DuPont Jämsänkoski

  • Entsyymitehdas on perustettu 1984.

  • Valmistaa Suomessa entsyymejä muun muassa rehuteollisuuden ja ruokateollisuuden tarpeisiin.

  • Kysymyksiin vastasi entsyymitehtaan tehtaanjohtaja Tuulia Kärkkäinen.

Solujätteestä uusiutuvaksi biokaasuksi

DuPont Jämsänkoskella kiertotalous toteutuu käytännössä: entsyymien valmistuksesta syntyvä orgaaninen jäte on kierrätetty biokaasuksi jo vuosien ajan.

Jämsänkoskella toimivan DuPontin entsyymitehdas on kierrättänyt teollisuuden entsyymien valmistuksesta syntyvän solujätteen jo kauan, ja Gasum on jalostanut prosessissa syntyvän sivuvirran biokaasuksi noin 15 vuoden ajan.

Aiemmin yritys kompostoi solujätteen. Biokaasuntuotanto soveltuu kuitenkin paremmin DuPontin tavoitteisiin. Kompostointi tapahtui avonaisessa tilassa ulkona ja synnytti muun muassa hajuhaittoja.

DuPont valmistaa Suomessa entsyymejä muun muassa rehuteollisuuden ja ruokateollisuuden raaka-aineiksi. Gasum kuljettaa DuPontin tehtaalla syntyvät sivuvirrat Jämsänkoskelta Honkajoelle ja Vehmaalle, joissa jätteet jalostetaan edelleen biokaasuksi ja kierrätyslannoitteiksi.

Miksi sivuvirrat ohjataan biokaasuntuotantoon?

Ympäristönsuojelu ja kestävän kehityksen arvot ovat maailmanlaajuisesti toimivalle DuPontille tärkeitä arvoja. Entsyymien valmistuksessa voidaan vähentää kasvihuonepäästöjä prosessien tehostamisen ja kiertotalouden avulla. Solujätteiden päätyminen biokaasun raaka-aineeksi on vain yksi keino, jolla DuPont pienentää hiilijalanjälkeään.

DuPontin tuottamat raaka-aineet tuovat lisäarvoa asiakkaillemme. Esimerkiksi rehuteollisuudessa entsyymit parantavat eläimen syömän rehun sulavuutta. Kun eläin pystyy hyödyntämään tehokkaasti rehun ainesosat, se tuottaa vähemmän lantaa ja kuormittaa siten vähemmän ympäristöä.

Mitä jatkossa on luvassa?

Dupont jalkauttaa elokuussa julkaisemansa kestävän kehityksen tiekartan yrityksen toimintaan. Entsyymien valmistuksessa syntyneet solujätteet päätyvät jatkossakin biokaasun tuotantoon. Yhteistyö Gasumin kanssa on toiminut jo pitkään hyvin. Olisi toki hienoa, jos solujätteiden kuljetusmatka saataisiin vielä nykyistäkin lyhyemmäksi, mutta toistaiseksi olemme tyytyväisiä nykyiseen toimintamalliin.

24.10.2019

Tutustu myös näihin
Content image

Arlan maitotuotteet kulkevat tiloilta meijeriin ja meijeristä kauppoihin biokaasun voimalla

Arlan tuotteiden jakelussa on käytetty biokaasuautoja vuodesta 2019 lähtien. Nyt myös maidonkeräilyssä on siirrytty biokaasuaikaan, kun ensimmäinen kaasulla...

Lue lisää
Outokummun ja Gasumin solmimat tuulivoimasopimukset helpottavat Outokummun tietä kohti hiilineutraalia toimintaa.

Tuulivoimasopimukset siivittävät Outokummun kohti ilmastotavoitteiden saavuttamista

Outokummun ja Gasumin solmimat tuulivoimasopimukset helpottavat Outokummun tietä kohti hiilineutraalia toimintaa. Yhteistyöllä saadaan tuloksia, kun kumpikin...

Lue lisää
Content image

Biokaasun avulla Essity pudottaa hiilidioksidipäästöjään

Nesteytetyn biokaasun avulla ruotsalainen hygienia- ja terveystuoteyhtiö Essity ottaa askeleen kohti hiilineutraaliutta

Lue lisää