Tiesitkö, että monet tuotteet valmistuvat jo biokaasulla?

Meillä on ilo kutsua kumppaneiksemme Suomen tunnetuimpia yrityksiä eri toimialoilta. Katso, miten lakut, jäätelö tai olut syntyy uusiutuvan energian voimalla!


Lue lisää

Millainen olisi kaupunki, jossa biokaasu toimisi pääenergialähteenä?

Energiayhtiö Gasum tekee jatkuvasti töitä rakentaakseen kaasuekosysteemin, jonka ytimessä ovat energian ja resurssien käytön järkevöittäminen sekä ympäristöystävällisyys. Gasum on Pohjoismaiden suurin biokaasuntuottaja, ja yhtiöllä on tällä hetkellä 12 biokaasulaitosta Suomessa ja Ruotsissa. Biokaasu on täysin uusiutuva ja ympäristöystävällinen energianlähde, jota tuotetaan hävikistä ja sivuvirroista, kuten biohajoavasta jätteestä ja teollisuuden lietteistä.

Biokaasu on monille tuttu liikenteen polttoaineena, mutta kehittyneessä kaasuekosysteemissä biokaasua voi hyödyntää monipuolisesti myös teollisuudessa, yrityksissä ja kodeissa. Kaupungissa, jossa biokaasua käytettäisiin pääenergialähteenä, se integroituisi läheisesti ja huomaamattomasti arkipäivän elämään. Millainen tämä kaasukaupunki oikein olisi?

Liikenne olisi hiljaisempaa ja ilma puhtaampaa

Kaasun osuus liikenteessä on kovassa kasvussa. Ihannekaupungin asukkaat ajavat kaasuautoilla ja tankkaavat niihin biokaasua. Yksityisautoilun lisäksi kaupungin joukko-, raskas- ja jakeluliikenne kulkisivat biokaasulla – aina aamun postiautosta busseihin ja ruokakauppojen kylmäkuljetuksiin.

"Jos koko kaupungin liikenne siirtyisi käyttämään biokaasua, hiilidioksidipäästöt vähenisivät 80–90 prosenttia eikä lähipäästöjä syntyisi juuri lainkaan. Se parantaisi ilmanlaatua huomattavasti. Erityisesti kuljetus- ja raskaan liikenteen siirtyminen biokaasun käyttäjiksi vaikuttaisi päästöihin merkittävästi, sillä yksi dieselkäyttöinen kuorma-auto tuottaa moninkertaisesti enemmän päästöjä kuin yksi henkilöauto", Gasumin biokaasuyksikön liiketoiminnan kehityspäällikkö Matti Ojanpää kuvailee.

Päästövähennyksien lisäksi kaupunki olisi hiljaisempi, sillä biokaasukäyttöisten autojen hiljainen käyntiääni vähentää myös liikenteestä koituvaa melua asukkaille.

Elintarvikkeet valmistuisivat kestävämmin

Monet yritykset käyttävät biokaasua tuotannossaan; useat lakritsit, jäätelöt, kankaat ja oluet valmistuvat biokaasun voimalla. Biokaasukaupungissa kaikki tuotanto käyttäisi biokaasua energianlähteenään.

"Biokaasua voidaan hyödyntää samalla tavalla kuin muitakin polttoaineita – sitä voi käyttää energiana elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden valmistuksessa", toteaa Ojanpää.

Biokaasun käytössä voidaan hyödyntää myös kiertotalouden periaatteita. Esimerkiksi olutpanimoissa tuotantoprosessin aikana tai erilaisten tislattujen alkoholijuomien valmistuksessa syntyy mäskiä, joka on biohajoava sivutuote. Mäski viedään biokaasulaitokselle, missä siitä valmistetaan biokaasua. Kierto toteutuu, kun energia palautuu olutpanimon käyttöön viikon päästä.

Biokaasu lämmittäisi kodit

Kaupungissa käytettäisiin biokaasua samoihin tarkoituksiin kuin esimerkiksi maakaasua. Biokaasu lämmittäisi koteja talvella ympäristöystävällisesti. Illallinen valmistettaisiin biokaasuliekillä. Aamukahvin pavut olisi paahdettu ja kaurahiutaleet valmistettu biokaasulla.

Myös kotitalouksissa osallistuttaisiin biokaasun tuotantoon pitkin päivää: "Kotitaloudessa syntyy paljon biojätettä päivän aikana, kuten banaaninkuoria ja ruuantähteitä. Biokaasutuotannon kannalta olisi tärkeää, että biojätteet lajiteltaisiin eivätkä ne päätyisi sekajätteiden joukkoon. Biojätteestä tuotetaan jo nyt biokaasua, mutta edelleen huomattava osa hyödyntämiskelpoisesta biojätteestä päätyy turhaan sekajätteeksi", kertoo Ojanpää.

Ihannekaupunki vaatii edelläkävijöitä

Ympäristöystävällinen kaupunki, jossa biokaasu toimisi pääenergialähteenä, vaatii Ojanpään mukaan esimerkkejä ja edelläkävijöitä.

"Kaupungin pitäisi näyttää esimerkkiä asukkaille päätöksillään ja toimia johdonmukaisesti kiertotalouden periaatteiden mukaan. Jos kaupunki esimerkiksi valitsisi kaasuautot palveluidensa tuottamiseen tai huoltoajoihinsa, se kannustaisi myös asukkaita valitsemaan kaasuauton. Tietysti myös kaupungin asukkaiden pitäisi olla edelläkävijöitä ja heillä pitäisi olla halua elää mahdollisimman päästöttömästi. Tällainen trendi onkin voimistumassa kuluttajien parissa", Ojanpää pohtii.

2.9.2018

Tutustu myös näihin
Biokaasun kysyntä kasvaa vauhdilla
ARTIKKELI

Suomi kulkee kohti vähähiilistä yhteiskuntaa biokaasulla

Biokaasun kysyntä kasvaa vauhdilla. Suomessa kulkee tätä nykyä ennätysmäärä kaasuautoja ja yhä useampi yritys käyttää biokaasua tuotantoprosesseissa.

Lue lisää
Tiina Suvanto IKEA
ARTIKKELI

Ikealla vastuullisuuskin on isossa mittakaavassa

IKEA Suomen vastuullisuuspäällikkö Tiina Suvanto uskoo, että menestyvä liiketoiminta edellyttää vastuuta ympäristöstä ja ihmisistä.

Lue lisää
Content image
ARTIKKELI

Biokaasuvallankumous vauhdittaa kiertotaloutta

Kiertotalouden merkitys kasvaa koko ajan sekä globaalilla että paikallisella tasolla. Gasum tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden vähentää kasvihuonekaasupääs...

Lue lisää