Asiantuntijakeskustelu: Mitä logistiikkapäälliköiden tulee tietää kaasuajoneuvojen hankintatuesta?
Kuuntele asiantuntijakeskustelu, mitä joulukuussa voimaan tullut hankintatuki tarkoittaa logistiikan tilaajayrityksille.
Keskustelemassa kaasun mahdollisuuksista Gasumin raskaan liikenteen Senior Sales Manager Jani Arala sekä Vähälä Yhtiöiden toimitusjohtaja Ville Vähälä.
– Tuotteitamme kuljetetaan pitkiä matkoja eri puolilla eteläistä Ruotsia. Kuljetuksista aiheutui ennen iso osa HKScanin hiilidioksidipäästöistä. Kaasurekkojen ansiosta näiden reittien päästöt vähenevät lähes 90 prosenttia fossiilisen dieselin käyttöön verrattuna. Kartoitamme tarjolla olevia fossiilittomia polttoaineita ja nesteytetty biokaasu on ehdottomasti yksi vahvimmista vaihtoehdoista, kertoo HKScan Ruotsin logistiikkapäällikkö Johan Rosvall.
Kun ruokatalo HKScan ryhtyi vaatimaan toimittajiltaan fossiilittomia kuljetuksia, Green L Equipment oli jo päättänyt vaihtaa nesteytettyyn biokaasuun.
Kunnianhimoiset ilmastotavoitteet eivät ole uusi asia HKScanille Ruotsissa. Yhtiö on tehnyt ilmastotyötä jo pitkään. Se on asettanut tavoitteekseen koko maatiloilta kuluttajille ulottuvan ruokaketjun hiilidioksidineutraaliuden viimeistään vuoden 2040 loppuun mennessä. Tämä asettaa vaatimuksia myös yhtiön kuljetuskumppaneille. Investointituki Ruotsin ympäristöviranomaisen Klimatklivet-ohjelmasta teki päätöksestä ja kaasurekan hankinnasta helpon.
– Me valitsimme diesellaaduista vähiten saastuttavan jo 10–15 vuotta sitten eli kauan ennen kuin kukaan puhui fossiilittomista polttoaineista. Nyt asetamme vaatimuksia kuljetuskumppaneillemme. Kaikkien kuljetuksiamme hoitavien on siirryttävä täysin fossiilittomiin kuljetuksiin, sanoo HKScan Ruotsin logistiikkapäällikkö Johan Rosvall.
Kristianstadilainen Green L Equipment on hoitanut HKScanin kuljetuksia Ruotsissa jo pitkään. Yhtiöllä on selkeä ympäristöprofiili ja se on jo kauan etsinyt kestäviä vaihtoehtoja. Biokaasun kaltaisten fossiilittomien polttoaineiden saatavuus on kuitenkin vielä vastikään hidastanut kehitystä.
– Olemme Green L Equipmentissä olleet aina edelläkävijöitä ympäristöajattelussa ja hankimme jo kauan sitten ISO-sertifioinnin. Biokaasu on todella hyvä vaihtoehto pitkän matkan raskaisiin kuljetuksiin. Nyt kun Gasum on avannut useita uusia kaasutankkausasemia, pääsemme ajamaan nesteytetyllä biokaasulla, sanoo Green L Equipmentin toimitusjohtaja Mårten Andersson.
HKScan Ruotsi on yksi niistä monista elintarvikealan yhtiöistä, jotka ovat lähteneet mukaan Ruotsin päivittäistavarantoimittajien kattojärjestö DLF:n aloitteeseen tehdä kaikista kuljetuksista fossiilittomia vuoteen 2025 mennessä. Johan Rosvall on yhtä mieltä siitä, että biokaasu on tulevaisuuden käyttövoima.
– Tuotteitamme kuljetetaan pitkiä matkoja eri puolilla eteläistä Ruotsia. Kuljetuksista aiheutui ennen iso osa HKScanin hiilidioksidipäästöistä. Kaasurekkojen ansiosta näiden reittien päästöt vähenevät lähes 90 prosenttia fossiilisen dieselin käyttöön verrattuna. Kartoitamme tarjolla olevia fossiilittomia polttoaineita ja nesteytetty biokaasu on ehdottomasti yksi vahvimmista vaihtoehdoista, Rosvall kertoo.
Elintarvikealan vaatimukset eivät tulleet Green L Equipmentille yllätyksenä. Yhtiö oli jo ennestään suunnittelemassa yhden rekkansa uusimista ja sai tietää mahdollisuudesta hakea investointitukea.
– Kaasurekka on hiukan kalliimpi kuin dieselillä käyvä, joten haimme hankinnalle investointitukea Klimatklivet-ohjelmasta. Tuki kattaa 40–60 prosenttia kaasurekkainvestoinnista aiheutuvista lisäkustannuksista. Kaasurekan kolmen kuukauden ajokokemukset ovat lupaavia käyttökustannusten suhteen.
Myös Suomessa tuetaan nesteytettyä kaasua käyttävien kuorma-autojen hankintaa 12 000 eurolla, lue lisää hankintatuen yksityiskohdista. Gasumin verkkosivuilta löytyy lisätietoa Ruotsin Klimatklivet- ja Klimatpremien-ohjelmista, siirry ruotsinkielisille verkkosivuille. Tutustu Pohjoismaiseen tankkausasemaverkostoon, joka palvelee Gasumin asiakkaita niin Suomessa kuin Ruotsissa.
– Jatkamme HKScanilla edelleen kestävyystyötämme. Haluamme vaikuttaa koko arvoketjuun. Kuljetusyritysten kanssa tehtävän yhteistyön lisäksi autamme myös viljelijöitämme vähentämään ilmastovaikutuksiaan. Entä omassa tuotannossamme syntyvä jäte? No se menee tietenkin biokaasun raaka-aineeksi, sanoo Rosvall.
Myös Green L Equipmentin Mårten Andersson näkee tulevaisuuden valoisana ja on jo ryhtynyt suunnittelemaan seuraavaa askelta yhtiön kehittämisessä.
– Meillä on toistaiseksi vielä 18 dieselillä kulkevaa rekkaa. Uusimme koko kalustomme ja meistä tulee fossiilivapaa toimija vuoteen 2025 mennessä.
Vastuullisuus ja ympäristöasiat ovat luultavasti teilläkin tapetilla. Onko suunnitelmissa vaihtaa vähäpäästöiseen käyttövoimaan? Nyt saatavilla oleva hankintatuki mahdollistaa siirtymisen vähäpäästöiseen ajoneuvokalustoon matalammalla investoinnilla.
Lue lisää hankintatuesta tai lataa itsellesi kätevä hankintatuen hyödyntäjän muistilista!
29.3.2021
Leipä on parasta tuoreena, joten Vaasan Oy:n rekat kuljettavat sitä läpi Suomen lähes vuoden jokaisena päivänä. Kun yhtiö otti pitkän matkan kuljetuksissaan...
Oslolainen kuljetusyhtiö Gunnar Knutsen AS on jo pitkään ymmärtänyt kestävien kuljetusratkaisujen edut. Yhtiön 81 kuorma-autosta yhteensä 50 kulkee...
Kukat ja vihannekset kulkevat Kuljetus ja muutto O. Jylhän rekoissa juuri sopivaksi viilennetyssä lämpötilassa. Lämpösäädeltyihin kuljetuksiin erikoistunut...