Nimi: Tiina Suvanto
Työ: Ikean vastuullisuuspäällikkö
Koulutus: Kauppatieteiden maisteri
Perhe: Puoliso ja 3-vuotias lapsi
Harrastukset: Jumppa, pesäpallo ja lukeminen
Kestävyysvinkki: "Uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön ostaminen on helppo askel kestävään kulutukseen."
IKEA Suomen vastuullisuuspäällikkö Tiina Suvanto uskoo, että menestyvää liiketoimintaa ei pysty tulevaisuudessa harjoittamaan, ellei yritys kanna vastuutaan ympäristöstä ja ihmisistä. Viimeisimmässä kiertotaloushankkeessaan Ikea lyöttäytyi yhteen Gasumin kanssa.
Kaasun voimalla huristelevat autoilijat pääsevät tankkaamaan menopelinsä samalla kun piipahtavat Espoon Ikeassa ostoksilla. Gasum avasi vuonna 2018 maaliskuussa kaasutankkausaseman Espoon Lommilassa sijaitsevan tavaratalon kylkeen.
Tulevaisuudessa asemia nousee kaikkien viiden Suomen IKEA-tavaratalon tuntumaan. Asemilla voivat tankata kaikki kaasua polttoaineenaan käyttävät autot pakettiautoista henkilöautoihin.
– Teemme Gasumin kanssa yhteistyötä myös biokaasun tuotannossa. Gasum käyttää raaka-aineena muun muassa Ikean ravintoloista kertyvää biojätettä. Olemme laskeneet, että 25 henkilöautoa ajaa keskimäärin vuoden ravintoloistamme syntyvällä biojätteellä, Ikean vastuullisuuspäällikkö Tiina Suvanto kertoo.
Hänen mukaansa yhteistyö Gasumin kanssa on vain yksi esimerkki Ikean harjoittamasta kiertotaloudesta. Ikea koettaa minimoida jätteen ja energiahukan määrää muun muassa kierrättämällä ja inspiroimalla kuluttajia tekemään arjessaan kestäviä valintoja.
– Tomat-suihkepullomme syntyvät suurelta osin Ranskan ja Italian Ikeoiden muovijätteestä. Täällä Suomessa taas otamme vastaan käytettyjä Ikea-tuotteita ja annamme niistä asiakkaillemme hyvityksen. Myymme kiertoon tuodut tuotteet uudelleen edullisesti. Lisäämme hyvityksen päälle vain arvonlisäveron, Suvanto kertoo esimerkkejä.
Miksi kiertotalous sitten kiinnostaa Ikean kaltaista jättiä?
Suurella yrityksellä on suuri vastuu. Toimillamme pystymme vaikuttamaan isossa mittakaavassa raaka-aineiden kulutukseen ja ihmisten kulutustottumuksiinkin.
Toisaalta uskomme, että menestyvää liiketoimintaa ei pysty tulevaisuudessa harjoittamaan, ellei kiinnitä näihin asioihin huomiota. Luonnonvarat niukkenevat alati. Samalla niiden hinta kipuaa. Myös kuluttajilla on koko ajan kasvavia odotuksia, Suvanto perustelee.
Hän kertoo Ikean Taloustutkimuksella viime syksynä teettämästä kyselystä, johon vastasi 2 400 sattumanvaraisesti valikoitua suomalaista. Yhdeksän kymmenestä vastaajasta ajatteli, että tuotteen vastuullisuudella on jonkinlainen merkitys heidän ostopäätöksiinsä.
– Tavarataloissa asiakkaat myös kyselevät tuotteiden ympäristövaikutuksista entistä enemmän, Suvanto sanoo.
Suvannon mielestä Ikea on suuren kokonsa vuoksi merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja.
Yhtiön tavarataloissa asioi päivittäin miljoonia ihmisiä eri puolilla maailmaa. Samoin yhtiön käyttämät materiaalivirrat ja energiamäärät ovat huimia.
– Me olemme myös kantaaottava yritys. Visiomme, parempi arki mahdollisimman monelle, velvoittaa meitä huolehtimaan ihmisistä ja ympäristöstä. Haluamme olla myös muille yrityksille esimerkki siitä, miten kaupallinen toimija voi tehdä työtä ympäröivän maailman hyväksi, hän perustelee.
Ilmastonmuutos on asia, johon Ikea haluaa vaikuttaa. Suvanto kertoo, miten Suomen Ikea tuottaa itse kaiken tarvitsemansa energia tuulivoimalla.
– Meillä on Kemin Ajoksen satamassa oma tuulipuisto. Se tuottaa enemmän energiaa kuin mitä itse kulutamme. Maailman mitassa Ikea aikoo olla energiaomavarainen vuoteen 2020 mennessä.
Säästeliäs materiaalien käyttö ei ole Suvannon mukaan Ikeassa mikään uusi idea. Hukan minimointi oli osa yrityksen perustajan Ingvar Kampradin alkuperäistä liikeideaa.
– Tosin yli 70 vuotta sitten ei puhuttu vastuullisuudesta, vaan tarkoitus oli valmistaa tuotteita mahdollisimman kustannustehokkaasti, Suvanto huomauttaa.
Hän tähdentää, että järkevän tuotesuunnittelun tarkoitus on yhä säästää paitsi luonnonvaroja myös kustannuksia.
– Usein kuluttajat uskovat, että vastuullisesti valmistettu tuote on tavallista kalliimpi. Me haluamme muuttaa tällaisen ajatuksen. Edullisuus ja kestävyys mahtuvat samaan pakettiin, Suvanto vakuuttaa.
15.12.2017