriin – Jylhä valitsi biokaasun

Kukat ja vihannekset kulkevat Kuljetus ja muutto O. Jylhän rekoissa juuri sopivaksi viilennetyssä lämpötilassa. Lämpösäädeltyihin kuljetuksiin erikoistunut...

Lue lisää